Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:31 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descentralizarea lui Dragnea, o amăgire pentru primari „Noi nu existăm! Se descentralizează până la nivel de consiliu judeţean”

ro

10 Oct, 2013 00:00 2727 Marime text
Ministrul Liviu Dragnea anunţa zilele trecute că a transmis celor patru asociaţii ale primarilor din întreaga ţară un proiect privind procesul de descentralizare, afirmând că proiectul conţine propunerile şefilor de autoritate locală strânse până la această dată. Proiectul cu pricina, trimis de Dragnea s-a oprit la nivel de asociaţii şi nu a ajuns, pentru a fi studiat, unde era mai important, şi anume la primarii din teritoriu. Şefii de autoritate locală din judeţul Constanţa aşteaptă în continuare proiectul privind descentralizarea şi speră că vor fi invitaţi la dezbatere şi vor avea şansa să vină cu amendamente până la 1 ianuarie 2014, data la care se doreşte de către autorităţile centrale implementarea descentralizării. De remarcat că nu toţi primarii constănţeni insistă asupra necesităţii realizării acestei dezbateri. Parte dintre ei nu ţin morţiş ca aceasta să aibă loc, fiind ferm convinşi că nu se va ţine cont de solicitările lor.
 
Şefii de autoritate locală se întreabă: va fi dialog sau monolog?
 
Primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, a declarat că nu a primit de la Asociaţia Comunelor din România, Filiala Constanţa, proiectul privind descentralizarea. Întrebat dacă este cumva vorba de rea-voinţă, şeful autorităţii locale a răspuns în termeni duri: „Este un document, care trebuie multiplicat, conţinând şi mai multe file şi, cred că nu a avut (n.r. Asociaţia Comunelor) posibilitatea să-l multiplice. Niciodată nu a fost rea-credinţă, doar puţin lipsă de bunăvoinţă. Cred că proiectul va ajunge în timp util, măcar la o săptămână două, după terminarea timpului de consultare”. Primarul comunei Crucea a adăugat că „Nu este o răutate, ci este o realitate. Foarte greu se comunică în interiorul asociaţiilor, mai ales, că se comunică pe bucăţele sau pe firimituri.

Mai bine zis apare doar câte un document la maniera «Hai să-l trimitem încolo!»”. Şeful autorităţii locale a afirmat că: „i se pare normal ca proiectul de descentralizare să se dezbată de către fiecare asociaţie a comunelor din fiecare judeţ”. „Sunt oameni cu expertiză, oameni care au vechime în administraţie, care ştiu ce înseamnă administraţia. Unii dintre noi au şi studiile necesare, au expertiza necesară pentru aşa ceva şi orice discuţie este binevenită. Întotdeauna cred că lipsa comunicării nu rezolvă problemele, mai mult le încurcă”, a explicat primarul Gheorghe Frigioi, care speră că pe o temă atât de importantă vom asista la o dezbatere şi nu la un monolog al primarilor. „Dacă această dezbatere la nivel de Asociaţia Comunelor nu va avea loc, fiecare dintre noi va avea un punct de vedere, care va rămâne doar punct de vedere pe care şi-l va spune. Va fi un monolog, nicidecum un dialog. Va fi o părere pe care mi-o voi spune sau o voi spune colegilor mei din instituţii, doar atât”, a mai spus şeful autorităţii locale, adăugând că: „Orice se face pentru descentralizare, după părerea mea, este un lucru bun. Cum şi ce se descentralizează, asta este altceva”.
 
„Nimeni nu-şi doreşte să nu poată controla primarii”
 
Nici administraţia publică locală de la Poarta Albă nu a văzut negru pe alb proiectul lui Dragnea. Întrebat de ce crede că nu a primit proiectul, şeful autorităţii locale a răspuns: „Nu este vorba de rea-voinţă. E practică normală. Aşa se procedează. Spui că le-ai transmis, le-ai transmis la câţiva, şi cu asta-basta”. Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti a mai spus că „Oricum nu se ţine cont de chestia asta. Astea (n.r. dezbaterile, consultarea) sunt doar formale, ca să se îndeplinească procedurile”. Şeful autorităţii locale este de părere că „se descentralizează până la nivel de consiliu judeţean”. „Descentralizarea în privinţa noastră nu există.

Foarte multe chestii care trec, porturi şi ce mai trec ei, merg către Consiliul Judeţean. Dar pentru noi, ce descentralizare e? Sănătatea oricum este la noi, aşa că nu ştiu ce trece la noi. Şcolile nu ni le dau nouă cu tot cu profesori, astfel încât să angajăm noi profesori, să stabilim noi salarizarea. Tot ministerul se va ocupa de aceasta. Nouă ne dau doar îndatoriri”, a afirmat primarul Vasile Delicoti. Potrivit şefului autorităţii locale, „legile naţionale sunt de aşa manieră făcute că nu poţi să faci nimic”. „Ce descentralizare este, dacă eu cer voie să organizez concurs ca să angajez oameni în primărie, Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici?”, se întreabă şeful autorităţii locale. Primarul Vasile Delicoti este de părere că „descentralizarea nu a făcut-o nimeni până acum şi nu va fi făcută, pentru că vorbim de un proces complicat”.

„Descentralizarea înseamnă scăparea de sub control a primarilor. Nimeni nu-şi doreşte să nu poată controla primarii, pentru că primarii sunt cei care scot voturi pentru partide. Dacă nu controlezi primarii, nu controlezi voturi, este o ecuaţie simplă. Şi atunci, cum să dai drumul primarilor să aibă autonomie, dacă ei îţi aduc voturi?! Dacă au autonomie, după aceea încep să ridice pretenţii”, a mai declarat şeful autorităţii locale. Primarul a mai dat un exemplu de încălcare flagrantă a legii, afirmând că atât în Legea 215 a administraţiei publice locale, cât şi în Constituţia României scrie negru pe alb că primăriile nu au relaţii de subordonare cu Prefectura şi Consiliul Judeţean şi „cu toate acestea, aceste instituţii se implică în activitatea noastră”, susţine şeful autorităţii locale. La întrebarea cum ar trebui să fie realizată descentralizarea, primarul Vasile Delicoti a răspuns: „Ar trebui să fie stabilite o serie de reguli clare prin care să se ştie ce are dreptul să facă o primărie şi ce nu şi, din acel moment, să nu se mai roage la nicio instituţie”.
 
„Nu pot să văd o eficientizare şi a actului administrativ şi a serviciilor publice”
 
Primarul de la Pecineaga, Lili Pislaru, declară că prin descentralizarea, gândită în forma actuală, nu vede o eficientizare a actului administrativ. „Din punctul meu de vedere, asistăm practic la o nouă organizare. Nu pot să văd o eficientizare şi a actului administrativ şi a serviciilor publice. Dar procesul acesta este de durată şi până se aşează pe o cale normală şi firească durează şi mergem, totuşi, pe acea organizare pe care o avem acum cu Legea 215”, a menţionat acesta. Primarul de la Pecineaga a mai spus că „prin descentralizare se dau peste cap anumite lucruri, care deja se formaseră”. „O să fie greu, dar până la urmă trebuie să aplicăm legea şi să ne conformăm regulii, că nu avem altă soluţie”, a mai declarat Lili Pîslaru. Şeful autorităţii locale a mai vorbit şi despre faptul că sunt primării care nu vor face faţă procesului de descentralizare. „Eu nu cred că anumite primării au personal specializat şi au lucrurile puse la punct din punct de vedere al organizării interioare, astfel încât să facă faţă descentralizării”, a mai declarat primarul comunei Pecineaga. Potrivit şefului autorităţii locale, „descentralizarea nu poate să existe pe direcţii, pe servicii, în mod separat, pentru că toate au legătură între ele”.
 
 „Se vorbeşte foarte mult şi nu se fac paşii necesari”
 
Şeful autorităţii locale de la Albeşti, Gheorghe Moldovan crede că „se vorbeşte foarte mult despre descentralizare şi nu se fac paşii necesari”. „Deciziile pentru comunitate, să avem puterea să le luăm noi. Noi stăm şi ne blocăm la avizarea proiectelor. Investitorul vine direct la noi şi stăm de vorbă, cădem de acord, cu respectarea legislaţiei, cu toate avizele necesare, dar ne blocăm la nu ştiu ce instituţie, care trebuie să ne mai dea nu ştiu ce aviz. Este normal care localitatea să aibă o anumită autonomie în ceea ce priveşte interesul local”, a precizat primarul Gheorghe Moldovan.
 
Descentralizarea poliţiei, un lucru bun
 
Gheorghe Chirciu, primarul comunei Oltina, speră că va avea loc descentralizarea Poliţie Locale, amânată momentan de membrii USL, după opoziţia ministrului de Interne, Radu Stroe. „Ordinea şi liniştea publică trebuie să ţină de comunitate. Dacă serviciile de ordine şi siguranţă publică şi circulaţia pe drumurile publice vor fi în subordinea consiliilor locale, acesta este un lucru foarte bun, pentru că dacă nu îşi fac treaba, depind de noi să-i dăm afară sau să-i schimbăm. Într-o lună cred că pleacă toţi, dacă nu îşi schimbă atitudinea faţă de serviciu”, a afirmat şeful autorităţii locale, comentând că, din păcate, „poliţiştii de la noi, şi din alte părţi, fac ceea ce cred, ceea ce vor ei şi nu ceea ce trebuie”.
 
Primarul comunei Oltina crede că este bine să aibă loc o dezbatere publică în privinţa descentralizării. „Guvernanţii ar trebui să facă şedinţa aceasta. La nivel judeţean, să fim strânşi la Prefectură şi acolo să ni se expună întâi proiectul pentru a-l analiza înainte de a se lua o decizie finală”, a afirmat Gheorghe Chirciu.
 
„Fără descentralizare financiară o să aşteptăm bani de la Consiliul Judeţean, care nu vin niciodată”
 
Primarul comunei Cogealac, Alexa Gheorghe, consideră că doar prin descentralizarea financiară primăriile vor putea să iasă din blocajul financiar în care se află. „Ar fi bine ca primăriile să primească ele banii, aşa vom putea să facem ceva pentru comună, pentru satele aferente. Aşa aştepţi de la Consiliul Judeţean şi consiliul nu-ţi dă niciodată”, a explicat primarul Alexa Gheorghe.
 
Puterea se transferă la consiliile judeţene
 
Potrivit celei mai recente variante a proiectului de descentralizare, Direcţiile Judeţene de Sănătate publică, fără funcţia de inspecţie şi control trec la Consiliile Judeţene, iar centrele de aparatură medicală, centrele de tratament, centrele medicale şi ambulatorii de specialitate vor trece în subordinea autorităţilor locale. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu va intra în procesul de descentralizare.
 
De la Ministerul Agriculturii se vor afla în subordinea autorităţilor locale, direcţiile judeţene fără unitatea fito-sanitară, oficiile judeţene de studii pedologice şi agronomice, casele agronomului. Oficiul Judeţean Agricol, structură în care se vor afla camerele agricole actuale, va trece sub autoritatea Consiliului Judeţean.
 
Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, va intra, de asemenea, în subordinea Consiliului Judeţean, dar şi a Agenţiei pentru Pescuit şi Acvacultură.
 
În privinţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi a agenţiilor de prestaţii sociale nu s-a luat încă o decizie. Ministrul Mariana Câmpeanu susţine că trecerea agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi a agenţiei judeţene pentru prestaţii sociale la consiliile judeţene „va afecta şi pune în pericol finanţările externe”.
 
De la Ministerul Tineretului şi Sportului trec sub autoritatea şi în coordonarea autorităţilor locale, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agrement, cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor. „Bazele sportive, taberele şi casele de cultură ca şi patrimoniu vor trece în domeniul public al judeţului sau al localităţii după caz”, a precizat vicepremierul Liviu Dragnea.
 
De la Ministerul Transporturilor va trece în subordinea consiliilor judeţene administrarea porturilor fluviale.
 
Cu excepţia funcţiilor de control şi inspecţie, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu trec în subordinea consiliilor judeţene precum şi imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol cinematografic. Şi Autoritatea Naţională pentru Turism va trece la consiliile judeţene, care vor avea competenţe de autorizare şi clasificare în turism.
 
Cum spuneam, intenţia este ca procesul descentralizării să fie realizat începând cu 1 ianuarie 2014. În acest sens, liderii USL au decis ca proiectul descentralizării să fie adoptat în procedură de urgenţă în Parlament, pe baza lui urmând să fie conturat bugetul de stat pe anul 2014.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii