Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:08 10 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Abordarea de până anul trecut a fost o problemă pentru România“ Ce vor primarii de municipii, reuniţi la Constanţa, de la Curtea de Conturi

ro

30 Jun, 2018 00:00 994 Marime text
Lucrările Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România s-au desfăşurat pentru prima oară la Constanţa, în sala „Remus Opreanu“. În cadrul întâlnirii, la care au participat peste 70 de primari de municipii şi reprezentanţi ai administraţiei centrale, au fost abordate problemele autorităţilor locale: descentralizarea, bugetele locale şi necesitatea unor rectificări bugetare, precum şi abordarea Curţii de Conturi în relaţia cu administraţiile.
 
La eveniment au participat şi ministrul Finanţelor Publice, Orlando Teodorovici, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, dar şi preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc. La finalul şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă, a declarat că abordarea Curţii de Conturi s-a schimbat odată cu noua conducere şi nu mai vine ca un „miliţian comunist“ pentru a găsi sau a inventa prejudicii, ci are caracter de prevenţie şi de îndrumare.
 
Şi primarul Constanţei, Decebal Făgădău, dar şi Gheorghe Falcă au confirmat, la rândul lor, faptul că abordarea Curţii de Conturi de până anul trecut a fost o problemă pentru România, iar funcţionarilor publici le era teamă să facă ceva.
 
Primarii de municipii consideră că, dat fiind că România are încă un cadru legislativ precar, cu legi care se contrazic, este nevoie de cineva care să arate primarilor cărarea pe care să meargă. „Avem nevoie de o îndrumare, de cineva care să ne spună care este cărarea pe care să mergem noi. De cele mai multe ori, greşim în activitate neintenţionat, ni se întâmplă, Curtea de Conturi trebuie să ne fie un sprijin în această direcţie. Dacă discutăm de o schimbare reală, aceasta este principala schimbare pe care o aşteptăm de la Curtea de Conturi“, a mai afirmat preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.
 
Alte probleme ridicate de primarii de municipii rămân dificultăţile bugetare şi cele legate de descentralizare. „Municipalităţile tocmai au pierdut nişte sume din bugete odată cu modificarea Codului Fiscal, un aspect foarte important. Este nevoie de o rectificare.
Un alt aspect relevant este descentralizarea. De foarte multe ori, cetăţenii ne ceartă pe chestiuni care nu sunt în atribuţia noastră, ci sunt în administraţia centrală, cum ar fi zonele de cultură, facilităţi de transport, căi ferate şi alte similare, care nu sunt la noi, rămân în paragină, multe se transformă în gropi de gunoi şi adevărate probleme ale comunităţii“, au mai susţinut reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor, care s-au angajat să încerce să rezolve cât mai multe dintre aceste probleme.
 
Prezent la lucrările AMR, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a dat asigurări că pe parcursul verii se va face o rectificare bugetară, atât de aşteptată de administraţiile din toată ţara.

Ti-a placut articolul?

Comentarii