Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:09 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A început pictarea Bisericii din Cuza Vodă

ro

07 Nov, 2013 00:00 4403 Marime text
Primarul Niculae Horneţ a declarat că de curând a fost finalizată procedura de achiziţie publică în vederea pictării Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Cuza Vodă, afirmând că lucrările au fost deja iniţiate. „Lucrarea a fost atribuită prin încredinţare directă. În prezent, suntem cu pictura în zona altarului”, a mărturisit şeful autorităţii locale.
Amintim că înainte de a se realiza pictura, primarul comunei Cuza Vodă a dispus realizarea de lucrări de renovare a lăcaşului de cult, fiind înlocuite geamurile şi reparat acoperişul bisericii.
Potrivit http://wikimapia.org, Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Cuza Vodă a fost construită şi sfinţită în anul 1891, la iniţiativa preotului Th. Martinescu, cu cărămidă fabricată de meşteri bulgari în cuptoarele din partea de Nord a vetrei satului şi cu piatră extrasă din cariera satului. Biserica este construită în formă de cruce, cu doua turle şi cu temelie din piatră.

În timpul războiului din 1916 - 1918, biserica a fost devastată, iar obiectele de cult au fost furate. Biserica a fost refăcută în 1920, construindu-se o catapeteasmă nouă. Tot atunci au fost achiziţionate icoane şi obiecte de cult, iar cărţile bisericeşti au fost donate de Ministerul Cultelor.
În biserica din satul Cuza Voda se află şi câteva obiecte cu semnificaţie deosebită, potrivit http://wikimapia.org, obiecte din metale preţioase, obiecte cu valoare istorică documentară - unele cărţi de ritual, editate înainte de anul 1899 şi obiecte cu valoare artistică istorică (un clopot din anul 1891 în greutate de 120 Kg, o Evanghelie din anul 1928, având Învierea, Răstignirea şi cei patru Evanghelişti în plăci de metal aurit).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii