Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Apreciata actriță Marga Barbu, într-un rol de comedie muzicală. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

15 Jan, 2019 00:00 2272 Marime text
Digitalizarea revistei „Teatrul”, ca urmare a donației făcute cotidianului ZIUA de Constanța de către teatrologul Anaid Tavitian, prilejuiește cititorului reîntâlnirea, fie ea și în mediul virtual, cu nume mari ale scenei românești. Din aceeași serie consacrată sub titlul „Roluri în pregătire”, apărută în numărul 5 al revistei „Teatrul” (1974), astăzi vă propunem un alt nume important al scenei și cinematografiei naționale - Marga Barbu.
 

 
Pe numele său Margareta-Yvonne Butuc (24 februarie 1929, Ocna Șugatag, Maramureș - 31 martie 2009, București), Marga Barbu pregătea, la vremea aceea în vârstă de 45 de ani, rolul din music-hall-ul „Lady X”, după piesa clasicului englez Thomas Middleton.
 
Iată ce declara reporterului Maria Marin: „Lady X – pe numele ei Marjorie – este, în adevăratul înțeles al cuvântului o partitură nouă. Nouă și pentru că nu am mai jucat de mult într-o piesă de epocă, dar mai ales pentru că e vorba de un musical. (...) M-a tentat dintotdeauna acest gen de spectacol; o comedie muzicală oferă actorului multiple posibilități de expresie, dar îl și solicită pe mai multe planuri. Partitura e generoasă, dar în același timp dificilă. Chiar dacă textul nu e prea dens ori de o valoare literară deosebită, personajul trece prin ipostaze diferite. Lucrez cu pasiune și numai din pasiune, și sper să iasă bine. (...) La «comenzi» e regizorul George Rafael, cu care am lucrat de multe ori, atât la roluri mai mici, cât și la roluri mai importante. Am ca parteneri pe Ștefan Iordache, Ion Dichiseanu, Viorel Comănici, Rodica Sanda Țuțuianu, Migry Avram Nicolau, Melania Cîrje, Ioana Manolescu, Camelia Zorlescu, Petrică Popa ș.a. În același rol, Lady X, joc alternativ cu Liliana Tomescu. Muzica – Horia Mălineanu”.
 
În același nr. 5 al revistei „Teatrul” mai puteți citi cronici ale spectacolelor jucate cu precădere în capitală, dar și o cronică de balet semnată de fostul consultant artistic al companiei de balet a Teatrului „Oleg Danovski” Nicolae Spirescu.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii