Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Glorie a FC Farul. Dumitru Nistor a împlinit 69 de ani „Copile, poţi să joci?“ Duel de neuitat cu Mircea Lucescu, la debut (galerie foto + video)

ro

19 Sep, 2019 00:00 8245 Marime text

Legendă a FC Farul, pentru care a jucat 12 ani (între 1971 şi 1983), Dumitru Nistor a împlinit 69 de ani. Când a ajuns la echipa litoralului, nu făcuse încă 21 de ani, iar debutul său în echipa „alb-albastră“ a fost unul teribil.

Născut la Sibiu, în 1950, Dumitru Nistor a început fotbalul la 15 ani, la Şcoala Sportivă Sibiu, descoperit de antrenorul Traian Tudoran. „Ne jucam cu mingea pe un câmp pe care păşteau vitele, iar Traian Tudoran ne-a văzut şi ne-a selecţionat de acolo, alcătuind o echipă, care, ulterior, avea să ocupe locul trei pe ţară. Antrenorul era şi profesor de educaţie fizică şi sport, iar după aceea a ocupat şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean de Educaţie Fizică şi Sport (CJEFS) Sibiu. Din acea echipă de juniori, pe lângă mine, la Divizia A a ajuns şi Martin Schwartz, la CFR Cluj“, povesteşte Dumitru Nistor.   
 

Voiajul de nuntă de pe litoral



La juniori, Nistor juca extremă stânga, iar, după ce fundaşul stânga s-a accidentat, a fost distribuit în acest rol. La seniori, unde a fost promovat la 17 ani şi jumătate, la CSM Sibiu, o echipă care juca în Divizia B, Nistor a jucat însă fundaş central. În vara anului 1971, tânărul fotbalist avea să ajungă la Constanţa, la Farul. „Le-am cerut celor de la Sibiu să-mi repartizeze un apartament, întrucât mă căsătorisem.

Cererea nu a fost aprobată însă. Eu am plecat cu soţia în voiajul de nuntă la mare şi aveam să rămas aici! Atunci, la Constanţa a venit şi tatăl meu, care îl cunoştea foarte bine pe Emanoil Haşoti, Dumnezeu să-l ierte!. Nea Lache jucase la Sibiu. Tata a vorbit cu Haşoti, care era secund atunci la Farul, şi astfel am ajuns la echipa constănţeană“, arată Dumitru Nistor.
 

„Băiatu', dacă, în 24 de ore, nu revii, te suspendăm doi ani!“



Aflând de această mutare, cei de la Sibiu au încercat să-l aducă înapoi pe Dumitru Nistor. „Mi-au promis imediat un apartament cu patru camere, în centru! Acum, brusc, se putea. În această situaţie, eu am revenit la echipă. «Cum să plec de lângă familie, că nu aveam pe nimeni la Constanţa?», îmi spuneam. Astfel că iată-mă-s din nou la Sibiu. Însă Farul nu a renunţat cu una cu două. Am primit un aviz telefonic urgent de pe litoral. Era nea Lache. Parcă îl aud. «Băiatu, dacă, în 24 de ore, nu revii la Farul, te suspendăm doi ani!». Era ora 11.00. La 15.00 avem tren spre litoral şi am plecat imediat“, mai spune Dumitru Nistor.
 

„Ai grijă să nu-i dai tuşa“



De data aceasta, nu avea să mai plece de la Farul, consacrându-se ca unul dintre marii fundaşi din istoria „marinarilor“. S-a şi stabilit pe litoral şi sunt 48 de ani de când Dumitru Nistor a devenit constănţean. La Farul a debutat într-un meci pe teren propriu cu Dinamo Bucureşti, câştigat de Farul cu 1-0. Adversarul direct al lui Nistor din acea partidă a fost Mircea Lucescu!

El, un tânăr de nici 21 de ani, contra unui fotbalist de legendă al României! „A dat gol Ologu, în minutul 90. În ziar, eu am fost notat cu 9. Înainte de meci, am stat în cantonament la Eforie, la «Steaua de Mare». M-a chemat în camera sa antrenorul nostru şi m-a întrebat: «Copile, poţi să joci?». Se înscriau 15 pe foaia de joc, iar eu fusesem luat la 16-lea. «Pot», am răspuns. «Dacă şi-e frică de Lucescu, să spui», a continuat antrenorul. Lucescu era după Campionatul Mondial, era mare de tot. «Joc, nea Puiu, de ce să nu joc?», i-am arătat eu că am încredere în forţele mele. «Bine, mă. Ai grijă să nu-i dai tuşa, că centrează foarte bine. Să-i dai interiorul, ca să-l băgăm în balamuc». Atât mi-a zis. În meci, Lucescu nici n-a atins-o. La final, băieţii mă felicitau. La care, nea Puiu, îmi dă o palmă: «Păi, mă, aşa ţi-am spus eu să joci?». Eu am rămas mirat, dar era doar o glumă, căci şi el m-a felicitat imediat: «Bravo, mă copile, nici nu mă gândeam că poţi juca aşa de bine!»“, este povestea acelei partide cu Dinamo care i-a rămas în inimă lui Dumitru Nistor.
 

Golul cu Steaua



Acesta are meciuri bune şi contra Stelei, iar un meci la Constanţa contra militarilor s-a încheiat cu victoria Farului cu 1-0, prin goliul din minutul 37 al lui Nistor! „Am înscris şi pe la Oradea, când am pierdut cu 1-2. Am vreo şase - şapte goluri la Divizia A. La un moment dat, Steaua a avrut să ne transfere, pe mine şi pe Mărculescu. Farul a reuşit însă să fenteze aceste mutări, până când s-a încheiat perioada de transferări. Am mers într-o perioadă de pregătire la munte, iart pe mine şi pe Mărculescu ne-au mutat într-o altă vilă, separat de echipă“, surâde Dumitru Nistor.
 

I se spune „Tătuţu“

 

Acesta a jucat fundaş stânga la Farul vreo trei ani, după care, din 1974, a fost trecut stoper, în cuplu cu Dumitru Antonescu. La un antrenament, s-a accidentat Florea Bălosu, care evolua fundaş central, iar Nistor i-a luat locul în centrul defensivei. Fundaş stânga a trecut Mihai Turcu. „Eu am jucat foarte bine ca stoper şi nu am mai fost schimbat apoi din acel post“, spune Dumitru Nistor, pentru care perioada Farul, ca jucător, a fost una „superbă“, alături de „colegi foarte buni“.

„Jucam de plăcere şi era mai multă seriozitate. Exista şi un respect între noi. Echipa era foarte bună, iar colegii extraordinari. Am rămas prieteni şi peste ani. Mie îmi spuneau «Tătuţu». Aşa mi-a zis prima dată Constantin Mareş (nu ştiu de ce) şi aşa mi-a rămas apelativul. Şi acum ne mai întâlnim vechii colegi. Cu Paul Peniu am şi stat pe aceeaşi scară de bloc, ne vizităm şi acum“, menţionează Dumitru Nistor.
 

Cum şi-au luat maşini



Ca fotbalist, acesta a fost încadrat la TCL (Trustul de Construcţii Locale). „Aveam salariul de 1.235 de lei, dar multă lume nu ştie, luam 50% din această sumă, aşa se dădea, ca sportiv. Mai erau primele şi indemnizaţia. Am avut odată o perioadă proastă şi vreo zece etape n-am câştigat nimic. Am făcut trei - patru egaluri, iar restul înfrângeri. Astfel că banii nu au fost foarte mulţi în acel interval. O să râdeţi însă, dar o perioadă foarte bună, financiar vorbind, am avut când am jucat, vreo trei ani, în Divizia B. Am câştigat frumos şi ne-am luat maşini, de unde, până atunci, puţini aveau, dintre colegi“, povesteşte Dumitru Nistor.
 

I-a arătat antrenorului ghetele agăţate în cui



Fostul fundaş de fier al Farului s-a despărţit de echipa constănţeană, dar a pus punct şi activităţii de jucător în anul 1983 (la 33 de ani), începând antrenoratul.

„În acel an, am avut o accidentare şi n-am mai prins echipa. De fapt, se şi întinerea formaţia foarte mult. Astfel că am decis să mă las. Vreo cinci - şase etape, am rămas rezervă neutilizată. Antrenor principal era nea Lache Haşotti. La un moment dat, înaintea unui antrenament, pe când ne echipam, mă cheamă «Garincha» (maseurul, Nicolae Nan), spunându-mi că mă cheamă afară cei de la Cernavodă, ca să mă duc antrenor la ei. Eu făceam deja şcoala de antrenori. Am discutat, mi-a convenit şi am acceptat. Nea Lache mi-a spus să ies la antrenament, dar eu i-am arătat ghetele de fotbal, pe care le prinsesem undeva sus. La propriu şi la figurat, agăţasem ghetele în cui! Erau unele noi, «Adidas», şi ulterior mi-a părut rău că nu le-am luat acasă, să le am amintire“, punctează Dumitru Nistor.
 

Constantin Tâlvescu l-a vrut înapoi



Aşa începea cariera de antrenor a lui Dumitru Nistor, una derulată la echipe din judeţele Constanţa şi Tulcea: Cernavodă (Divizia C), Cimentul Medgidia (Divizia C, aproape trei ani), Electrica Constanţa (Divizia C), Chimpex Constanţa (Divizia C), CFR Constanţa (alături de Mihai Turcu, promovare în Divizia C), Granitul Babadag (în jur de doi ani, judeţ, promovare în Divizia C i calificare în 16-imile Cupei României, în 1988) sau juniorii FC Farul (cam un an). „Doi ani după ce am plecat de la Farul nu am mai fost deloc la meciuri. Îmi ziceam că, dacă mă mai duc, mă îmbolnăvesc. După de Farul a retrogradat, a fost numit antrenor principal Constantin Tâlvescu, cel care a venit la mine să mă readucă la echipă, ca jucător. Nu m-am întors însă, în condiţiile în care făcusem şi atâta pauză. După aceea, mi-a părut rău, dar asta a fost. Aşa s-a încheiat perioada mea la Farul“, punctează Dumitru Nistor.
 

A dat startul meciului SSC Farul - Portul



În prezent, la 69 de ani, fostul fundaş al Farului se dedică familiei, dar îşi găseşte timp să ajungă şi pe la meciuri, atât la Farul, cât şi la Viitorul. În rest, îşi vede de nepoţi, căci are patru, două fete (de la fiul cel mare, Stelian) şi doi băieţi (de la celălalt băiat al său, Iulian). Iulian a fost o perioadă administrator la FC Farul, iar Iulian, în copilărie, a jucat la o grupă a „marinarilor“, dar, după vreun an, a renunţat. Nepoata cea mare a lui Dumitru Nistor are 12 ani şi face arte marţiale, iar nepoţii joacă handbal, la HC Omer. Pe 19 martie 2017, Dumitru Nistor a fost invitat de suporteri să dea startul simbolic al partidei de Liga a 4-a SSC Farul - Portul. Cu aceeaşi ocazie, gloria Farului i-a desemnat, în pauza partidei, prin tragere la sorţi, pe cei trei câştigători (dintre spectatori) ai tombolei organizate de SSC Farul: Constantin Caracostea - care a câştigat un fanion, Ştefan Dobrotă - care a obţinut un fular şi Cosmin Anghel - care a intrat în posesia unui tricou al echipei.          
                               


Citeşte şi:

Veteranii s-au reunit la Constanţa sub semnul „Respectului“ Amintiri din vremurile de aur cu fostele glorii ale Farului (galerie foto)

Legendă a FC Farul. 50 de ani de când a venit la Constanţa! Poveştile lui Ion Constantinescu. Vedetă pe gazon, era laborant chimist la „Chimpex“ (galerie foto)

S-au războit pe când „Fiarei” abia îi mijise mustaţa Fotbalistul de la Farul care l-a băgat în sperieţi pe Marius Lăcătuş (galerie foto)

Coincidenţele uneia dintre cele mai trainice prietenii din istoria FC Farul Cum au devenit Paul Peniu şi Petre Buduru „fraţi siamezi“

„Sunt mândru că am jucat la Farul!“ Constantin Gache, în pericol de moarte după ce i-a marcat un gol Stelei (galerie foto)

Unde a fost dibuit Fane Petcu înaintea unui meci de acasă Poveştile savuroase ale promovării Farului de acum 32 de ani (video şi foto de colecţie)

Refrene celebre - „La Mustafa, ia la Mustafa, Faru’ Constanţa azi va câştiga!” Erau ani când stadionul gemea de lume. Poveştile savuroase ale acelor vremuri (galerie foto)

„Toată lumea ştie, Fane meserie!” Tribuna îl adula La 15 ani, Ştefan Petcu lucra mecanic la ITC pentru a putea ajunge la antrenamentele Farului (galerie foto)

Fostul fotbalist de bază al Farului George Drogeanu, urmărit şi blocat în trafic de un Aro al Armatei (galerie foto+video)

Ilhan Mustafa a fost coleg de cameră cu Ladislau Bölöni Cum a trecut fundaşul dreapta al Farului de la artilerie la regimentul de tancuri (galerie foto)

Misiune pentru fotbaliştii Farului - să aducă plăci de pick-up din Japonia Florea Bălosu a luat amendă după o ieşire în oraş cu Nicolae Dobrin (galerie foto)

Poveşti şi dezvăluiri ale golgeterului all-time al „marinarilor” Marin Tufan a înscris şase goluri în meciul care l-a adus la Farul

Fostul golgeter al Farului şi al Stelei Cum a ratat Marian Popa Campionatul Mondial din 1990 (galerie foto+video)

Fostul fotbalist de la Farul Constanţa Cu o zi înainte de a împlini 60 de ani, Valentin Purcărea a devenit bunic!

„Schillaci“ a jucat zece ani la FC Farul Cum scotea Constantin Funda penalty-uri din jobenul de magician (galerie foto)

La FC Farul, Constantin Gîrjoabă a primit vestea cea mare „Dansam în poartă de fericire” (galerie foto)

Povestea partidei de şah în familie Cum au devenit fraţi de cruce la FC Farul Dan Ştefănescu şi Dumitru Antonescu (galerie foto)

Legenda Farului a ajuns la 70 de ani Dumitru Antonescu a tras curent în case la jumătate din Cogealac (galerie foto)

Acum 45 de ani, căpitanul Farului, Constantin Mareş, strângea condicile la ora 7.30 „Opriţi meciul, că au murit «cadavrele»!“ (galerie foto)

I se spunea „Cãluţul" Poveştile savuroase ale lui Tiberiu Kallo şi ale echipei de legendã a Farului

A fost escortat de la stadion de „Lică Sămădăul” Cum a fost ridicată de miliţie, de la uşa vestiarului, o legendă a Farului, după un meci cu Dinamo (galerie foto)

Partenerul său de antrenament a devenit apoi procuror-şef Povestea şuturilor ca din tun ale legendei Farului Iosif Bükkösi

Poveştile savuroase ale fostului mare mijlocaş al Farului Cicerone Manolache, turnat la Miliţie pentru „spionaj cu porumbei”

Tunarul Farului de acum jumătate de veac împlineşte astăzi 78 de ani Povestea lui Ioan Ciosescu, medicul care dădea goluri cu o precizie de chirurg (galerie foto)

Povestea unui jucător şi antrenor nepereche - A învăţat fotbalul pe plaja de la Mangalia, a fost strămutat şi a avut domiciliu forţat „Diavolul Negru” care a promovat de două ori Farul în Divizia A (galerie foto + video)

Poveşti cu striptease, actriţe din Rusia şi goluri de la centrul terenului Ce fotbalist de la Farul avea cel mai mare succes la femei

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii