Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:38 02 04 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Sunt mândru că am jucat la Farul!“ Constantin Gache, în pericol de moarte după ce i-a marcat un gol Stelei (galerie foto)

ro

09 May, 2015 00:00 8141 Marime text
Antrenorul FC Farul, Constantin Gache, a fost o piesă de bază în formaţiile de vis ale „marinarilor“ din anii '70 - '80. A debutat în echipa mare la 17 ani şi s-a impus ca un mijlocaş central care a interpretat foarte bine ambele faze ale jocului
 
Legitimat prima dată la Farul în 1969, Constantin Gache a debutat la seniori în 1975, iar parcursul său ca jucător al „marinarilor“ avea să dureze, cu o scurtă pauză, până în 1986. A început ca mijlocaş la închidere, depunând un mare travaliu, de unde şi porecla „Tractoristul“. Ulterior, a fost distribuit în rolul conducătorului de joc. Bătea bine loviturile libere, era renumit pentru şutul său de la distanţă, iar golul nu îi era străin. O astfel de reuşită, foarte importantă, cu Steaua, putea să-i fie fatală însă.
 
Cel mai mic dintre cei trei fii ai familiei Gache, Constantin, a văzut lumina zilei pe 21 mai 1957, la Cogealac. Ulterior, la vârsta de şase ani, s-a mutat alături de părinţi şi fraţi la Ovidiu. Aici a început fotbalul, jucând în echipa şcolii. Directorul unităţii de învăţământ a împuşcat doi iepuri dintr-o dată când l-a inclus în formaţie pe micul Costa. Acesta era bun la fotbal, dar şi la carte. „Învăţam bine, iar directorul a zis că mă introduce şi pe mine în teren, ca să ridice nivelul de cultură al echipei. Luam mereu premiu, iar materia mea favorită era matematica. O perioadă, părinţii n-au ştiut că făceam fotbal. Fraţii mei, Cristian şi Nicolae, aveau grijă însă ca fotbalul să nu mă tragă în jos de la carte. Îmi dădeau să rezolv multe probleme şi exerciţii din culegerea de matematică Gheba“, povesteşte actualul antrenor principal al Farului, care va împlini în această lună 58 de ani.

Ca junior, făcea naveta alături de Ştefan Petcu

Antrenorul echipei şcolii de la Ovidiu, Corneliu Bădilă, avea grupă şi la Parcul Pionierilor din Constanţa, unde l-a adus pe Constantin Gache. La Parc, acesta juca într-o echipă bună, care a câştigat campionatul judeţean şi a mers la zonă la Călăraşi. Pe plan local, „pionierii“ se luptau cu Farul, iar din aceste dueluri, tehnicianul „marinarilor“, Adam Munteanu, l-a remarcat pe Costa. Antrenorul a dus însă ceva muncă de lămurire pentru a-l lua pe Gache la Farul, iar, în cele din urmă, l-a convins pe puşti cu un abonament pe autobuz pe traseul Ovidiu - Constanţa. Pe această rută, tânărul fotbalist avea să se întâlnească frecvent cu un alt puşti care făcea naveta (de la Palazu Mare) la antrenamentele Farului, cei doi, colegi de grupă, devenind şi buni prieteni. Numele celuilalt puşti, care, peste ani, avea să capete şi el rezonanţă, este Ştefan Petcu! Gache a fost legitimat la Farul în anul 1969. Echipa de juniori a lui Gache şi Petcu a disputat o semifinală de Campionat Naţional, pierdută cu Steaua. Cei doi jucau însă la o categorie mai mare de vârstă (cu un an), la grupa 1956.

Operat de peritonită

Din ce în ce mai bun, tânărul mijlocaş Constantin Gache a început să fie luat în calcul şi pentru echipa mare, la care a debutat pe când era încă junior, în 1975, la vârsta de 17 ani! „Îmi aduc bine aminte acel meci, o dispută din Divizia A la Constanţa cu Jiul Petroşani, pe care am câştigat-o cu 3-1. Am fost titular, ca mijlocaş, şi am avut ceva emoţii. În acest meci, am purtat numărul 12, dar apoi, la seniorii Farului am jucat numai cu numărul 8 pe spate“, povesteşte Gache. Postul de bază al acestuia a fost cel de mijlocaş central, dar, când era nevoie, era distribuit şi în alte roluri, cum s-a întâmplat de pildă într-un meci la Iaşi, unde, în lipsa lui Dumitru Antonescu, Gache a jucat libero. Acest meci are o istorie aparte. Înlocuitor al lui Antonescu, mijlocaşul nu era nici el în plenitudinea forţelor, având apendicită! După această partidă, Farul a rămas în cantonament pentru partida care urma, cea cu Oţelul, dar Gache se simţea din ce în ce mai rău. A trebuit să fie chemată salvarea, care l-a dus pe fotbalist la spital, unde a fost operat de peritonită!

Turcu s-a ales cu o „sarma“ la ochi de pe urma loviturii lui Gache

Un alt episod care putea avea urmări tragice s-a petrecut la un meci Farul - Steaua, jucat la Constanţa şi câştigat de „marinari“ cu 1-0, golul fiind marcat de Costa, cu un şut de la distanţă. În euforia momentului, mijlocaşul Farului a trecut însă rapid de la extaz la agonie. „Era să mor. Partida s-a jucat pe un teren mocirlos, cu apă. După ce am dat gol, toţi colegii au sărit pe mine, formându-se o grămadă. Eu eram jos, la baza grămezii şi am nimerit cu faţa într-o băltoacă, din care nu reuşeam să ies. Am simţit că mă sufoc. Îmi pătrunseseră apă şi nămol în gură şi în nas. Disperat, ca să mă eliberez, l-am lovit pe cel de deasupra mea, care s-a nimerit a fi Mihai Turcu. Acesta s-a zbătut şi el şi, în cele din urmă, am ieşit din grămadă şi mi-am revenit. Nu a fost necesară intervenţia medicului. Turcu s-a ales cu o «sarma» la ochi de pe urma loviturii mele“, râde Gache când îşi aminteşte.

I se spunea „Tractoristul“

La începuturile sale în echipa mare a Farului, Costa juca mijlocaş defensiv şi „ara“ terenul, astfel încât colegii săi îi spuneau „Tractoristul”. Ulterior, în acest rol, al mijlocaşului de mare travaliu din faţa apărării, a intrat George Drogeanu. „După ce am trecut de 25 de ani, am jucat şi conducător de joc, postură în care apăream destul de des şi la gol. Executam bine loviturile libere şi aveam un şut puternic de la distanţă. Exersam însă toată ziua. Într-un meci cu Craiova Maxima, încheiat 1-1, eu am egalat din lovitură liberă, în minutul 90. Am mai înscris din faze fixe şi în alte partide, precum cele cu Jiul, Corvinul sau Steagul Roşu Braşov. Iar într-o partidă din liga secundă cu Gloria Bistriţa toate reuşitele victoriei noastre cu 3-0 mi-au aparţinut mie. Perioada de jucător la Farul a fost cea mai frumoasă din viaţa mea. Eram tânăr şi erau alte vremuri. Oamenii ne respectau foarte mult în Constanţa, unde eram recunoscuţi peste tot. Farul juca însă extraordinar şi au fost perioade în care, în Divizia A, nu numai că ne luptam de la egal la egal cu Steaua, Dinamo sau cu celelalte forţe, dar le şi învingeam. Sunt mândru că am jucat la Farul! Din perioada junioratului am rămas prieten bun cu Fane Petcu, iar alţi foşti colegi de care mă leagă o lungă şi strânsă amiciţie sunt Ion Codin, Paul Peniu, Petre Buduru, George Drogeanu, Dumitru Nistor, Dumitru Antonescu, Ion Constantinescu sau Mihai Turcu“, afirmă Constantin Gache. Pe timpul său, la Farul a debutat şi a jucat Gică Hagi, iar Costa a fost unul dintre colegii care îl încurajau pe viitorul „Rege“ să-i dea frâu liber pe teren talentului său deosebit, să nu se încorseteze într-un post sau o schemă tactică.

A făcut armata la Corbu

Cei mai mulţi dintre anii perioadei 1975 - 1986 Gache i-a petrecut la Farul, lipsind din acest interval din lotul „marinarilor“ doar vreun an şi jumătate, când a jucat în Divizia B, la Portul Constanţa (un tur de campionat, pe perioada armatei) şi la Cimentul Medgidia. Costa şi-a satisfăcut stagiul militar la o unitate de la Corbu, fiind soldat nouă luni, la termen redus (ca „terist“, graţie facultăţii). Operaţia de peritonită şi perioada lungă de refacere l-au scos însă din lotul Farului, astfel ajungând, la 29 de ani, la Slobozia, în Divizia B, unde, după numai două luni, a devenit antrenor-jucător. La Slobozia a activat doi ani, după care a mers la Mangalia, unde, întrucât nu a primit dezlegare de la Slobozia, a fost doar antrenor, renunţând la cariera de jucător şi dedicându-se din acest moment exclusiv antrenoratului.

Specialist în promovări

Constantin Gache a pregătit multe echipe până acum, ca principal sau ca secund, iar succesele nu l-au ocolit nici în această meserie. A activat la Callatis Mangalia, FC Farul, Juventus Bucureşti, Astra, Portul Constanţa, Delta Tulcea sau Săgeata Năvodari. Cu echipa din Mangalia are trei promovări în Divizia B, iar pe Delta a urcat-o într-un eşalon superior de tot atâtea ori, două dintre aceste reuşite fiind accederi în prima divizie, unde Tulcea nu a putut însă juca. Şi pe Portul a promovat-o în Divizia B. La Farul a fost şi antrenor secund (ajutând de pe bancă tehnicieni precum Costică Rădulescu, Gheorghe Constantin, Ion Marin sau Vasile Simionaş), şi principal, în mai multe mandate, iar clubul său de suflet l-a slujit şi ca oficial (vicepreşedinte, iar apoi preşedinte).

Costin Gache a evoluat la Las Vegas şi a fost arbitru la Singapore

Constantin este căsătorit cu Mirela din 1982, iar cei doi au împreună doi băieţi, Costin (30 de ani) şi Cristian (25 de ani). Ambii au cochetat cu fotbalul, dar s-au dedicat apoi unui alt domeniu, fiind bartenderi de succes. „Costin are studii superioare în domeniul ciberneticii, iar Cristian în turism. Le-a plăcut însă mereu spectacolul din spatele barului şi au dovedit o îndemânare deosebită. Costin a fost declarat cel mai bun bartender din România. A evoluat şi la Las Vegas, iar în Singapore a fost arbitru“, este mândru Costa de feciorii săi, rod al unei iubiri înalte şi al unei vieţi împlinite alături de Mirela. Soţia antrenorului Farului a practicat şi ea sportul, făcând handbal şi baschet. Cei doi s-au cunoscut de tineri, din liceu.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii