Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legendă a FC Farul. 50 de ani de când a venit la Constanţa! Poveştile lui Ion Constantinescu. Vedetă pe gazon, era laborant chimist la „Chimpex“ (galerie foto)

ro

24 Jan, 2019 00:00 7766 Marime text
Zilele acestea se împlinesc 50 de ani de când Ion Constantinescu, una dintre legendele FC Farul, a venit la Constanţa, ca jucător al echipei de pe litoral. Era la finele lunii ianuarie a anului 1969, iar tânărul fotbalist avea 19 ani. Avea să ajungă unul dintre cei mai mari jucători din istoria Farului, căpitan de echipă, iar apoi antrenor şi oficial, inclusiv preşedinte. Practic, sub culorile Farului s-a găsit în toate ipostazele.

Peste două luni, pe 15 martie, Ion Constantinescu, „Noadă“, cum mai e cunoscut în lumea fotbalului, va împlini 70 de ani. La această vârstă, este încă implicat în fenomen. Antrenează, alături de Mihai Georges şi Laurenţiu Gheorghe, echipa de Liga a 4-a FC Farul (satelitul formaţiei de eşalon secund), iar la SSC Farul coordonează activitatea grupelor mari de la centrul de copii şi juniori. Cu 50 de ani în urmă, era un tânăr care ieşise de puţin timp din pepiniera Petrolului Ploieşti, iar antrenorul din acea vreme al FC Farul, Robert Cosmoc (al cărui secund era Petre Comăniţă), îl remarcase pe Constantinescu la echipa naţională de tineret, dorindu-şi-l pe litoral.      

Instalat la hotelul „Continental“

„Prima dată am venit la echipă într-un cantonament la Poiana Braşov, după care m-am prezentat la Constanţa. Preşedintele clubului era Foti D. Foti. Am fost aşteptat la gară cu maşina de atacantul Constantin «Guţă» Iancu, cel care m-a dus în oraş şi m-am instalat la hotelul «Continental». Farul juca în Divizia A şi era echipă mare, cu Sasu, Iancu, Tufan, Kallo, Antonescu, Tâlvescu, Mareş, Dumbravă, Koszka, Badea şi alţi jucători celebri, internaţionali. Eu eram cel mai tânăr, aveam 19 ani, făceam 20 în martie. Între mine şi Antonescu (Dumnezeu să-l ierte!) erau patru ani diferenţă. Îl cunoscusem pe Mitică la echipa naţională de tineret. S-a plecat la Balcaniada de juniori din Grecia. Eu nu am mers, că se lua un singur jucător de la o echipă, iar de la Petrolul a fost selecţionat Nae Ionescu“, povesteşte Ion Constantinescu.

Uţu şi Dumbravă erau „tăticii“ săi  

Primul meci în care tânărul mijlocaş a jucat la Farul a fost un amical cu Portul Constanţa (care juca atunci în Divizia B), disputat pe terenul de zgură de atunci al complexului sportiv din Strada Primăverii (actualul teren sintetic). „A fost foarte multă lume la meci. La pauză, conducea cu 2-0 Portul, o echipă bună, cu Alexa, Caraman, Tănase, Strâmbeanu, Sântimbreanu. Antrenorul m-a băgat la pauză şi am dat trei goluri. Am lăsat o impresie bună conducerii. Al doilea meci al meu a fost revanşa de pe Portul. Iar am fost conduşi la pauză (cu 1-0), dar am câştigat cu 2-1, cu un gol al meu. Am intrat atunci în acel circuit al Farului, o echipă matură ca vârstă şi valoroasă în România, cu jucători de Naţională. M-am încadrat bine în acel colectiv, care m-a primit bine. Trebuia să ai şi nişte «tătici», care să te crească. Ai mei au fost Uţu şi Dumbravă“, arată Ion Constantinescu. 

„Băi, ne-ai luat prima, ne-ai scos banii din buzunar!“

Ajuns la Farul, tânărul mijlocaş îşi aştepta cu înfrigurare debutul oficial. De la Petrolul, venise cu o suspendare de trei etape, iar primul meci oficial a fost cu Rapidul, în Bucureşti. Ce încleştare! „Eu nu ştiam de suspendarea de la Petrolul. Fusese o confuzie între doi jucători şi mi s-a dat mie suspendarea, care eram mai tânăr. Farul a disputat primul meci oficial, după venirea mea, la Rm. Vâlcea (echipă de eşalon secund), în Cupa României. Mă rugam să bată Farul, ca să-mi treacă suspendarea mai repede. Şi a bătut. Am debutat oficial cu Rapid la Bucureşti, pe stadionul «Republicii». Rapidul era de o echipă de top, fusese campioană cu doi ani în urmă. Stadionul - arhiplin. Am fost titular, iar partida s-a terminat la egalitate, 1-1. Atunci se juca în sistemul 4-2-4 şi mie mi-a fost dat în marcaj om la om Dumitriu II, un mare fotbalist. Jucau la Rapid Năsturescu, Ion Ionescu, Dumitriu, Codreanu, fotbalişti de echipa naţională, Octavian Popescu, Lupescu, Dan Coe. Echipă mare. Dar Farul a evoluat bine. Am rămas după meci în capitală şi am mers la baia populară. Acolo citeam «Informaţia Bucureştiului», iar în poza de la articolul cu meciul era o fază de la golul Rapidului, marcat de Octavian Popescu, cu capul, chiar de lângă mine! Colegii mă tachinau: «Băi, ne-ai luat prima, ne-ai scos banii din buzunar!». Dar eu eram un puşti. Apoi am jucat la Bacău, 2-2. Era foarte greu să câştigi la echipe din acestea, care aveau forţă. Bacăul era foarte dură. Iar apoi, dacă ţin bine minte, am avut meci de Cupă cu Progresul Bucureşti, la Brăila. Am bătut 3-0 şi ne-am calificat în semifinale. Acesta a fost începutul meu la Constanţa“, îşi aminteşte Ion Constantinescu. 

Întors din drumul către Dinamo

Peste jumătate de an, tânărul fotbalist a fost luat în armată. Iniţial, trebuie să meargă în Bucureşti şi să joace la Dinamo pe perioada stagiului militar, dar, în cele din urmă, a rămas la Constanţa. „Trebuia să plecăm la Dinamo, eu şi portarul Gheorghe Popa, al cărui nepot, Mihai, apără acum la SSC Farul. La gara Constanţa, ne-a aşteptat însă un ofiţer şi ne-a informat că primul secretar Vasile Vâlcu a decis să rămânem la Constanţa. Mi s-a făcut un bine şi am urmat stagiul militar la Constanţa. Eu nu prea voiam să merg la Dinamo, că echipa din Bucureşti avea mari jucători, în faţa cărora era greu să prind echipa“, arată Ion Constantinescu.

„Ne alergau de…“

Acesta a făcut armata la o unitate militară din Tomis Nord, la geniu. La început, i-a fost greu, vreo lună şi jumătate nu s-a pregătit la echipă, a făcut numai armată. „Se schimbase antrenorul la Farul, în locul lui Robert Cosmoc a venit Bazil Marian. Atunci au fost aduşi Sorin Avram şi Dumitru Popescu, ambii de la Steaua, internaţionali. De mine au cam uitat, iar perioada de pregătire de vară nu am făcut-o fotbalistic, ci la armată, ne alergau de… Cât a fost antrenor Bazil Marian m-au mai scos de la armată, dar vreo lună şi jumătate, la început, nu am făcut absolut nimic, numai pregătire militară. A început campionatul şi am jucat la tineret câteva meciuri. Între timp, Bazil Marian a fost schimbat. A fost adus înapoi Robert Cosmoc, cu Emanoil Haşoti antrenor secund. Am fost chemat la un meci cu Slovan Bratislava. Am jucat bine, dar în minutul 70 mi s-au pus cârcei, că nu eram pregătit. Între timp, a aflat de mine şi de Popa un general, care ne-a chemat la el, iar de atunci ne-am putut pregăti la echipă. Ne-am bucurat mult“, mai spune Ion Constantinescu. 

La popasul „Cişmea“, cu Vasile Vâlcu

Pentru că a amintit de Vasile Vâlcu, fostul căpitan al FC Farul îl zugrăveşte pe acesta în culori calde în ce priveşte relaţia pe care primul secretar de la Constanţa a avut-o cu fotbaliştii. „A avut un mare respect faţă de fotbalişti. Avea drag faţă de Constanţa. El a făcut şi nocturna la stadion. Ne întâlneam aproape lunar cu el. Mergeam la popasul «Cişmea», făceam câte o masă festivă şi ne spuneam ofurile. Iar el a doua zi rezolva din ele. Era un om de mare calitate. Nu punea restricţii, ci ne crea condiţii“, precizează Ion Constantinescu.

Spăla borcane şi făcea analize

În acea vreme, veniturile băneşti ale fotbaliştilor de la Farul proveneau din salariul de la o întreprindere de unde erau scoşi însă din producţie, din primele de joc şi din indemnizaţia de efort de care beneficiau jucătorii din Divizia A. „Eu eram angajat la «Chimpex». Făcusem şcoala profesională de laborant chimist la Ploieşti şi am fost încadrat laborant chimist la «Chimpex», cu sediul în port. Mă duceam doar lunea, eram chemat. Mă punea un inginer să spăl borcane şi să mai fac câte o analiză. Aveam habar de domeniu, întrucât lucrasem la laborator la Plopeni, unde mă duceam câte patru ore. Petrolul mă dăduse la Plopeni, junior, la Divizia C. Am învăţat foarte multe acolo, era un laborator foarte puternic şi trebuia obligatoriu să lucrezi. Erau 22 de specialişti, în diferite domenii. Sportivi eram eu cu un boxer, campion naţional. Mă duceam dimineaţa, mai făceam ajutor la preparare. La «Chimpex», aveam un inginer căruia nu-i plăcea fotbalul şi care mă punea la treabă. Până a aflat directorul. «Cum îl pui tu la lucru, când el joacă la Farul cu 20.000 de spectatori în tribună?», a întrebat. «Păi da, dar aici trebuie să fie la serviciu», a răspuns inginerul. Apoi nu a mai fost nicio problemă. Salariul meu la «Chimpex» era de 1.400 - 1.500 de lei. Aveam şi indemnizaţie de efort, în valoare de 2.500 de lei, pentru cei care jucau în prima divizie. Dacă jucau în Divizia A un meci pe lună, primeai aceşti bani. Era o recompensă la efortul care se făcea. Primele erau de 800 de lei acasă la victorie cu 1-0, 1.000 la 2-0 şi 1.200 la 3-0. În deplasare, la victorie primeam 1.300 lei, 1.500 lei şi 1.700 de lei, în funcţie de scorul cu care ne impuneam“, povesteşte Ion Constantinescu.

Fetele soţilor Constantinescu au cariere strălucite

Venit la Farul la nici 20 de ani, fotbalistul s-a stabilit la Constanţa, unde s-a însurat şi şi-a întemeiat o familie. Ion şi Cati au devenit soţ şi soţie în 1971, iar cei doi au împreună două fete, Sorana şi Dana Ioana. Nimeni din familie în afara fostului fotbalist nu a făcut sport, dar fetele familiei Constantinescu au cariere strălucite, ambele fiind în Olanda. „Avem doi copii eminenţi, au făcut şcoli celebre. Cea mare, Sorana, a terminat ASE-ul, Relaţii Internaţionale - Comerţ Exterior şi lucrează în domeniul auditului financiar. Cealaltă fiică a noastră a terminat Facultatea de Drept, a fost avocat în Baroul Bucureşti, iar acum activează în domeniul marketingului. Am o familie sănătoasă, care, în afară de mine, nu a urmat sportul, fetele au ales un alt drum în viaţă. Ele veneau la meciuri, dar s-au axat pe carte“, se mândreşte Ion Constantinescu.

Gol în minutul 90 din ofsaid

Acesta a jucat la Farul între 1969 şi 1976 şi între 1980 şi 1983. „Au trecut mulţi pe lângă mine şi au crescut. S-au schimbat generaţiile şi am făcut o echipă mai tânără, constănţeană în preponderenţă. În sezonul 1973-1974, când s-a clasat pe locul patru în Divizia A, Farul a fost una dintre cele mai bune echipe. Am şi condus campionatul şi am pierdut la Craiova (cea care avea să devină campioană) în minutul 90. A dat gol Oblemenco, la o greşeală a apărării noastre, dar a fost şi un ofsaid mare. Constanţa a avut mereu foarte mari jucători. Enormi. Stadionul era arhiplin mereu. Jucam foarte multe meciuri vara în nocturnă, cu echipe străine“, punctează Ion Constantinescu.

„Sunt legat de Constanţa, de fotbal şi de sport“

Fostul mare fotbalist al Constanţei spune că, pentru el, „Farul reprezintă totul“. „Aici m-am format ca fotbalist, dar şi ca om. La Constanţa m-am căsătorit şi mi-am întemeiat o familie, am urmat o facultate, am început cariera de antrenor, iar la club am îndeplinit toate funcţiile. Am avut perioade foarte bune, dar şi perioade mai agitate. Sunt puţin supărat că, în ultimii ani, Constanţa, un oraş cu tradiţie în sport, a suferit la acest capitol. Aveam odată 11 echipe în prima ligă la toate sporturile. Constanţa trăia cu sportul şi a avut multe valori sportive. Actualmente, văd că se fac nişte proiecte şi sper ca în perioada următoare să se îmbunătăţească activitatea sportivă şi nu mă refer numai la fotbal. Trebuie un bazin de înot, o sală de sport polivalentă şi un stadion competitiv. Suntem un oraş cu potenţial turistic uriaş şi trebuie fructificat la maximum acest aspect, şi prin prisma sportului. Sperăm ca Farul să renască, odată cu noua conducere. Sunt oameni de fotbal, care investesc. Eu sunt legat de Constanţa, de fotbal şi de sport. Avem o istorie sportivă, pe care trebuie să o cultivăm“, a încheiat Ion Constantinescu.  
 
Sursa foto: arhivă personală şi ZIUA de Constanţa   
   
Citeşte şi:
 
Poveşti cu striptease, actriţe din Rusia şi goluri de la centrul terenului Ce fotbalist de la Farul avea cel mai mare succes la femei​

Ion Constantinescu - „Au venit cu sufletul“ AS CS Farul Constanţa debutează în Liga a 4-a. Ce jucători fac parte din echipa lui Marica​

Cel mai frumos început de mai pentru FC Farul! Ziua în care Ion Constantinescu i-a dat gol Craiovei de la centrul terenului (galerie foto)​

„Făcea mingea pătrată“ Staruri ale FC Farul, pe când abia le mijise mustaţa. Iată-i la juniorii „marinarilor“, vicecampioni naţionali! (galerie foto)​

Ion Constantinescu a dat startul meciului SSC Farul - CS Mihail Kogălniceanu (galerie foto)​

Unul dintre foştii căpitani ai Farului Azi e o zi specială pentru antrenorul Ion Constantinescu 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii