Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:39 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Nebănuita legătură a criticului de film Irina Margareta Nistor cu Dobrogea. Generozitatea străbunicului Dumitru Alessiu

ro

05 Mar, 2018 00:00 3423 Marime text
Mereu în căutare de lucrări valoroase, spre a fi digitalizate în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța, am descoperit în „Almanah Tipografic“ din anul 1902, în cel de-al cincilea an de apariție, de-a lungul a 17 pagini, povestea unei „Excursiuni la Constanța“, semnată chiar de editorul almanahului, George Filip, și în care sunt descrise ospitalitatea și generozitatea unui anume moșier Dumitru Alessiu.
 
De fapt, povestea pleacă de la modul foarte onest în care, la începutul secolului XX, prin 1901, breasla tipografilor se străduia să-și răsplătească lucrătorii, oferindu-le, iarna, serate organizate din cotizațiile pe care le strângea în cadrul societăților de întrajutorare, fie, vara, excursii în locuri frumoase.
 
Așa se face că, în vara lui 1901, 12 lucrători din Tipografia „Minerva“ București sunt răsplătiți cu o excursie la Constanța, unde, în gară, avea să-i întâmpine Dumitru Alessiu, mare proprietar, unchiul unuia dintre cei 12 tipografi. „Dl D. Alessiu, mare proprietar, unchiul lui Rang, ne aștepta la gară. Un bărbat voinic, bine făcut, tânăr și cu fața arsă de soare și de o extremă amabilitate. După ce Rang ne recomandase dlui Alessiu, acesta ne invită să luăm loc într-un tramcar mare cu toții“.
 
Moșia lui Alessiu, numită Laz-Mahale (Lazu de astăzi), era la vreo 7-8 km depărtare de Constanța, iar cei 12 aveau să petreacă două zile de pomină, fiind tratați regește de acest domn despre care aveam să mai aflăm „că a scris un tratat de legumerit foarte bogat, de mare folos pentru agricultori, și are mai multe medalii câștigate după produsele muncii sale pe tărâmul agriculturii și al industrialelor derivate“.
 
Așadar, aflând că a lăsat în urma sa nu numai amintiri plăcute, dar și cărți, i-am căutat lucrările și am descoperit în „Bibliografia românească modernă“, volumul I, la pag. 89, nu mai puțin de șapte lucrări scrise de Dumitru Alessiu, printre care „Creșterea păsărilor domestice“ (apărută la Tipografia D. Nicolescu - 1905), „Cultura arborilor roditori“ (Tipografia Ovidiu - 1905), „Cultura legumelor“ - premiată cu medalie de argint în 1894.
 
Din aproape în aproape, am mai descoperit că Dumitru Alessiu a fost un reprezentant de cinste al Comunității Albaneze din România, ajuns la Constanța de la Paris, unde a studiat agronomia, și este străbunicul apreciatului critic de film Irina Margareta Nistor.
 
Și pentru că este și jurnalist, Irina Margareta Nistor a avut amabilitatea să împărtășească ziarului ZIUA de Constanța amintiri legate de străbunicul Dumitru Alessiu, dar mai ales fotografii ale acestuia, pe care vi le vom oferi în exclusivitate în ediția de mâine.
 
Până atunci, vă invităm, cu doar un click, să faceți cunoștință cu lucrările digitalizate din biblioteca publică inaugurată la Constanţa în urmă cu doar câteva luni: BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii