Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:32 09 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CS Farul Constanţa. Reputatul antrenor Nicolae Forminte a ieşit la pensie „Sunt mândru și mulțumit de tot ce am realizat“

ro

22 Oct, 2021 00:00 3990 Marime text
 

 
 • Reputatul tehnician a antrenat, la loturile tricolore, o pleiadă de gimnaste române de mare valoare, cu care a cucerit numeroase medalii olimpice, mondiale şi europene.
 • Antrenor din anul 1981, Nicolae Forminte a primit din partea CS Farul Constanţa, cu ocazia încetării activităţii la gruparea de pe litoral, o diplomă de merit şi un trofeu.
 • Pe 27 august 2008, antrenorului constănţean i s-a conferit Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu două barete.
 
Constănţeanul Nicolae Forminte, antrenor de gimnastică de talie mondială şi fost antrenor coordonator al lotului olimpic feminin al României, a împlinit vârsta de 65 de ani şi şi-a încheiat activitatea la CS Farul Constanţa, ieşind la pensie.
 
Reputatul tehnician a antrenat, la loturile tricolore, o pleiadă de gimnaste române de mare valoare, cu care a cucerit numeroase medalii olimpice, mondiale şi europene. La Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, sub coordonarea lui Nicolae Forminte, România a obţinut două medalii, aur la sol, prin Sandra Izbaşa, şi bronz pe echipe. Pe 27 august 2008, antrenorului constănţean i s-a conferit Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu două barete. „Timp de 16 ani, în intervalul 1993-2021, Nicolae Forminte a fost antrenor la lotul olimpic de la Deva, contribuind la câștigarea, de către gimnastele din România, a 84 de medalii (16 la Jocurile Olimpice, 25 la Campionatele Mondiale și 43 la Campionatele Europene). În perioadele în care a pregătit junioarele, acestea au câștigat 33 de medalii la Campionatele Europene sau la FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European)“, s-a menţionat pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Gimnastică în luna septembrie a acestui an.
 
„O viață sub culorile Clubului Sportiv Farul din Constanţa“
 
Antrenor din anul 1981, Nicolae Forminte a primit din partea CS Farul Constanţa o diplomă de merit şi un trofeu cu ocazia încetării activităţii la gruparea de pe litoral. Totodată, antrenorul a postat un mesaj pe Facebook: „01 August 1981 - 17 Octombrie 2021. O viață sub culorile Clubului Sportiv Farul din Constanţa. Mulțumesc Ion Draica, Ilie Floroiu, Sorin Başturea, Olga Didilescu, Stănei Matei și tuturor celorlalți colegi antrenori și funcționari ai clubului. Mulțumesc sportivelor avute in pregătire și cu care am luptat și concurat pentru culorile acestui club. Pot spune că am învins ajungând la linia de sosire a cursei profesionale prin tumultul competițiilor interne și internaționale. Sunt mândru și mulțumit de tot ce am realizat. S-ar fi putut mai mult... poate? S-ar fi putut mai puțin cu siguranță. S-a meritat prețul plătit... nu știu. În final, sunt împăcat cu mine însumi și cu tot ce mi-a oferi viața și bunul Dumnezeu“.
 
„Felicitări pentru o activitate remarcabilă!”
 
Acest moment din viaţa şi din cariera lui Nicolae Forminte i-a adus acestuia şi multe mesaje din partea celor apropiaţi.
 • „Doamne ajută! Felicitări, linişte şi multă sănătate vă doresc!”
 • „O viaţă dedicată performanţei. Respect!“
 • „Felicitări, mulţi ani de pensie, campionule!“
 • „O carieră frumoasă, cu multe realizări frumoase, cu bucurii și amărăciune de multe ori! Sportul este și cu siguranță va fi mulți ani înainte un domeniu greu încercat, cu foarte multe lipsuri, domeniu ce presupune sacrificii personale, răbdare și mult studiu personal! Mulțumim dl. profesor pentru toate bucuriile aduse României! Sănătate multă și mult succes in continuare!“
 • „Felicitări şi respect pentru întreaga activitate, Nicu!“
 • „O viață dedicată muncii susținute, cu sacrificii, dar și cu atât de valoroase realizări! Ești eroul nostru, Nicu! Ai reușit să duci numele României în lumea întreagă!“
 • „Felicitări pentru întreaga cariera! Sănătate multă!“
 • „Vă îmbrățișez cu drag și felicitări!“
 • „Felicitări, Nicolae Forminte, pentru o activitate remarcabilă! Cred că orice bilanţ trebuie făcut în contextul «vremurilor», iar vremurile ultimilor 30 de ani nu au fost deloc simple pentru sport în general, ca să spun frumos. Când alergi un maraton la 45 grade Celsius, nu este totuna cu un maraton alergat la 20 de grade. Şi dacă toţi participanţii ar alerga la aceeaşi temperatură, ar mai fi ceva, însă în sportul românesc pare că numai ai noştri au avut o «saună» de dus cu ei în spate. Atât cât înţeleg eu sportul ca spectator, spun felicitări din tot sufletul şi scot pălăria în faţa ta şi a ultimelor generaţii de profesionişti pasionaţi care s-au încăpăţânat să reziste... atât cât s-a putut“.
 • „Felicitări pentru toată contribuția adusă gimnasticii românești“, au fost câteva dintre mesaje.
 
Doctor în performanţa sportivă
 

Cadru universitar, Nicolae Forminte şi-a susţinut în acest an şi teza de doctorat, tema aleasă fiind „Optimizarea performanței sportive la paralelele inegale din gimnastica artistică prin analiza biomecanică a tehnicii. O lucrare bazată pe experiența acumulată în pregătirea sportivelor pentru marea performanță”.
 
„Deși rezultatele mă recomandau pentru alte două aparate, sărituri și sol, lumea a uitat că ultima medalie de aur la paralele a fost câștigată de Simona Amânar, la europenele din 1996. Mi-am ales această temă pentru că în prezent, în România, la paralele sunt cele mai mari probleme. Lucrarea are o serie de recomandări, de exerciții și în acelașI timp o înlănțuire algoritmică a metodologiei de învațare a elementului Shaposhnikova. Un element care dă dinamism exercițiului la paralele, îi crește valoarea și spectaculozitatea“, a declarat Nicolae Forminte pentru site-ul oficial al Federaţiei Române de Gimnastică. În urmă cu două luni, tehnicianul constănţan a fost invitat de European Gymnastics ca lector la cantonamentul din Finlanda.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Facebook (Nicolae Forminte)

 
Citeşte şi:
 
Constănţeanul Nicolae Forminte, din nou antrenor-coordonator al României
„Deviza mea este «Disciplină, muncă, exigenţ㻓

 
Nicolae Forminte, noul antrenor coordonator al lotului olimpic feminin de gimnastică al României
 
Nicolae Forminte - „Nu pot accepta ideea ca România să meargă la o competiție fără să se gândească să câștige“
 
Nicolae Forminte
„Eu le îmbărbătam mereu pe fete, indiferent de rezultat!“
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii