Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:39 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ușor-ușor, înapoi la treabă!“ Trei gimnaste din Constanța și un antrenor de pe litoral la lotul olimpic al României

ro

16 May, 2020 00:00 7021 Marime text

Federația Română de Gimnastică a dat detalii, pe pagina de Facebook, despre reînceperea, graduală, a activității la nivelul loturilor olimpice și naționale, despre locul de pregătire centralizată și despre componența reprezentativelor naționale.

„Ușor-ușor, înapoi la treabă! Imediat ce măsurile o vor permite, Federația Română de Gimnastică a agreat împreună cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român modul în baza căruia activitatea loturilor olimpice și naționale de gimnastică artistică ale României își vor relua programul de pregătire, în condiții sigure și controlate, minimalizând orice risc de infectare cu noul Covid-19“, menționează sursa citată. .
 

Cantonament la Izvorani

Pentru a găzdui pregătirea celor două loturi, feminin și masculin, a fost aleasă baza sportivă din cadrul Complexului Olimpic de la Izvorani. „Baza dispune de condiții optime de pregătire fizică și tehnico-tactică, completate de partea de cazare și masă. Sportivii, antrenorii și ceilalți membrii ai staff-ului vor fi testați pentru Covid-19 înainte de intrarea în cantonament, pentru a elimina orice suspiciune“, se menționează pe pagina de Facebook a FRG.
 

Este așteptat și Andrei Muntean

Iată care este componența loturilor care vor activa la Izvorani: lot olimpic masculin - Marian Drăgulescu (sportiv), împreună cu Ștefan Gal (antrenor); lot olimpic feminin - Maria Holbură, Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu (sportive, toate din Constanța, de la CS Farul), împreună cu Liliana Cosma și constănțeanul Nicolae Forminte, de la CS Farul (antrenori); lot național feminin - Olivia Cîmpian, Antonia Duță, Daniela Trică (sportive), împreună cu Florin Cotuțiu (antrenor). În completarea staff-ului: Jenica Mihu (asistent medical), Răzvan Spirescu (maseur) și Silvia Gradea (coregraf). Totodată, mai informează Federația, imediat ce își va finaliza recuperarea și va fi apt de antrenamente, Andrei Muntean este așteptat să se alăture lotului masculin, la Izvorani.
 

Calificată la Jocurile Olimpice!

Într-o perioadă de criză pentru gimnastica românească, sport aflat actualmente departe de strălucirea de altădată, constănţeanca Maria Holbură a realizat marea performanţă de a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde va reprezenta România la individual compus, după ce echipa tricoloră (de trei ori medaliată cu aur la JO) a ratat accederea la marea întrecere olimpică, pentru a doua ediţie consecutivă!
 

Cele 12 reprezentative care vor evolua la Tokyo

Formaţia României a încercat calificarea cu ocazia Campionatului Mondial de la Stuttgart (Germania), de anul trecut, însă nu a avut succes, clasându-se pe locul 22 din 24 de echipe! Cele 12 reprezentative care vor evolua la Tokyo sunt SUA, Rusia, China, Franţa, Canada, Olanda, Marea Britanie, Italia, Germania, Belgia, Japonia şi Spania. Echipa tricoloră a abordat Campionatul Mondial cu un lot din care au făcut parte Denisa Golgotă, Ioana Crişan, Carmen Ghiciuc, Maria Holbură, Ana Maria Puiu şi Maria Pană (antrenori, Nicolae Forminte, Liliana Cosma, Florin Cotuţiu şi Florin Uzum).


„Felicitări, Maria!“

Întrucât a ratat concursul pe echipe, România mai avea dreptul la un loc la Tokyo la individual, care i-a revenit gimnastei din Constanţa. Maria Holbură a avut cea mai bună evoluţie şi cel mai bun punctaj la individual compus din echipa României, iar, după ce s-au exclus gimnastele calificate cu echipa, s-a clasat pe locul 13, totalizând 50.632 de puncte (sărituri - 13.300, paralele - 12.233, bârnă - 12.733 şi sol - 12.366). „Maria Holbură este calificată individual la Olimpiada de la Tokio, graţiei evoluţiei curate pe toate cele 4 aparate. A îndeplinit criteriile olimpice şi astfel va face parte din frumoasa delegaţie a României. Felicitări, Maria!“, s-a arătat, în 2019, pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Gimnastică.
 

Formată la CSS1 Constanța

Fiică de luptător, Maria Holbură a început gimnastica la vârsta de cinci ani, fiind adusă la sala de gimnastică, la CSS1 Constanţa, de Sorin Bechir şi inclusă în grupa pregătită de Mirela Szemerjai şi de el. Formată la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa, Maria a fost transferată, de la începutul lui 2016, an în care a făcut trecerea la seniorat, la CS Farul Constanţa. Din 2013, a devenit componentă a lotului de junioare, după care a fost promovată la lotul de senioare al României. La Tokyo va ajunge şi un reprezentant al gimnasticii masculine româneşti, Marian Drăgulescu.
 

S-au pregătit și la Deva

Ioana Stănciulescu şi Silviana Sfiringu au fost descoperite şi pregătite până au ajuns la lotul naţional al României de Clemenţa Garabet. La formarea campioanei europene de junioare din 2018 Ioana Strănciulescu au contribuit, în afară de Clemenţa Garabet, şi Olga Didilescu, şi soţii Nicolai (Dana şi Remus), şi Ciprian Creţu (în diverse etape, fie la club, fie la lotul naţional). La Deva, Ioana Stănciulescu şi Silviana Sfiringu au fost antrenate de un colectiv tehnic coordonat de Nicolae Forminte (cu Florin Uzum în componenţă).
 

Campioană europeană de junioare

Multiple campioane naționale, Ioana Stănciulescu şi Silvia Sfiringu au obținut rezultate deosebite și în competițiile internaționale. În 2018, Ioana Stănciulescu a devenit campioană europeană de junioare la sol, la întrecerea continentală de la Glasgow (Scoţia). Sportiva, care s-a calificat în finală de pe locul trei, a primit pentru integralul prezentat 13.433 puncte. „Felicitări, Ioana Stănciulescu! Felicitări tuturor celor care îți sunt alături în această aventură a performanței. Suntem siguri că este abia începutul!“, a fost mesajul postat pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Gimnastică.

La Campionatul European de la Glasgow, CS Farul a fost reprezentată şi de Silvia Sfiringu. În concursul pe echipe, România a ocupat locul patru, iar la individual compus Ioana Stănciulescu s-a clasat pe şapte, iar Silvia Sfiringu - pe opt. Silvia s-a calificat în două finale pe aparate, la bârnă (unde a ocupat poziţia a şasea, după ce se calificase de pe opt) şi la sărituri (unde a fost a cincea, intrând în ultimul act de pe locul şapte).
 

Pe podium și la FOTE

Anul trecut, Ioana și Silvia au urcat pe podium și la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), întrecere găzduită de Baku (Azerbaidjan), Ambele au făcut parte din echipa tricoloră medaliată cu argint (antrenori, Nicolae Forminte şi Liliana Cosma). În plus, cele două au mai fost medaliate astfel: Stănciulescu - argint la sol, bronz la paralele; Sfiringu - bronz la sol, argint la bârnă, bronz la sărituri.
 

Stele și la Naționale

Tot în 2019, cele două gimnaste, ca și Maria Holbură, și alte sportive din Constanța s-au numărat printre stelele competiţiei şi la Campionatul Naţional individual open şi la Campionatul Naţional al Reprezentativelor de Club, de la Ploieşti. Pe echipe, CS Farul Constanţa, în formula Maria Holbură, Silvia Sfiringu, Ioana Stănciulescu şi Maria Ceplinschi, a devenit campioană a României. În concursul individual compus, primele două poziţii pe ţară, recompensate cu medaliile de aur şi argint, le-au revenit Ioanei Stănciulescu (55,400), respectiv Silviei Sfiringu (53,350). Cele două au ieşit campioane naţionale şi pe aparate, astfel: Ioana - la sărituri, bârnă și sol, Silvia - la paralele.

Sursa foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român


Citește și:

Fiică de luptător Povestea Mariei Holbură, gimnasta din Constanţa calificată la Jocurile Olimpice din 2020. Singura din România!

Gimnasta Ioana Stănciulescu, de la CS Farul Constanţa, campioană europeană! (galerie foto)

Evoluţii apreciate în Belgia Gimnastele constănţene Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu şi Maria Holbură, pe podium la Flanders Challenge (galerie foto)

UPDATE CS Farul Constanţa, campioană naţională la gimnastică. Ioana Stănciulescu şi Silvia Sfiringu, aur şi argint la individual compus (galerie foto + documente)

Sportul constănţean. Retrospectivă 2019 Simona Halep, regină şi la Wimbledon. FC Viitorul, cel mai prolific an. Maria Holbură, calificată la JO! (galerie foto)

Gimnasta Maria Holbură îşi urmează visul Mezina lotului României de la turneul preolimpic din Brazilia e din Constanţa (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii