Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medaliat la Naţionale, cu record personal şi barem de Europene Constanţa a adoptat sportivul care a băgat spaima în Balcani (galerie foto)

ro

13 Feb, 2013 21:58 3840 Marime text
atletism.jpgŞcoala constănţeană de atletism mai aruncă un tânăr în vâltoarea performanţelor. Este vorba despre Cristi Nicuşor Boboc, un performer pentru care groapa cu nisip devine din ce în ce mai mică

Pregătit de Niculina Chiricuţă la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru", tânărul de 18 ani este multiplu campion şi medaliat pe plan intern, dublu campion balcanic şi participant la Mondiale. În acest an, va concura şi la Europene.

Povestea lui Cristi Nicuşor Boboc nu diferă prea tare de cea a sportivilor plecaţi de jos, de la ţară, care au răzbit în lumea dură a pistei de atletism strângând din dinţi şi trecând cu eforturi de supra-oameni peste praguri fizice şi psihice. Născut în satul ialomiţean Luciu, Cristi a venit de copil la Constanţa, îndrumat de profesorul de sport de la şcoala sa, care l-a ghicit pe puştiul subţirel că are înclinaţii către atletism. Episodul se petrecea acum cinci ani, când băiatul era în clasa a şaptea. A ajuns la LPS „Nicolae Rotaru" şi a intrat pe mâna antrenoarei Niculina Chiricuţă. În ciuda unei condiţii fizice nu ieşite din comun, ba chiar modeste, care nu-l recomanda drept un viitor performer, Cristi a lăsat o bună impresie din punct de vedere tehnic. „Era mic, slab şi pricăjit. Însă, când l-am pus la câteva lansate, l-am mirosit imediat că este făcut pentru atletism. Avea o alergare naturală, frumoasă, i se duceau genunchii la gură, cum spunem noi. Ca timpi, testele nu au fost extraordinare, dar tehnica sa prevestea rezultate de seamă", îşi aduce aminte Niculina Chiricuţă. Cristi a fost mutat la Constanţa, inclusiv cu şcoala. A devenit elev la LPS şi s-a pus pe treabă.

S-a duelat cu un vicecampion olimpic

atletism1.jpgA progresat de la antrenament la antrenament, de la concurs la concurs, de la an la an. Acum două luni, şi-a serbat majoratul, este junior 1 (şi în acest sezon), iar vitrina sa deja geme sub greutatea medaliilor şi a cupelor. Până acum, pe plan intern, a cucerit şapte titluri naţionale (la mai multe categorii de vârstă) şi o sumedenie de alte medalii, urcând pe podium, de curând, inclusiv la tineret şi la seniori, în proba de triplusalt, cu ocazia întrecerii de sală de la Bucureşti! Toate i-au mers din plin lui Boboc la această competiţie. Două medalii (bronz la seniori, argint la tineret) şi un rezultat foarte bun (15,79 m), cu care şi-a corectat recordul personal (15,57 m). La seniori, a evoluat într-o companie selectă, proba fiind câştigată, cu 16,81 m, de vicecampionul olimpic Marian Oprea, atlet mai mare cu opt ani decât Cristi! De asemenea, ocupantul locului secund, cu 16,28 m, are trei ani peste Boboc.

Prin acest 15,79 m, Cristi şi-a îndeplinit şi baremul pentru Campionatul European de juniori 1, din această vară, din Italia, care era 15,60 m! Anul trecut, cu ocazia Balcaniadei de la Eskişehir (Turcia), din luna iunie, unde a ieşit campion, Cristi a sărit 15,76 m la triplusalt, depăşind bine baremul de Mondiale (juniori 1), unde nu a ajuns însă întrucât această performanţă a avut parte de vânt favorabil (+2,8). Acum doi ani, atletul din Luciu, dar adoptat de Constanţa, a participat la Campionatul Mondial de juniori 2. Era primul său concurs internaţional şi a ocupat locul 14. Performanţele sale din 2012 l-au inclus în clasamentul celor mai buni sportivi constănţeni, pe locul zece al secţiunii „juniori şi tineret". Astăzi, Cristi pleacă la Bucureşti, pentru Naţionalele de juniori 1, care se dispută mâine şi poimâine.

Simte săritura şi are forţă

Proba de bază a lui Cristi Boboc este triplusaltul, însă concurează cu succes şi la săritura în lungime, unde cele mai bune performanţe ale sale sunt 7,09 m (în aer liber) şi 6,83 m (în sală). „Deşi nu are o înălţime specifică acestei probe (măsurând doar 1,76 m), Cristi a deprins o tehnică foarte bună. Simte săritura şi are o forţă deosebită. E ceva nativ la el, iar aceste calităţi sunt dublate de o ambiţie ieşită din comun", mai spune Niculina Chiricuţă. Aşa a trecut Cristi peste o durere de spate, care îl chinuia de vreo lună şi care le-a dat mari emoţii, lui şi antrenoarei, înaintea ultimului concurs. „Din păcate, noi nu avem sală la Constanţa şi lucrăm numai afară în această perioadă a anului, în frig, în condiţii vitrege, spre deosebire de alţi adversari. Ne pregătim pe o suprafaţă şi concurăm în sală pe altă suprafaţă. E greu, nu ne putem antrena la intensitate maximă", se plânge Chiricuţă.

Fratele său îi calcă pe urme

Cristi Boboc are o situaţie familială grea. Mama sa este şomeră, iar tatăl lucrează la o orezărie. Părinţii speră însă ca cei doi băieţi pe care îi au, lumina ochilor lor, Cristi şi Mădălin, să se realizeze prin sport. Mădălin, care este mai mic cu şase ani decât Cristi, a venit şi el la Constanţa, la LPS, unde face atletism cu Chiricuţă, urmând tot triplusaltul ca probă de bază. „Sare şi el frumos", îl descrie antrenoarea. Mădălin a ajuns la Constanţa şi întrucât şcoala de la Luciu s-a desfiinţat şi îi era greu să facă naveta într-o localitate învecinată.

Sursa foto: Facebook

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii