Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:14 24 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa Din dragoste pentru stetoscop şi medalii! Ioana Manoliu, campioană la atletism şi studentă la Medicină

ro

18 Feb, 2021 00:00 5336 Marime text
 
 
  • Antrenată de Carmen Botea, Ioana Manoliu este legitimată la CS Farul Constanţa.
  • La finele acestei săptămâni, Ioana va concura la Campionatul Balcanic.
  • Luna trecută, atleta şi-a corectat în mod semnificativ recordul personal de sală în proba de triplusalt.

Atleta Ioana Manoliu, de la CS Farul Constanţa (antrenoare, Carmen Botea), va reprezenta municipiul de la malul mării la Campionatul Balcanic în sală pentru seniori, competiţie care se va disputa sâmbătă, 20 februarie, în Turcia, la Istanbul. 
 
Delegaţia tricoloră este formată din 36 de sportivi (18 atleţi şi 18 atlete), iar Ioana Manoliu, care e în ultimul an de tineret (categorie de vîrstă inferioară cu o treaptă senioratului) va concura la triplusalt. Ioana e pregătită şi în formă, sperând într-o evoluţie bună şi la această întrecere, într-o probă la care, luna trecută, şi-a corectat în mod semnificativ recordul personal de sală, de la 12,88 m la 13,16 m! Totodată, prin această performanţă, atleta constănţeană şi-a îndeplinit baremul de participare la Campionatul European de tineret.
 

Obiectivele pentru Istanbul

 
„Dacă, la Istanbul, Ioana îşi va îmbunătăţi din nou recordul personal, ar fi perfect, un fapt dătător de speranţe în perspectiva Campionatului European. Am considerat Campionatul Balcanic unul dintre concursurile prioritare ale acestei perioade a anului, astfel că Ioana este într-o formă foarte bună. Cu siguranţă, va avea un concurs reuşit, chiar dacă ea este în ultimul an la tineret şi se va confrunta astfel cu sportive mai mari ca vârstă“, a declarat Carmen Botea. „Mi-am fixat două obiective pentru Balcaniadă: să-mi dobor din nou recordul personal şi să mă calific în finala de opt, fiind conştientă că voi avea ca adversare sportive mai experimentate ca mine. Sunt optimistă însă şi aştept cu încredere concursul”, a precizat şi tânăra atletă. 
 

„Voiam să fac ceva prin care să pot ajuta oamenii”

 
Ioana Manoliu are 21 de ani şi, după terminarea liceului, existau două direcţii spre care să se îndrepte în ce priveşte studiile universitare: Educaţia Fizică şi Medicina. În cele din urmă, a ales medicina, iar, în prezent, este studentă în anul II a facultăţii de profil de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. „Voiam să fac ceva prin care să pot ajuta oamenii, iar domeniul medicinei e cel mai potrivit pentru mine în acest sens. De asemenea, încă de la şcoală mi-au plăcut mult două materii, biologia şi chimia”, motivează Ioana Manoliu. Sportiva duce mai departe în familie ştafeta medicinei, ţinând cont că mama ei, Andra Manoliu, este medic primar medicină de familie!
 

Îi plac foarte mult copiii

 
Chiar dacă medicina este un domeniu de studiu complex, care necesită mulţi ani pe băncile facultăţii, iar apoi în perioada de rezidenţiat, Ioana reuşeşte să facă faţă cu brio şi cursurilor, şi sportului de mare performanţă. Duce înainte, cu rezultate deosebite, ambele pasiuni ale vieţii sale. „Am făcut faţă până acum fără probleme. Am fost şi puţin norocoasă, recunosc, cu pandemia de coronavirus, ţinând cont că am făcut cursuri şi am dat examene online, iar astfel am avut timp suficient şi pentru antrenamente. În ce priveşte specializarea pe care o voi avea după finalizarea tuturor studiilor în medicină încă nu m-am decis, e devreme, dar am mai multe variante: medic sportiv, pediatrie (îmi plac foarte mult copiii) sau medic nutriţionist. Voi vedea”, a mai spus campioana din atletism.
 

Exemplul Antoanelei Manac

 
O altă sportivă constănţeană care s-a dedicat Medicinei este triatlonista Antoanela Manac. Aceasta a încheiat deja Facultatea (în care a studiat timp de şase ani), iar acum este medic rezident, calitate pe care o va avea timp de alţi cinci ani. Ioana a vorbi cu Antoanela, iar exemplul ei a motivat-o în ce priveşte obiectivele pe care şi le-a fixat în atletism şi în medicină. „E remarcabil modul în care a reuşit Antoanela. Mi-a dat un impuls, o încredere mai mare pe ambele planuri“, a punctat Ioana Manoliu.    
 
Imaginile care compun colajul foto de la acest articol au fost preluate de pe contul de Facebook al Ioanei Manoliu. Sursa foto: 1 - Sebastian Enică; 2: Facebook (Carmen Botea)     
 

Citeşte şi:
 
Medalii pentru Constanţa, la Campionatul Naţional de atletism. Nu a lipsit aurul!

Atleta Ioana Manoliu, barem îndeplinit pentru Campionatul European. Constanţa, pe podium, cu multe recorduri personale

Atleta Ioana Manoliu, trei medalii la Campionatul Național de probe combinate, dintre care două de aur! (galerie foto + document)

Interviu online cu atleta Ioana Manoliu, multiplă campioană naţională
„Am vrut mereu să mă autodepăşesc şi să stabilesc recorduri“


Răzvan Grecu, din nou campion naţional
În mai puţin de o lună, Ioana Manoliu şi-a îmbunătăţit de două ori recordul personal (galerie foto + document)


Ioana Manoliu, „campioana mea“
Nu a renunţat şi, după nouă ani, şi-a împlinit visul - medalia de aur (galerie foto)


 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii