Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trusa de laparoscopie, doar pe jumatate

ro

24 Jul, 2008 00:00 1237 Marime text
1216825161.jpg

Medicii de la Obstetrica - Ginecologie II din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta, sustin ca nu pot opera cu trusa laparoscopica. Motivul este absurd. Cadrele medicale au primit de ceva timp aparatura, dar nu o pot folosi pentru ca nu este intreaga.

In replica, dr. Bogdan Campineanu, director medical al unitatii sanitare, estimeaza ca nu este vorba de o perioada foarte mare de timp. "Trusa am achizitionat-o in 2007, si am primit-o la sfarsitul lunii ianuarie-februarie", apreciaza acesta. Nu se stie, insa, in cat timp se vor primi accesoriile pentru ca, interventiile cu trusa laparoscopica ultra-moderna sa devina o realitate. "Cumpararea accesoriilor lipsa necesita organizarea de licitatii, iar pentru ele avem nevoie de buget", explica dr. Campineanu. In concluzie, tergiversarea achizitionarii este legata de procedurile birocratice. Nu doar avantajul existentei unei astfel de truse la nivelul Spitalului Judetean, dar si utilizarea acesteia, i-ar privi atat pe pacienti, cat si pe medici, care ar realiza operatia cu ajutorul unei aparaturi moderne. Printr-o interventie chirurgicala laparoscopica, spre deosebire de chirurgia clasica, nu mai sunt necesare taieturile largi pentru asigurarea accesului la organul asupra caruia se intervine, ci de niste incizii. Riscul suprainfectiei scade, iar confortul bolnavului creste. Mai mult, costurile de spitalizare sunt mai reduse.

"S-au strans miliarde din chiuretaje..."

Dar, trusa nefunctionala nu este singurul of al medicilor de la Obstetrica - Ginecologie II. "La noi, nu au mai renovat de 20 de ani. Nu avem nici aer conditionat, nici termopane", spune o asistenta. Nemultumirea medicilor este amplificata de faptul ca, din activitatea lor au venit bani buni, sustin ei, care au intrat in fondurile unitatii sanitare. "S-au strans multe miliarde din chiuretaje, si in loc sa se intoarca spre reigienizare, s-au dus in spital", a declarat unul dintre medici. In conditiile in care, o interventie de acest fel ajunge la 39,5 lei, iar pe zi se fac circa cinci chiuretaje, de la clinica de Ginecologie II intra saptamanal fonduri de aproximativ 14 milioane de lei vechi.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii