Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:24 22 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfântul prăznuit azi de ortodocşi. Unde avem în judeţul Constanţa parohii cu acest hram şi ce preoţi slujesc

ro

10 Feb, 2017 10:29 1513 Marime text
Sfântul Haralambie, cel despre care se spune că apără creştinii de ciumă şi foamete, este sărbătorit astăzi, 10 februarie, de Biserica Ortodoxă.
 
A fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211). Când Sfântul Haralambie a împlinit 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru că nu a lepădat credinţa în Hristos. Legenda spune că în timpul torturilor mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului şi au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. Puşi în faţa aceastei minuni, cei care îl torturau s-au convertit la creştinism.

Împăratul a poruncit să fie adus în Antiohia, unde a fost supus la alte chinuri: soldaţii i-au legat barba în jurul gâtului şi l-au tras de ea pe drum; i-au infipt un piron de fier în trup, i-au ars faţa şi i-au jupuit pielea de pe trup. Însă Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos.
 
A fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis şi sfântul a văzut pe Hristos şi pe îngerii săi. Atunci acesta i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaştele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame şi de boli.  

Unde avem în judeţul Constanţa parohii cu acest hram

Protoieria Constanţa 1
PAROHIA Sf. Haralambie - Constanța
  • Pr. Ph. Stanca Ciprian
  • Pr. Munteanu Mircea
  • Pr. Petroiu  Irinel
  • Pr. Cristea Tiberiu-Andrei

Protoieria Medgidia
PAROHIA Adormirea Maicii Domnului și Sf. Haralambie – Medgidia V
  • Pr. Ph. Despa Ionuț
  • Pr. Zgură Gheorghe

Protoieria altinum Băneasa
PAROHIA Sf. Haralambie - Viile
  • Pr. Ph. Șoimaru Valentin
  • Pr. Ghindăoanu Vasile.
 
Amintim că, în această dimineaţă, mai mulţi constănţeni s-au adunat pentru o procesiune cu ocazia sărbătoririi Sfântului Haralambie.
 
Sursa foto: crestinorotodox.ro

Citeşte şi 

Ti-a placut articolul?

Comentarii