Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Icoana cu Sfântul Haralambie din secolul al XIX-lea a intrat în patrimoniul Muzeului de Artă Populară în anul 1988

ro

10 Feb, 2024 16:36 833 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Muzeul de Artă Populară


 
  • Sfântul Haralambie, prăznuit de Biserica Ortodoxă în cea de-a zecea zi a lunii Făurar, se bucura de o mare prețuire în satul românesc de altădată.
 
Potrivit Muzeului de Artă Populară din Constanța, el era foarte respectat de țărani fiind protector împotriva ciumei, dar și al altor boli care făceau ravagii odinioară în rândul populației satelor și orașelor.
 
Conform tradiției, Sfântul Haralambie a fost mai întâi cioban la oi și a învățat de la un doctor leacul tuturor bolilor, vindecând fără plată pe cei care îi cereau ajutorul. Se spune că orice om care ține acest praznic prin post și nelucrare va fi ferit de boli tot timpul anului.
 

„Dovezi ale cinstei pe care țăranul român i-o arăta Sfântului Haralambie sunt icoanele pe sticlă pictate în număr mare în secolul al XIX-lea.
În toate, el apare în veșminte de mare preot ținând într-o mână Sfânta Evanghelie sau cârja arhierească aurită, în timp ce cu cealaltă mână ține lanțul cu care este prinsă „ciuma”, sub forma unei ființe bizare, care stă la picioarele sale”, spune sursa citată.

 
Într-o astfel de icoană, aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța, Sfântul Haralambie îi are, de o parte și de alta, pe Arhanghelii Mihail și Gavriil.
 
Icoana, realizată în secolul al XIX-lea, pictată pe glajă (sticlă) cu tempera și foiță de aur, la Șcheii Brașovului, a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1988.
 
Citește și
Sărbătorile lui Făurar, denumirea populară a lunii februarie. Previziuni meteorologice la început de an nou viticol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii