Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:56 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sezonul sifilisului

ro

16 Jun, 2002 00:00 1425 Marime text

La Sectia de Boli Dermato-Venerice s-au inregistrat 42 de cazuri de lues

Profesorul doctor Ion Craiu a declarat ca toamna, dupa perioada de incubatie a bolii, sunt cele mai multe cazuri de sifilis * O tanara in varsta de 15 ani a fost internata pentru ca sufera de aceasta afectiune * Ea era insarcinata in luna a patra * Copiii care se nasc din mame infectate devin retardati mintal, le cad dintii si au nasul stramb * La ora actuala, in sectia de specialitate sunt internate 42 de persoane care au aceasta maladie * Se pare ca numarul celor care sufera de sifilis este mult mai mare decat cel al bolnavilor internati in clinica din Constanta * Multi dintre cei care contacteaza boala sunt turisti si se trateaza in localitatile unde isi au domiciliul

In fiecare an, dupa perioada sezonului estival, cadrele medicale de la Sectia de Boli Dermato-Venerice din Constanta se confrunta cu o avalansa de bolnavi de sifilis. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestia intretin relatii sexuale ocazionale si neprotejate. Este deja stiut ca, odata cu venirea sezonului cald, pe litoral se dubleaza numarul de prostituate. In situatia in care acestea erau infestate si au transmis boala altor persoane, ancheta pe care o intreprind medicii pentru identificarea si tratarea acestora este aproape imposibil de efectuat. Multi dintre pacienti nici macar nu isi mai amintesc exact cum arata prostituata respectiva. Acestia dau relatii vagi medicilor, cum ar fi culoarea parului sau marimea sanilor.

Profesor doctor Ion Craiu, seful Sectiei de Boli Dermato-Venerice a declarat, ieri, ca in aceasta perioada numarul de cazuri de sifilis a crescut ingrijorator. Numai in luna mai s-au inregistrat 42 de cazuri, in comparatie cu luna martie, cand au fost internate in clinica numai cinci persoane care sufereau de aceasta boala. Sifilisul se transmite prin contact sexual cu o persoana infectata. Dupa trei saptamani de la o relatie sexuala, apar o leziune, ganglioni si serologie pozitiva. Aceasta este sifilisul primar, care este cel mai usor de vindecat. In aceasta forma a bolii, apare o leziune dura, nedureroasa si fara secretii. Uneori rana dispare spontan, fara a fi administrat tratament. In cazul in care persoana infectata nu se prezinta la medic in termen de 65 de zile, boala trece in stadiul secundar. Bolnavului ii apare o eruptie polimorfa, cu pete mici, de culoare mov. In locul vechii rani poate aparea o leziune cu excrescenta sau una hiperchelatozica, de dimensiuni mici, care se exfoliaza. In cazul in care bolnavul nu se trateaza, sifilisul intra in stadiul tertiar. Aceasta forma a maladiei este cel mai greu de tratat si se manifesta prin leziuni distructiv-ulcerative. De asemenea, pot aparea forme particulare de sifilis, si anume luesul latent recent sau tardiv. Serologia este intensa, dar fara leziuni tegumentoase, deoarece in perioada de incubatie bolnavul a folosit antibiotice. Medicamentele de acest tip nu sunt recomandate in tratarea bolilor venerice.

Prostituatele se trateaza "dupa ureche"

In Sectia de Boli Dermato-Venerice sunt internate 13 persoane care sufera de sifilis primar, sase care au sifilis in stadiul al doilea, iar 23 sufera de lues latent recent. Majoritatea pacientilor sunt barbati. In aceeasi ordine de idei, cele mai multe persoane care contacteaza aceasta boala locuiesc in statiunile de pe litoral. In luna martie, a fost tratata in clinica o tanara in varsta de 15 ani. Aceasta era insarcinata in luna a patra si nu mai era posibila intreruperea de sarcina. Tanara traieste de doi ani in concubinaj. Partenerul sau sufera de aceeasi boala si a fost internat in aceeasi clinica. Un alt tip de sifilis il constituie cel congenital, care apare la bebelusii care au mame infectate. Copiilor le cad dintii, au nasul stramb, se nasc cu sechele care ii marcheaza toata viata. Acestia devin retardati mintal. In urma cu cateva luni, a fost demarat de catre ONG-uri si Directia de Sanatate Publica din Constanta un program de depistare si tratare a femeilor insarcinate care sufereau de sifilis. Actiunea a fost intreprinsa deoarece astfel pot fi diminuate riscurile la care sunt expusi copiii ale caror mame sunt infectate. De asemenea, mama este mai usor de tratat decat nou-nascutul. Conform Programului National 5, tratamentul acestei boli este gratuit, precum si cinci zile de internare. In cazurile de sifilis se face o ancheta pentru a se depista toate persoanele infestate. Investigatia este discreta, confidentiala. Ion Craiu a declarat ca unii dintre pacienti refuza sa declare corect numarul si identitatea persoanelor cu care au intretinut raporturi sexuale, iar cei care au apelat la sexul platit nu stiu sa dea relatii in legatura cu cele care i-au contaminat. Personalul de la Biroul epidemiologic, din cadrul clinicii, transmite rezultatele anchetei serviciului de acest gen din cadrul Policlinicii 2, de care apartine. Seful Clinicii de Dermato-Venerice a mai afirmat ca toamna, dupa ce are loc perioada de incubatie, se inregistreaza cele mai multe cazuri de sifilis. Numarul de prostituate care ajung in clinicile de specialitate este foarte scazut, aproape nul. Acestea prefera sa se trateze singure. Cele mai multe dintre ele isi administreaza medicamentele specifice tratarii acestei boli sau antibiotice. Se estimeaza ca numarul celor care sufera de sifilis este mult mai mare decat cel al bolnavilor internati in clinica din Constanta. Multi dintre cei care contacteaza boala sunt turisti. Acestia prefera sa se trateze in localitatile unde isi au domiciliul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii