Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Şcoala de bani pe roţi“, proiect inedit lansat de BCR, a ajuns la Constanţa (galerie foto)

ro

21 Jul, 2017 00:00 3558 Marime text
Până la sfârşitul verii, copiii cu vârste între şapte şi 14 ani din Constanţa vor beneficia, gratuit, de ateliere distractive în cadrul cărora vor învăţa noţiuni financiare de bază. Acest demers pe termen lung reprezintă o componentă a programului naţional de educaţie financiară al Băncii Comerciale Române - „Şcoala de bani“, program care se adresează tuturor categoriilor de vârstă, cu componente special dezvoltate pentru fiecare categorie.
 
Camionul colorat al BCR se va afla până pe data de 31 iulie în parcarea de la City Mall Constanţa, iar până pe data de 1 septembrie, în parcarea Perla din Mamaia.
 
„«Şcoala de bani pe roţi» este un program de educaţie financiară pentru copii cu vârste între şapte şi 14 ani. Şcoala este întru-un camion colorat, care se plimbă prin toată ţara. La «Şcoala de bani pe roţi», copiii învaţă ce înseamnă gestionarea eficientă şi raţională a banilor. Prin joc în învăţăm pe ce se cheltuieşte bugetul familiei. Copiii participă la sesiuni interactive în care li se va cere să spună pe ce cred ei că se cheltuiesc cei mai mulţi bani în familie, învăţă despre lucruri care au o valoare mai mare decât valoarea lor în bani, află despre ce se află în spatele lucrurilor pe care le cumpără părinţii, respectiv întreg lanţul de producţie. În esenţă, ei află despre valoarea lucrurilor şi a banilor. De asemenea, copiii învaţă despre cum se iau decizii privind cheltuiala banilor“, ne-a explicat Nicoleta Deliu, coordonatorul programului Şcoala de bani al BCR.
 
Pe parcursul orelor care se întâmplă în camion, copiii trec prin cinci jocuri. Primul loc îi ajută să înţeleagă pe ce se cheltuieşte bugetul unei familii. Avem insuliţe cu mai multe tipuri de cheltuieli, pe care copiii trebuie să le identifice. „Copiii sunt învăţaţi că există şi nişte cheltuieli ascunse, cum ar fi întreţinerea, ratele, facturile. Prin aceste jocuri, noi îi ajutăm să înţeleagă care sunt toate cheltuielile unei familii. Mai avem un joc, prin care copiii înţeleg cum o decizie a lor influenţează un întreg lanţ economic. Spre exemplu, alegerea unui perechi de blugi influenţează atât producătorul de in, ţesătorul, croitorul, cât şi lanţul de distribuţie şi vânzătorul“, a mai spus Nicoleta Deliu.
 
Astfel, în grupe de câte 15, timp de o oră şi jumătate, copiii au oportunitatea să exploreze lumea banilor şi să parcurgă cinci etape ale informării şi conştientizării, toate aceste etape având aliaţi de nădejde: jocurile, interacţiunea şi voia bună. În timpul atelierului, care se desfăşoară într-un camion inedit, cei mici vor investiga categoriile de cheltuieli şi bugetul personal, vor dezbate valoarea banilor şi a obiectelor şi vor înţelege că aproape toate procesele economice sunt conectate pe plan global. Şcoala de bani pe roţi recurge la învăţarea experienţială şi jocuri pentru a-i ajuta pe cei mici să acumuleze cunoştinţe într-un timp foarte scurt.
 
Silvia Bogdan, de la Şcoala de valori, susţine că în prim-plan este educaţia copiilor. „Ne bucurăm că avem ocazia să ajutăm pe această cale facilitarea educaţiei financiare. Plecând de la premisa că suntem pe ultimul loc în România la educaţie financiară, mi se pare oportun că aceşti tineri învaţă cum să gestioneze un buget. Şcoala de bani pe roţi oferă o experienţă educaţională, dar şi un bagaj fundamental, axat pe grupa lor de vârstă, astfel că lucrurile să fie clare pentru el“, a comentat Silvia Bogdan.
 
Pentru a se înscrie în acest program, cei interesaţi pot accesa pagina pentru înscrieri: https://www.scoaladebani.ro/peroti/.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii