Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proprietarii cer peste 800.000 de euro Grand, unul dintre primele hoteluri din municipiul Constanţa, scos la vânzare (galerie foto)

ro

13 Jun, 2014 00:00 4173 Marime text
Situat în centrul oraşului Constanţa, la intersecţia bulevardelor Tomis cu Ferdinand, la 100 de metri de plaja Modern, hotelul Grand, unul dintre primele din municipiu, reprezintă un simbol al Constanţei.

Proprietarii clădirii au decis totuşi să renunţe la imobil, pe care l-au scos la vânzare. Astfel, potrivit unui anunţ postat de agenţia Grup Proprietăţi Perfecte, hotelul Grand poate fi achiziţionat pentru preţul de 850.000 de euro. „Se vând etajele 1 şi 2 ale imobilului, care însumează o suprafaţă de 800 mp (400 mp pe nivel). La acestea se adaugă o terasă superioară de 500 mp, care oferă o vedere panoramică asupra oraşului, a peninsulei şi a portului Tomis. Cele două etaje cuprind 36 de camere, opt grupuri sanitare, spaţii anexe, două intrări, dintre care una pentru mijloace auto. Imobilul a fost renovat în totalitate în 2012, atât în interior, cât şi în exterior, păstrând splendoarea arhitecturală a faţadelor. În total, hotelul este compus din 36 de camere, fiecare dintre ele având o suprafaţă de 22,22 mp şi o înălţime de 4 mp.“

Scurt istoric

Orice constănţean a auzit de „Grand“, dar foarte puţini ştiu că acesta este numele primului hotel cu electricitate şi încălzire centrală din oraş. În anul 1912, Stavro Dumitriu, un important om de afaceri, a cumpărat de la Primăria Constanţa un teren de 1.450 de metri pătraţi. Pe atunci, terenul se afla în plin câmp, la marginea oraşului. Preţul terenului a fost de 98.870,50 de lei. Prietenii omului de afaceri i-au spus acestuia că este nebun să cumpere un teren în acea zonă. Opt ani mai târziu, în 1920, se deschideau uşile hotelului care a devenit, în scurt timp, unul dintre reperele Constanţei. Construcţia a durat cinci ani, planurile fiind executate de arhitectul francez Goue. Faţă de proiectul iniţial, construcţia avea cu un etaj mai puţin. Acesta a rămas în fază de proiect şi nu a mai fost finalizat. Noul hotel era dotat cu electricitate şi încălzire centrală şi a avut un succes rapid în rândul oamenilor de vază care aveau nevoie de cazare. După moartea lui Stavro Dumitriu, în 1940, afacerea a fost preluată de fiul acestuia, Dumitru St. Dumitriu. Hotelul, la parterul căruia se aflau un restaurant, o sală de lectură şi mai multe spaţii comerciale închiriate, era unul dintre punctele de atracţie ale oraşului. Dumitru St. Dumitriu era, la fel ca tatăl său, un abil om de afaceri, fiind un pion important pe piaţa imobiliară dobrogeană. Tinereţea şi-a petrecut-o în străinătate, începând cu 1926, în calitate de reprezentant direct al societăţii Ford Motor Company, la Trieste, Alexandria şi Istanbul. Din 1932, a devenit reprezentant pentru Balcani al companiei americane. Când a preluat hotelul, a înfiinţat, la parterul clădirii, reprezentanţa Ford în Dobrogea. Influenţa pe care Dumitriu o avea pe plan local este ilustrată şi de titlul de viceconsul onorific al Cehoslovaciei la Constanţa. Preluarea puterii de către comunişti în România a încheiat relativ repede povestea frumoasă a hotelului Grand. Firea generoasă a lui Dumitriu i-a salvat, parţial, familia de arest, în 1950, atunci când un ofiţer sovietic, căruia îi făcuse un serviciu, şi-a arătat recunoştinţa şi l-a anunţat că evacuarea va fi urmată de încarcerare. Familia s-a refugiat în Bucureşti, dar fiul lui Dumitriu, Stavro, a făcut doi ani de închisoare, la Canal. După o luptă de cinci ani în justiţie, Alexandru Hînculov şi Vilma Dumitriu au recăpătat proprietatea familiei lor, însă doar parţial.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii