Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:34 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Numarul cazurilor de tumori maligne s-a dublat

ro

18 May, 2002 00:00 1092 Marime text

Cancerul - boala care nu iarta

Principalele cauze de deces, din ultimii doi ani, le-au constituit bolile cardio-vasculare, urmate de tumori * O problema deosebita o reprezinta depistarea tardiva a cancerului de col uterin si mamar * Cadrele medicale de la sectia Oncologie a Spitalului Clinic Judetean Constanta au declarat ca, in ultima perioada, a crescut ingrijorator numarul cazurilor de cancer pulmonar * Acesta este cel mai frecvent intalnit in randul persoanelor care au peste 40 de ani si al fumatorilor cronici

Cancerul a fost semnalat inca din antichitate de Hyppocrate. Cu toate acestea, frecventa si gravitatea acestor cazuri au facut ca tumorile maligne sa devina o problema prioritara de sanatate a lumii contemporane. Cancerul are o pondere din ce in ce mai mare in structura imbolnavirilor si mortalitatii. Cu toate ca pana acum cercetatorii din toata lumea au facut numeroase studii, nu s-a gasit inca antidot pentru aceasta boala.

Numarul cazurilor de cancer aproape s-a dublat comparativ cu anii trecuti. Conform statisticilor, in anul 1995, s-au inregistrat 8,4 cazuri la mie, comparativ cu anul 2000, cand au fost depistate 14,9 cazuri la mie, si anul 2001, in care au fost semnalate 15,6 cazuri la mia de locuitori. In anii 2000 si 2001, principalele cauze de deces le-au constituit bolile cardio-vasculare, urmate de tumori. Directorul Directiei de Sanatate Publica din Constanta, Mihaela Dinisov, a declarat ca o problema deosebita o reprezinta depistarea tardiva a cancerului de col uterin si mamar. Astfel, anul trecut, 72,1% dintre cazurile de cancer mamar au fost depistate in faza incurabila, la fel ca 65,4 % din cele de col uterin. Cadrele medicale de la sectia de Oncologie a Spitalului Clinic Judetean Constanta au declarat ca, in ultima perioada, s-au inmultit cazurile de tumoare maligna localizata la nivelul plamanilor. Cel mai frecvent, cancerul pulmonar este intalnit in randul persoanelor care au varsta peste 40 de ani si sunt fumatori cronici. Simptomele caracteristice sunt tusea prelungita, expectoratia de sange, oboseala si scaderea in greutate. In urma cu mai multi ani, datorita frecventei localizarii bronhopulmonare a cancerului si gravitatii ei, au fost impuse metode speciale de screening. Persoanelor cu factor de risc li se efectuau controale periodice care includeau radiografii si examene citologice ale sputei.

Cancerul mamar este cel mai frecvent

Medicii de la sectia Oncologie a Spitalului Clinic Judetean Constanta au declarat ca secretiile mamare de orice fel, in afara de perioada lactatiei, tumorile benigne, leziunile displazice, ca mastoza chistica, sunt susceptibile sa duca la dezvoltarea cancerului mamar. Acestia au mai precizat ca orice modificare a glandelor mamare si aparitia de mici noduli pot constitui un semnal de alarma. Femeile care prezinta astfel de simptome trebuie sa se prezinte la medic. Cea mai frecventa metoda de depistare a cancerului mamar este examenul mamograf. In Constanta, acesta se poate face in Spitalul Clinic Judetean si in Policlinica cu plata. Cea mai noua metoda de depistare a cancerului mamar este prin rezonanta magnetica. RMN foloseste un camp magnetic ce furnizeaza imagini ale tesutului mamar dupa injectarea cu un lichid colorat. Densitatea sanului nu influenteaza RMN-ul. Poate depista cancerul pana la 97% din cazuri. Totusi, RMN-ul evidentiaza si zone care nu sunt canceroase. Aproape 60% din ceea ce detecteaza sunt alarme false in urma efectuarii biopsiei. Aceasta tehnica se foloseste mai mult in studii stiintifice. Scintigrama mamara se bazeaza pe principiul conform caruia celulele canceroase sunt, din punct de vedere metabolic, mai active decat cele normale. O camera de luat vederi speciala urmareste ce se intampla acolo unde se grupeaza agentii radioactivi injectati, acesta fiind un semn al unei tumori maligne. O alta metoda de detectare a cancerului mamar este T-scan. Prin aceasta procedura se evidentiaza tumorile prin intermediul electricitatii. Daca rezultatele mamografiei si ale ecografiei sunt neclare, T-scan-ul il poate ajuta pe medic sa hotarasca daca biopsia e inevitabila. Biopsiile se pot face prin aspirare cu un ac fin (punctie) sau prin aspirare cu un ac gros. De asemenea, se poate apela la biopsia stereotactica cu ac gros (lama), precum si prin incizie sau excizie chirurgicala. Toate aceste tipuri de investigatii se fac cu anestezie totala sau locala, in functie de optiunea pacientei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii