Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gata cu pungile de plastic gratis

ro

08 Jan, 2009 15:51 1285 Marime text
Conform  Ordonantei 25/2008, taxa care va fi direcţionată către Administraţia Fondului pentru Mediu preţul unei sacoşe de plastic este de 0.20 lei pentru o bucată.

Când vor merge la cumpărături românii nu vor mai primi sacoşele de plastic gratis, acest lucru nu va împiedica să mai facem risipă de pungi, pe care le aruncam pe unde se nimerea. Pungile de plastic sunt folosite în număr foarte mare la cumpărături şi ajung ulterior în mediul înconjurător. O pungă de plastic de genul celor oferite gratuit, înseamnă o secundă de fabricaţie, 20 minute de utilizare şi de la 100 la 400 de ani de degradare în natură. Pungile de plastic sunt deci o ameninţare pentru mediul în care trăim. Schimbarea poate fi adusă de utilizarea noilor pungi ecologice care nu daunează mediului înconjurător şi respectă normele Uniunii Europene.

Există mai multe feluri de sacoşe, în funcţie de materialul din care sunt fabricate:

-pungile 100% biodegradabile pot menţine greutăţi de până la şase kilograme, se descompun în mediul natural în 180 de zile;

-punga din polipropilenă reciclabilă, care poate menţine greutăţi de până la 15 kilograme şi se descompune în natură tot în 180 de zile.

-sacoşele din hârtie, care pot suporta maxim cinci kilograme şi se descompun în natură în 90 de zile.

-pungă reutilizabilă "Natura" suportă până la 15 kilograme şi se poate schimba gratuit odata cu degradarea ei, în hipermarket-uri.

Pentru pungile biodegradabile, punga din polipropilenă reciclabilă şi cea din hârtie, imprimeurile sunt realizate cu vopseluri pe baza de apă şi nu dăunează mediului înconjurător.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii