Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:58 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Casa Verde in Romania nu poate exista

ro

14 Jan, 2009 14:43 976 Marime text
Programul „Casa Verde” iniţiat de Ministerul Mediului şi amânat până pe 15 ianuarie are multe lipsuri.

În primul rând, subvenţia de 90% pentru achiziţionarea şi instalarea sistemelor de panouri solare nu se acordă şi pentru centrala termică împreună cu care va funcţiona sistemul. Preţul mediu al unei astfel de centrale este de 3.000 de lei. Oamenii trebuie să ştie că sistemele nou introduse prin Casa Verde ajută, dar nu înlocuiesc total vechiul sistem. Îl pot înlocui, însă, în medie, în proporţie de 50-60%. Unei familii formate din patru persoane îi sunt suficiente trei panouri solare, cu un boiler de 300 de litri (pentru perioadele fără soare), iar costul facturii la apă caldă se va înjumătăţi, garantat. 

Panourile solare, sunt o soluţie prea scumpă pentru asociaţiile de proprietari
Cine vrea să-şi instaleze o pompă de căldură va primi de la stat doar circa 20% din întregul preţ al acesteia, restul urmând să plătească din propriul buzunar, au calculat reprezentanţii firmei. Asta, deoarece preţul pompei este mult prea piperat (de la 9.000 de euro în sus), subvenţia de la stat nu depăşeşte 25.000 de lei şi nici nu acoperă toate componentele din instalaţie. Din fericire, în cazul pompei nu mai este nevoie de a doua sursă de căldură, convenţională, ca în cazul panoului solar. O pompă de căldură de 9.000 de euro este suficientă pentru o casă de 150 de metri pătraţi. Este mai scumpă fiindcă tot sistemul presupune un întreg ansamblu: încălzire prin pardoseală, pompe, sisteme de automatizare şi de decopertare. Pe factură, economia este de 40% faţă de sistemul de încălzire pe bază de curent electric. Investiţia se amortizează în 15 ani, dar puţinele persoane care îşi pun pompă de căldură nu o fac neapărat pentru economii, ci pentru a fi independenţi energetic. Estimativ, anul trecut în România s-au vândut în jur de 100 de pompe de căldură. Tot din cauza preţului piperat, este posibil ca asociaţiile de locatari de la bloc să nu poată intra în program. În acest caz, firmele producătoare de panouri îi sfătuiesc pe locatari să aplice individual, ca să aibă şanse să-şi acopere costurile în proporţie de 90%. În acest caz, panourile de pe acoperiş trebuie să fie unite între ele, ulterior.

Din 5.000 de firme participante, numai 2.000 au adus toate actele
Foarte multe firme au renunţat, după ce au descoperit cât de multe hârtii trebuie să depună la dosar, în numai 25 de zile, pentru a deveni instalatori validaţi de Administraţia Fondului de Mediu. Asta s-a întâmplat fiindcă legea privind Casa Verde este stufoasă şi ambiguă. Astfel, am fost puşi în situaţia de a oferi consultanţă gratuită unor firme mici, de care nici măcar nu auzisem. Problema lor era că nu înţelegeau legea. Unele ori nu aveau pe cine să trimită în Bucureşti, să alerge după acte şi să stea la cozi, altele ori nu auziseră de taxa de mediu. Pentru o firmă cu patru angajaţi, a fost extrem de greu să întocmească tot dosarul. Până acum, 5.000 de firme au cerut să se înscrie în program, însă numai 2.000 au şi adus documentaţia completă, informează Gândul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii