Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bacalaureatul continua

ro

27 Jun, 2002 00:00 886 Marime text

Proba orala la limba moderna

A doua proba a bacalaureatului a inceput, ieri dimineata, intr-o atmosfera asemanatoare cu cea de la limba si literatura romana * In prima zi de examen au sustinut testul aproximativ 2.700 din cei 5.800 de elevi inscrisi la bacalaureat * Subiectele de pe bilete au constat in trei subpuncte, respectiv doua de gramatica si unul de literatura * La iesirea din examen, cei mai multi dintre candidati s-au declarat multumiti de subiectele cazute * Si de data aceasta, totul s-a desfasurat sub asistenta medicala, paza si ordinea fiind asigurate de jandarmi * Cel mai usor le-a fost celor care intentioneaza sa urmeze si la facultate o specializare unde le trebuie o limba straina

Bacalaureatul continua cu aceleasi emotii si sperante de reusita din partea elevilor. Dupa notele mari obtinute la limba si literatura romana, elevii erau intr-o stare de spirit mult mai buna decat fusesera in cele doua zile, luni si marti, in care s-a desfasurat examenul oral. Cei care luasera note mai modeste sperau sa isi ia revansa cu aceasta ocazie. In plus, caldura de afara ii determina pe multi candidati sa afirme ca abia asteapta sa sustina examenul si sa plece la plaja. A doua proba a bacalaureatului a inceput, ieri dimineata, intr-o atmosfera asemanatoare cu cea de la limba si literatura romana, respectiv emotii mari, atat de partea elevilor, cat mai ales a parintilor, totul "condimentat" cu temperaturi extrem de ridicate. Proba la limba si literatura moderna a inceput la ora 08.00 si s-a incheiat fara probleme deosebite. Si de data aceasta totul s-a desfasurat sub asistenta medicala, paza si ordinea fiind asigurate de jandarmi. In prima zi de examen au sustinut testul aproximativ 2.700 din cei 5.800 de elevi inscrisi la bacalaureat, respectiv toti cei care au trecut de oralul la limba romana. Cei care au picat prima proba, fara a mai avea dreptul la contestatii, mai au o sansa in sesiunea din toamna.

Subiecte dificile

In general, subiectele de pe bilete au constat in trei subpuncte, respectiv doua de gramatica si unul de literatura. Subiectele de gramatica cereau candidatilor sa puna verbele unui text la timpul si modul potrivit, apoi acestia trebuiau sa reformuleze cateva fraze folosindu-se de o serie de cuvinte cheie si, nu in ultimul rand, la proba de conversatie trebuiau sa faca o mini-compunere dupa o tema data, respectiv caracterizarea unui personaj dintr-un roman sau un film preferat, nararea actiunii unei carti, descrierea unui eveniment deosebit din viata elevului, prezentarea unui cantaret sau a unui actor, la alegerea elevului. Aceasta ultima proba urmarea capacitatea elevului de a folosi expresii din vorbirea curenta in limba straina studiata, la fel ca si pronuntia, corectitudinea gramaticala si accentul. Indiferent de limba la care se sustinea proba, in functie de specializarile de la fiecare liceu in parte, subiectele au sunat aproximativ la fel. La iesirea din examen, cei mai multi dintre candidati s-au declarat multumiti de subiectele cazute, unii plangandu-se totusi de complexitatea subiectelor de gramatica. Trebuie spus ca, in prima zi de examinare la limba si literatura moderna, notele obtinute de candidati au fost relativ mai mici decat cele luate anterior la romana. In opinia parintilor, este normal ca lucrurile sa stea in acest fel, de vreme ce este vorba de o limba straina. "Indiferent ce nota ia, abia astept sa scape de stres", ne-a declarat mama unui candidat. "A invatat mult si se citeste pe fata lui ca este epuizat. Si apoi cu caldurile astea, cui ii mai arde de invatat?". In general, notarea a urmat acelasi principiu ca si la proba de limba romana, fiecare candidat avand la dispozitie 15-20 de minute. In cazul in care elevul nu stia subiectele de pe primul bilet extras, avea posibilitatea sa mai traga unul, in acest caz din nota finala scazandu-i-se doua puncte. In cazul in care baremul ajungea la punctaje fractionare, notele se stabileau la cel mai apropiat intreg, iar in cazul fractiunilor de 50 de sutimi, nota se rotunjea in favoarea elevului. Ca de obicei, cel mai usor le-a fost celor care intentioneaza sa urmeze si la facultate o specializare unde le trebuie o limba straina. Unii dintre cei care au iesit de la examen au declarat ca s-au meditat in vederea sustinerii bacalaureatului, pentru a nu avea parte de surprize. Cei mai multi dintre ei s-au declarat de acord cu faptul ca meditatiile le-au fost de mare ajutor pentru a obtine o nota mare. In general, notele obtinute de candidati au acoperit o arie de la 5 la 10, fiind ceva mai mici decat cele obtinute la limba si literatura romana. In ansamblu, ieri au sustinut proba la limba moderna aproximativ jumatate din cei 5.800 de elevi inscrisi la bacalaureat, restul urmand sa treaca prin emotiile inerente ale examenului astazi, incepand cu ora 08.00. Tot astazi, spre seara, urmeaza sa fie afisate si rezultatele obtinute de candidati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii