Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azi începe anul bisericesc

ro

01 Sep, 2011 00:00 1378 Marime text

Cu 1 septembrie, începe anul bisericesc pentru creştinii ortodocşi. Evenimentul este mai puţin cunoscut de creştini şi aproape abandonat chiar de Biserică. Tradiţia începerii anului bisericesc pe 1 septembrie are ca bază începutul anului religios la evrei. Deşi mai nimeni nu ţine cont de această dată, prima zi a toamnei rămâne totuşi debutul formal al unui nou an pentru creştinii ortodocşi. La început de an bisericesc, trebuie să ne dorim să fim mai buni şi mai aproape de Dumnezeu.

Spre deosebire de anul civil, care începe pe 1 ianuarie, anul bisericesc începe pe 1 septembrie. Potrivit tradiţiei moştenite din Legea Veche, în această zi s-a început creaţia lumii şi tot în această zi şi-ar fi început Mântuitorul activitatea sa publică. La romano-catolici, anul bisericesc începe cu prima duminică din Advent, adică duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie, deci cu aproximativ patru săptămâni înainte de Crăciun. Şi evreii încep anul bisericesc în luna septembrie, numită Tisri. În prima zi a acestei luni, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot. Mai existau şi alte motive pentru care evreii serbau în mod deosebit luna septembrie. În această lună, apele potopului au scăzut şi corabia lui Noe s-a oprit pe Muntele Ararat; Moise a coborât de pe Sinai cu tablele Legii; s-a început construirea cortului Domnului.

Pe data de 1 septembrie îl sărbătorim şi pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul - părintele erei creştine. Canonizarea Sfântului Dionisie Exiguul s-a făcut în şedinţă de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 8-9 iulie 2008.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii