Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost lansată lucrarea „Dobrogea între medieval şi modern“

ro

24 Nov, 2008 02:19 1505 Marime text

DECUPAJ carte1.jpgAlbumul a apărut prin susţinerea financiară integrală din partea subprefectului Claudiu Palaz, care a readus, astfel, patriotismul în inimile constănţenilor  

Ziua de 23 noiembrie, data la care, în urmă cu 130 de ani, se instala la Constanţa administraţia militară şi civilă, în frunte cu prefectul Remus Opreanu, a fost marcată, cu fast, în Piaţa Ovidiu.  

O simulare a unei lupte din timpul Războiului de Independenţă şi lansarea unui album care reconstruieşte istoria Dobrogei din perioada 1406 - 1918 au avut menirea de reîmprospăta memoria constănţenilor. Timp de o jumătate de ceas, persoanele care au luat parte la eveniment au participat la o reprezentaţie a cuceririi redutei Griviţa. Membrii Asociaţiei Tradiţia Militară, cea mai veche şi cea mai numeroasă asociaţie de reconstituire istorică-militară din România, au pus în scenă un moment de glorie care le-a redat dobrogenilor independenţa. Simularea a fost urmată de lansarea albumului „Dobrogea între medieval şi modern 1406-1918, album document realizat de Virgil Coman, director al Direcţiei Arhivelor Judeţene Constanţa, în colaborare cu Carmen Dobrotă şi Claudiu Turcitu, Arhivele Naţionale Bucureşti. „Sunt două evenimente culturale menite să readucă în memoria celor de astăzi ceea ce s-a petrecut exact acum 130 de ani.

simulare_cucerire_reduta_24.jpgAlbumul reuneşte documente care reflectă aspecte din evoluţia Dobrogei din 1406 şi până în 1918. Multe sunt spectaculoase, precum actele de fundaţie ale unor edificii reprezentative din Dobrogea. Mă refer, în primul rând, la podul de la Cernavodă, Portul Constanţa, actul de fundaţie al catedralei şi altele extrem de interesante. Şi, pe această cale, vreau să mulţumesc domnului subprefect Claudiu Palaz, care a susţinut întreg proiectul financiar“, a declarat Virgil Coman. Într-adevăr, volumul lansat, ieri, nu ar fi văzut lumina tiparului dacă nu ar fi existat spiritul patriotic acerb al lui Claudiu Palaz, subprefect al Constanţei. „Motivul pentru care a apărut această carte a fost unul emoţional, în niciun caz electoral. Cred că acelaşi lucru i-a făcut pe dumnealor să se aplece către aceste documente, să-şi piardă week-end-urile în studierea documentelor. Este acelaşi motiv pentru care urmaşii Dorobanţilor de afară ne-au oferit aceeaşi scenă cu atât patos. E acelaşi grăunte de patriotism care ar trebui să fie în sufletul fiecăruia“, a explicat subprefectul, nedorind să divulge suma care s-a cheltuit pentru marcarea zilei de 23 noiembrie. Albumul va fi distribuit, în mod gratuit, în cinci sute de exemplare. „Este o carte de suflet. Împreună cu autorii, am hotărât ca această carte să fie dăruită din suflet instituţiilor, nu pentru că nu ar avea valoare. Nu am vrut să îi fixăm un preţ pentru că în timp devine nepreţuită“, a încheiat Claudiu Palaz. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii