Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mango - fructul minune

ro

09 Aug, 2019 00:00 4458 Marime text
Mango este un arbore fructifer aparținând genului Mangifera, care constă din numeroase specii aparținând familiei Anacardiaceae. Se pare că provine din Asia de Est, fiind un arbore mare stufos, veșnic verde.
Mango este fruct național în IndiaPakistan și Filipine și este considerat un fruct sacru. Fructul de mango este foarte dulce și aromat, când este copt coaja având o culoare portocaliu-roșiatică.
Fructul de mango este foarte bogat în fibreantioxidanți, vitaminele A, C, E, B6, K, în Cu, Omega 3 și 6Zinc, pectine, amidon.
Fructele de mango se foloseșc crude ca atare sau în salate, conservate adăugate în deserturi, sosuri, mâncăruri cu carne, uscate. În bucătăria asiatică, se folosesc ca și condiment.
Din pulpa mango se prepară: jeleuri, înghețate, gemuri.
Fructele necoapte se păstrează în pungi de hârtie la temperatura camerei, iar cele coapte la frigider. Miezul de mango se poate păstra în condiții bune ambalat în pungi la congelator. Feliile uscate se mănâncă precum chipsurile.

Beneficiile consumului de mango

  • Menţinerea vederii sănătoase – Vitamina A, prezentă sub forma beta carotenului, şi zeaxantina, ajută la păstrarea pielii şi a ochilor sănătoşi.
     
  • Reglarea nivelului de glucoză – Fibrele conţinute de fructul de mango ajută la menţinerea unui nivel scăzut al glucozei şi la absorbţia acesteia la nivelul fluxului de sânge. De asemenea, fructul de mango poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză în cazul persoanelor ce suferă de obezitate.

    Sănătatea tractului digestiv – Datorită cantităţii de apă şi a conţinutului bogat în fibre, fructul de mango ajută la prevenirea constipaţiei şi la păstrarea unui tract digestiv sănătos. Deopotrivă, enzimele digestive ce pot descompune proteinele ajută la facilitarea digestiei.
     
  • Protejarea organismului – Fibrele dietetice prebiotice prezente în mango încurajează dezvoltarea bacteriilor benefice pentru organism. De asemenea, acidul galic şi vitamina C protejează organismul de virusuri şi întăresc sistemul imunitar.
     
  • Prevenirea oboselii şi a insomniei – Consumul de mango ajută la prevenirea oboselii nervoase. Enzimele ce intră în componenţa fructului de mango acţionează asupra sistemului nervos prevenind astfel insomnia şi senzaţia de oboseală.
     
  • Normalizarea tensiunii arteriale – Potasiul, electrolitul prezent în mango, este un element important ce ajută la menţinerea unei tensiuni arteriale normale şi la reducerea bătăilor inimii.
     
  • Prevenţie împotriva cancerului – Antioxidantul polifenolic existent în mango ajută la prevenirea cancerului la sân şi a celui de colon. Mai mult, studiile au descoperit că flavonoidele prezente în mango, precum alfa carotenul, beta carotenul şi beta criptoxantina previn dezvoltarea celulelor canceroase în corp şi reprezintă elemente importante în lupta împotriva diferitelor tipuri de cancer.
     
  • Prevenirea astmului – Persoanele ce consumă nutrienţi precum beta carotenul, prezent în fructul de mango, au şanse mai mici de a dezvolta astm.
     
  • Formarea colagenului – Vitamina C oferită de fructul de mango contribuie la stimularea producerii colagenului.
     
  • Menţinerea rezervei alcaline a organismului – Fructul de mango poate ajuta la menţinerea rezervei alcaline a organismului datorită acizilor prezenţi în acesta, precum acidul tartric, acidul citric şi acidul malic.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii