Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pestera Limanu, pe post de WC public

ro

15 Jul, 2008 00:00 6998 Marime text
Atasamente: 1216063233.pdf
1216063232.jpg

Turistii care au vizitat situl au lasat in urma lor pungi de plastic, pet-uri de bere si adrese de messenger * Un altul, mai ingenios, l-a transformat in toaleta

S-a ajuns in situatia in care intrarea in siturile arheologice este blocata de o usa metalica si de un lacat ruginit. Daca odata galeriile erau calcate doar de vietuitoare inofensive si de speologi, acum s-au transformat intr-o Mecca a inconstientilor. Pestera Limanu se intinde pe o suprafata de 3,8 kilometri. Dateaza din perioada preromana, iar galeriile sapate adanc, parte dintre ele sfredelite de mana omului, sunt marturie a faptului ca, odata, a fost folosita drept punct de refugiu. Din calea invaziilor barbare, spun specialistii. Nu este indicat sa te aventurezi in adancurile ei, daca nu ai un minim de cunostinte in speologie. Cine a trecut de primii 50 de metri stie ca fara echipament corespunzator, exista mari riscuri sa nu-i mai dai de cap. "Este practic labirintica. Are un sistem incalcit de galerii, atatea unghiuri, incat nu-ti dai seama ca, de fapt, te-ai intors in locul de unde ai plecat", povesteste Razvan Popescu-Mirceni, directorul Oceanic Club. In 1994, a intrat fara fir ghid si nu a mai iesit intr-un sfert de ora cum credea, ci in patru ore. Desi, nu era la prima experienta. Legenda spune ca pestera ar duce la bulgari. Fiecare localnic din Limanu are povestea lui. Fie ca, in timp ce se aflau inauntru au auzit rasunetul clopotelor si au presupus ca s-ar fi gasit sub biserica din localitate. Fie ca, plecati in cercetare, ar fi auzit voci omenesti. "Probabil, bulgareste", spun ei. Dar toata aura de mister care planeaza asupra pesterii, ce ascunde povesti despre vieti rapuse in intunecimea galeriilor, este spulberata, intr-o fractiune de secunda, de directorul Oceanic Club. "Pestera are foarte multe deviatii, dar directia principala este sud-est, nord-vest. Deci... in niciun caz nu se poate ajunge la bulgari", zambeste acesta.

Mirela, Piciu, Pely...

Pestera nu a fost nici macar marcata. Nu de speologi. Insa, persoanele care s-au perindat prin galeriile ei, in cautare de senzatii tari, au avut grija sa-si lase urmele adanc inscriptionate pe peretii ei. Probabil, din lipsa de garduri. Conform legii 5/2000, privind ariile protejate, cei care si-au incercat maiestria in artele plastice pe peretii pesterii ar trebui sa fie sanctionati. Asta in cazul in care, ar exista cineva, intr-atat de binevoitor sa se asigure ca usa de metal ramane inchisa. Mirela, Pely sau Piciu... Cu totii au fost inauntru si au vrut intr-atat de mult sa devina vedetele pesterii incat si-au scrijelit numele pe pereti. Nu au fost asa de ingeniosi ca un altul care si-a lasat ID-ul de messenger si numarul de telefon chiar pe usa, dornic sa-si intalneasca perechea intr-un mod non-conformist. Nu mergi mai bine de 10 metri si dai de o alta dovada de inconstienta. Un chip schimonosit iti zambeste in intuneric. Si nu iti mai vine sa te aventurezi. Pungile din plastic in care te-ai impiedicat si pet-urile de bere de la intrare creeaza si ele o atmosfera de neuitat. Dar nu una pe care ti-ai fi dorit sa o gasesti si aici.

"O gluma... total deplasata"

Biologul Razvan Popescu-Mirceni stie de ele. "In primii 50-60 de metri de galerie, erau multe semne moderne. In interior nu s-au mai raspandit datorita inchiderii ei si preluarii in custodie. Uneori se fac scrijelituri, iar unele vin peste cele care provin din perioada antica. Exista posibilitatea sa gasim si lucruri preistorice in aceasta pestera si daca se intervine, e foarte greu sa le decelezi si sa le reconstitui", spune directorul Oceanic Club. Ramane surprins, dar nu intr-un mod placut, cand afla ca, la intrare, o mana necunoscuta a scris "taxa WC", si mai jos "10 lei". Un altul s-a gandit ca mai bine ar fi 3 lei. "Probabil a fost o gluma... total deplasata", este punctul de vedere al lui Razvan Popescu-Mirceni. "Nu e normal... nu ne-a mai fost semnalat vreodata un asemenea caz", spune Vasile Petro, comisar sef al Garzii de Mediu Constanta.

Distrugeti in continuare...

Amenda s-ar ridica la o suta de milioane. Dar sansele ca faptasul sa fie sanctionat sunt inexistente. Nici atunci cand au datele persoanei care distruge un sit arheologic, autoritatile nu pot face nimic. In zona Pesterii Sfantul Casian se construieste de zor. Fara aviz de mediu. Potrivit lui Vasile Petro, firma SC Grup Media Sud, a lui Cameliu Babinciuc, a fost sanctionata cu 500 de milioane lei. "I-am dat si noi amenda, si Apele Romane. Acum au fost pusi sub urmarire penala. Noi nu mai putem face nimic, este treaba procurorilor", explica acesta.

Unde-i custodele?!

Datorita importantei ce o reprezinta nu doar pentru zona Dobrogei, ci pentru intreaga tara, accesul vizitatorilor ar trebui sa fie interzis. Tocmai de aceea, la intrarea in situl arheologic a fost montata o usa de metal, ce avea, odata, un lacat si un custode. De negasit au fost si lacatul si custodele. "Ideal ar fi ca aceasta pestera sa nu fie vizitata pana nu se fac studii clare. Fiecare ia o pietricica, ceva ca amintire... Acest ceva ar putea sa nu aiba nicio valoare, dar pietricica pe care o ia urmatorul trecator ar putea fi un dinte sau altceva extrem de important pentru arheologie", a concluzionat Razvan Popescu-Mirceni.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii