Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:15 22 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a „căzut“ fostul procuror Vasile Balaican (rechizitoriu)

ro

02 Jun, 2016 00:00 3044 Marime text


ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, care au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Vasile Balaican, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
Fostul magistrat este bănuit de trafic de influenţă.
 
În cauză a mai fost trimis în judecată şi Răzvan Dimoftache, deferit Justiţiei şi în dosarul cărnii aparent alterate. Dimoftache este acuzat de cumpărare de influenţă.
 
Procurorii au reţinut că, „la datele de 10 februarie 2012 și 5 martie 2012, inculpatul Balaican Vasile a primit de la inculpatul Dimoftache Răzvan suma totală de 500 de euro în două tranșe, de 200 de euro și respectiv 300 de euro, pentru a-și trafica influenţa pe lângă procurorul de caz dintr-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă, dosar în care inculpatul Dimoftache Răzvan era cercetat pentru comiterea unei infracţiuni la regimul circulaţiei, promiţându-i că îl va influenţa pe procurorul de caz astfel încât acesta să dispună faţă de Dimoftache o soluţie favorabilă“.
 
Cauza a fost instrumentată de Sorin Constantinescu, procuror-şef al DNA Constanţa. 
 
Potrivit rechizitoriului, cu ocazia unei percheziţii domiciliare efectuate în dosarul cărnii aparent alterate, s-a găsit un hard extern.
 
„În urma vizionării fişierelor de pe hard, s-a constatat că acestea conţin imagini video surprinse în habitaclul unui autovehicul de către numitul Dimoftache Răzvan. De asemenea, a rezultat că, la un moment dat, numitul Dimoftache Răzvan trece prin faţa camerei de luat vederi o sumă de bani compusă din  bancnote de cate 50 de euro. După filmarea acestei sume de bani, s-a înregistrat audio video o convorbire între numitul Dimoftache Răzvan şi o persoană de sex masculin, identificată fără dubiu ca fiind numitul Balaican Vasile, persoană care, la data de 10.02.2012, era procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. În convorbirea purtată de către numiţii Dimoftache Răzvan şi Balaican Vasile, unul dintre aceştia se adresează celuilalt menţionându-i că ceva este datat eu data de luni, existând suspiciunea rezonabilă că numitul Dimoftache Răzvan i-a înmânat procurorului Balaican Vasile un înscris“, potrivit rechizitoriului.
 
„Remiterea sumei de 200 de euro din data de 10.02.2012 de la inculpatul Dimoftache Răzvan către inculpatul Balaican Vasile a fost urmată, la data de 05.03.2012, de remiterea restului de plată de 300 de euro din cei 500 de euro conveniţi între cei doi inculpaţi sus-menţionaţi ca fiind preţul traficării influenţei inculpatului Balaican Vasile asupra funcţionarilor publici competenţi să soluţioneze dosarul nr(...)/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.
 
Rechizitoriul cauzei poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii