Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:22 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Lucrat“ de şeful DNA Constanţa Fostul procuror Vasile Balaican rămâne sub control judiciar

ro

23 Jan, 2017 00:00 2098 Marime text
Vasile Balaican, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, rămâne sub control judiciar. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Constanţa şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Vasile Balaican a fost trimis în judecată de Sorin Constantinescu, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.
 
Tot în prezenta cauză a mai fost trimis în judecată, pentru cumpărare de influenţă, şi Răzvan Dimoftache, care este judecat şi în dosarul cărnii aparent alterate.
 
În rechizitoriul întocmit, Sorin Constantinescu, procuror-şef al DNA Constanţa, arată că, „la datele de 10 februarie 2012 şi 5 martie 2012, inculpatul Balaican Vasile a primit de la inculpatul Dimoftache Răzvan suma totală de 500 de euro în două tranşe, de 200 de euro, respectiv 300 de euro, pentru a-şi trafica influenţa pe lângă procurorul de caz dintr-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă, dosar în care inculpatul
Dimoftache Răzvan era cercetat pentru comiterea unei infracţiuni la regimul circulaţiei, promiţându-i că îl va influenţa pe procurorul de caz astfel încât acesta să dispună faţă de Dimoftache o soluţie favorabilă“.
 
Tot din rechizitoriu mai reiese că, în timpul unei percheziţii domiciliare efectuate în dosarul cărnii aparent alterate, s-a găsit un hard extern.
 
„În urma vizionării fişierelor de pe hard, s-a constatat că acestea conţin imagini video surprinse în habitaclul unui autovehicul de către numitul Dimoftache Răzvan. De asemenea, a rezultat că, la un moment dat, numitul Dimoftache Răzvan trece prin faţa camerei de luat vederi o sumă de bani compusă din bancnote de câte 50 de euro. După filmarea acestei sume de bani, s-a înregistrat audio-video o convorbire între numitul Dimoftache Răzvan şi o persoană de sex masculin, identificată fără dubiu ca fiind numitul Balaican Vasile, persoană care, la data de 10.02.2012, era procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. În convorbirea purtată de către numiţii Dimoftache Răzvan şi Balaican Vasile, unul dintre aceştia se adresează celuilalt menţionându-i că ceva este datat cu data de luni, existând suspiciunea rezonabilă că numitul Dimoftache Răzvan i-a înmânat procurorului Balaican Vasile un înscris“, potrivit rechizitoriului.
 
„Remiterea sumei de 200 de euro din data de 10.02.2012 de la inculpatul Dimoftache Răzvan către inculpatul Balaican Vasile a fost urmată, la data de 5.03.2012, de remiterea restului de plată de 300 de euro din cei 500 de euro conveniţi între cei doi inculpaţi sus-menţionaţi ca fiind preţul traficării influenţei inculpatului Balaican Vasile asupra funcţionarilor publici competenţi să soluţioneze dosarul nr. (...)/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.

Citeşte şi: 

Cum a „căzut“ fostul procuror Vasile Balaican (rechizitoriu)

Ti-a placut articolul?

Comentarii