Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:46 02 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Dăncilă, întrevedere cu Angel Gurria, secretar general al OCDE și cu Rick Perry, secretar american al Energiei

ro

24 Sep, 2019 22:39 678 Marime text
Prim-ministru României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 24 septembrie 2019, cu ocazia vizitei de lucru în SUA, o întrevedere cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria. 
 
Întrevederea a prilejuit discutarea perspectivelor consolidării relațiilor dintre România și OCDE, pe fondul stadiului avansat al candidaturii României la Organizație.
 
Premierul a apreciat sprijinul acordat până acum de Secretarul General candidaturii țării noastre și a exprimat speranța pentru adoptarea cât mai rapidă a unei decizii a Consiliului OCDE cu privire la extindere.
 
De asemenea, șeful Executivului a arătat că România continuă să fie ferm dedicată obiectivului de aderare la OCDE – susținut de întreaga clasă politică și de toți actorii relevanți din societatea românească – și este pregătită să înceapă negocierile de aderare.

În acest context, demnitarul român a subliniat evoluțiile economice pozitive din România, rezultatele programului de reforme al Guvernului și participarea activă a instituțiilor din țara noastră la activitățile, proiectele și programele structurilor OCDE, precum și la iniţiativele regionale şi globale ale Organizației.

Aderarea la OCDE va constitui o modalitate suplimentară importantă de stimulare a reformelor din România, subsumată obiectivului creșterii bunăstării cetățenilor și va fi în beneficul companiilor care își desfășoară activitatea în țara noastră, a adăugat prim-ministrul Dăncilă.
 
Secretarul General Angel Gurria a evidențiat meritele candidaturii țării noastre, pledând pentru intensificarea cooperării dintre România și Organizație, care va consolida premisele pentru o decizie favorabilă privind invitația de aderare.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi o întrevedere cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, în contextul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii. Cu acest prilej, a fost semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernele României și Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil.
 

Memorandumul este rezultatul viziunii comune cu privire la rolul strategic al dezvoltării energiei nucleare în scopuri pașnice și marchează angajamentul de a lucra în direcția intensificării cooperării în domeniul nuclear civil.

Documentul oferă perspectiva consolidării relațiilor economice dintre cele două țări și a promovării obiectivului esențial al asigurării securității energetice, ca bază a prosperității pe termen lung a României.

Memorandumul urmează să servească ca bază pentru încurajarea cooperării bilaterale în promovarea de tehnologii de ultimă generație în domeniul nuclear, gestionarea deșeurilor radioactive, dezvoltarea sectorului de medicină nucleară, activități de cercetare privind aplicabilitatea tehnologiilor nucleare în curs de dezvoltare în fizică, biologie, precum și agricultură.
 
Înaltul demnitar român a transmis părții americane determinarea Guvernului de la București pentru dezvoltarea pe baze pragmatice și mutual avantajoase a componentei economice a Parteneriatului Strategic, subliniind oportunitățile din alte domenii esențiale precum infrastructura sau modernizarea și digitalizarea de capacități existente.
 
Prim-ministrul a subliniat că Guvernul României are un interes major și instrumentele necesare pentru consolidarea relației comerciale și investiționale transatlantice, de natură să contribuie la asigurarea prosperității durabile și a securității statelor de pe cele două maluri ale Atlanticului. În acest context, a fost abordată inclusiv tematica dezvoltării exploatărilor de resurse energetice din platoul continental al Mării Negre, temă relevantă pentru securitatea energetică a regiunii și Europei.
 
Totodată, șeful Executivului a reiterat disponibilitatea menținerii unui dialog constant și constructiv cu investitorii americani interesați de piața din România, inclusiv pentru identificarea soluțiilor optime de asigurare a succesului proiectelor și investițiilor în economia țării noastre.

Sursă foto: Guvernul României

Ti-a placut articolul?

Comentarii