Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:55 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situaţia gravă a pacienţilor oncologici constănţeni rămaşi fără tratament de radioterapie generează reacţii printre parlamentari. Avem nevoie totuşi de fapte!

ro

02 Oct, 2018 00:00 1529 Marime text
Parlamentarii constănţenii reacţionează după ce săptămâna trecută singurul centru de radioterapie din Dobrogea, care funcţiona în regim de spitalizare de zi, a anunţat că introduce servicii de radioterapie cu plată pentru pacienţii noi, în timp ce pacienţii aflaţi în cursul tratamentului vor continua în sistem gratuit pană la încheierea şedinţelor. Decizia a fost luată după ce au fost întreprinse de către clinică toate demersurile necesare pentru ca decontarea tratamentelor să se efectueze de sistemul de asigurări de sănătate prin Programul Naţional de Oncologie - Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi.
 
Din păcate, demersurile nu s-au soldat cu niciun rezultat. „Spitalul Judeţean Constanţa refuză pacienţilor bolnavi de cancer dreptul la tratament, dreptul la o şansă în plus în această luptă atât de crâncenă cu boala. De mai bine de doi ani, Secţia de Radioterapie a fost închisă, iar de atunci lucrările de construire a unui nou buncăr şi dotarea lui cu aparatură modernă trenează.

Din păcate, Constanţa a ajuns astfel pe o listă a ruşinii, dar şi a morţii, unde oameni suferinzi, care se luptă zi de zi pentru a supravieţui bolii, nu mai au timp. Cancerul, domnilor guvernanţi, nu aşteaptă ani de zile până binevoiţi voi să alocaţi fonduri şi să faceţi investiţii. Aparatura pentru radioterapie a fost cumpărată cu bani de la Banca Mondială şi stă nefolosită deoarece Spitalul Judeţean Constanţa nu a fost în stare nici până la această dată să construiască buncărul unde să fie instalate dispozitivele medicale. Indolenţa, nepăsarea sau pur şi simplu incompetenţa autorităţilor locale şi centrale vin să apese şi mai mult pe suferinţa acestor bolnavi, risipindu-le, de multe ori, chiar şi puţinele şanse la viaţă pe care le mai au”, susţine deputatul PNL de Constanţa Bogdan Huţucă.

În urmă cu un an, parlamentarul constănţean l-a interpelat pe ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Florian-Dorel Bodog, în legătură cu această situaţie deosebit de gravă. Huţucă a propus atunci ministrului ca la următoarea rectificare bugetară să aloce toate fondurile necesare pentru ca noua secţie de radioterapie din Spitalul Judeţean Constanţa să fie gata cât mai repede.

„După cum bine ştim, bolnavii de cancer se luptă, din păcate, cu o boală cumplită, adesea neiertătoare pentru mulţi dintre ei. În aceste condiţii, consider că pacienţii nu ar trebui să mai poarte încă o luptă, şi anume aceea cu sistemul de sănătate din România şi, prin urmare, vă solicit respectuos să ţineţi cont de propunerea mea şi să dispuneţi, cu maximă celeritate, soluţionarea acestei probleme semnalate, ştiind că fiecare clipă pierdută poate însemna încă o viaţă chinuită sau chiar irosită pe drumul Constanţa-Bucureşti”, i-am scris atunci în interpelare ministrului Sănătăţii, adăugă Huţucă.

Din păcate, răspunsul de atunci al Ministerului Sănătăţii spunea că Guvernul nu poate aloca fonduri pentru cheltuieli de natura investiţiilor pe motiv că acestea ar reveni în obligaţia autorităţilor locale şi judeţene. Mai mult decât atât, ministrul Sănătăţii preciza că Spitalul Judeţean Constanţa nici măcar nu a solicitat fonduri pentru dotarea cu aparatură şi echipamente medicale. Cu alte cuvinte, ministerul se spăla pe mâini şi spunea că singurii vinovaţi pentru actuala situaţie a Spitalului Judeţean Constanţa erau Consiliul Judeţean şi conducerea unităţii medicale.

Ulterior acestui răspuns, în plenul Camerei Deputaţilor, în cadrul dezbaterii unei moţiuni simple depuse de PNL în luna octombrie 2017, chiar împotriva ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, acesta a declarat că aparatura de radiologie a fost achiziţionată şi că „în cel mai scurt timp” secţiile de radioterapie vor deveni funcţionale pentru pacienţii bolnavi de cancer.

„Ce înseamnă «cel mai scurt timp» pentru Ministerul Sănătăţii vedem şi astăzi. Mai mult decât atât, la proiectul bugetului de stat pe anul 2018, împreună cu deputatul Robert Boroianu, am depus un amendament prin care solicitam suma de 1,4 milioane lei pentru achiziţionarea de aparatură medicală pentru Spitalul Judeţean Constanţa. Bineînţeles, parlamentarii PSD şi ALDE au respins acest amendament”, a conchis deputatul PNL de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii