Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:57 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimb „pe schimb" cu terenurile de la Primărie Firma fratelui lui Darie a primit mai mult decât a cerut (document)

ro

12 Nov, 2010 02:12 2910 Marime text
cap_3.jpgÎn schimbul terenului inutilizabil de 200 de metri pătraţi, Edilservis a fost „cadorisită" cu o suprafaţă de peste 1.100 de metri pătraţi

Prezentam zilele trecute modalitatea unicat lansată de firma afaceristului constănţean Valentin Darie, fratele vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Gheorghe Darie, de a introduce aceeaşi acţiune la instanţă până pică la completul potrivit, în urma repartizării aleatorii a dosarelor. Dincolo însă de modalitatea deosebit de ingenioasă şi lansată cu succes, am putea spune, de a trage „lozul câştigător" la Judecătoria Constanţa, este foarte interesant de observat modul în care, în schimbul unui teren de 200 de metri pătraţi - în buricul Constanţei, ce-i drept - pe care nu l-au putut folosi, reprezentanţii SC Edilservis SRL au obţinut de la judecători un teren de 1.137,75 mp, în zona Campus.

terenuri.jpgAşa cum arătam într-o ediţie anterioară, soluţia prin care s-a dat dreptate SC Edilservis SRL în detrimentul Municipiului Constanţa, al Consiliului Local Constanţa şi al Primarului municipiului Constanţa a fost pronunţată în dosarul nr. 18780/212/2010 al Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa de completul compus din preşedintele Dumitru Mircea Dinică. Conform hotărârii instanţei, Judecătoria Constanţa „obligă pârâţii să acorde reclamantei în schimbul terenului situat în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis, zona blocurilor TS1-TS2, în suprafaţă de 200,02 mp, în echivalent valoric, terenul situat în municipiul Constanţa, Lacul Siutghiol, zona Campus, în suprafaţă de 1137,75 mp, conform raportului de expertiză tehnică judiciară întocmit extrajudiciar de inginerul Brumă Eugen".

P+6, cu birouri şi showroom

Totuşi, dacă suprafaţa de la Campus nu ar fi fost disponibilă, judecătorii au decis ca pârâţii să acorde „o altă suprafaţă de teren, în echivalent valoric, în sensul de mai sus, din patrimoniul pârâţilor". În ceea ce priveşte terenul de 200 mp, acesta a fost dobândit de Edilservis prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 448/26.06.2003 de BND Darie Ruxandra Luminiţa, mai precis, cumnata patronului de la Edilservis şi soţia lui Gheorghe Darie. În legătură cu acest teren, în 2008, societatea a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa un proiect prin care arăta că intenţionează să ridice un imobil în regim P+6, destinat spaţiilor comerciale, birourilor, locuinţelor, dar şi pentru showroom. Totuşi, cei de la Edilservis au reclamat la instanţă: „în realitate, am constatat din avizele obţinute ulterior că terenul ce a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare este afectat de detalii de sistematizare şi urbanistice serioase ce face imposibilă edificarea construcţiei în vederea căruia a fost încheiat (scop esenţial avut în vedere la realizarea tranzacţiei)". De asemenea, aceştia au mai arătat că „terenul este traversat de mai multe conducte afectate îndeplinirii serviciilor publice, existând chiar şi o gură de canalizare amplasată pe acesta". „Situaţia de fapt invocată era anterioară încheierii în forma autentică a tranzacţiei susmenţionate, nu a fost cunoscută de noi, motiv pentru care devine incidentă obligaţia de garanţie a transmiţătorului unui drept real, obligaţie specifică contractelor translative de proprietate". În aceste condiţii, judecătorul Dinică, în baza unui „raport de expertiză tehnică judiciară întocmit extrajudiciar", le-a acordat celor de la Edilservis terenul de 1137,75 mp de la Campus. Sau o altă suprafaţă, dacă acesta nu este disponibil.

Profit cu salariaţi puţini

Înfiinţată în 1997, SC Edilservis SRL îl are ca unic acţionar pe Valentin Darie, fratele vicepreşedintelui CJC Gheorghe Cristian Darie. Obiectul principal de activitate este reprezentat de „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate". Cu un salariat, în 2009, societatea a avut o cifră de afaceri de 49.815 lei şi un profit brut de 2.238 de lei. În mod similar, cu un an înainte, firma a avut o cifră de afaceri de 39.668 de lei, profitul fiind zero, iar numărul salariaţilor fiind tot 1. Nu în ultimul rând, în 2007, fără niciun salariat, Edilservis a avut o cifră de afaceri de 38.796 de lei, profitul fiind zero. Valentin Darie mai apare în societăţile General Auto Trading SRL, Valcredi Grup SRL, General Turism SRL, General Auto International SRL, General Grup SRL, Asociaţii SRL, Ball Grup SRL, Asociaţii Servicii SRL.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii