Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:30 20 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii vor excluderea de pe piaţă a IFN-urilor

ro

04 Dec, 2015 00:00 1722 Marime text
O propunere legislativă ce poartă semnătura mai multor senatori PSD, PC, UNPR şi PNL, printre care şi senatorii constănţeni Mircea Banias şiMarian Vasiliev, ar putea aduce multor români o veste bună. Tehnic vorbind, aceştia vor abrogarea art. 52 şi art. 72 din Legea nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare (IFN).
 
Pe înţelesul tuturor, semnatarii iniţiativei legislative vor eliminarea de pe piaţă a societăţilor care acordă împrumuturi în timp scurt şi cu dobânzi care, potrivit fostului preşedinte ANPC,Marius Alexandru Dunca, ajung şi la 5.000%.
 
Demersul are la bază o situaţie îngrijorătoare provenită de la Protecţia Consumatorului. Anul trecut, 3.070 de români s-au plâns de neregulile din contractele cu aceste instituţii financiare nebancare, iar în primele trei luni ale anului în curs au fost făcute 831 de reclamaţii. "Dobânzile cu adevărat uriaşe sunt însă la împrumuturile pentru câteva zile. Cine ia un credit de 1.000 de lei pentru o săptămână are o dobândă anuală de aproape 6.400%. În statisticile instituţiilor financiare nebancare sunt aproximativ 90.000 de români cu astfel de împrumuturi", se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.
 
Un alt aspect semnalat vizează faptul că, în anul 2014, cele mai mari 50 de instituţii financiare nebancare din ţară au raportat profit agregat de circa 33 milioane de euro, la o cifră de afaceri de aproximativ 650 de milioane de lei.
 
Îngrijorător, în opinia parlamentarilor ce pledează pentru eliminarea acestor IFN-uri, este faptul că jumătate dintre clienţii care apelează la împrumuturi rapide cu dobânzi extrem de mari au doar liceul sau o şcoală profesională, iar unul din şapte şi-a terminat studiile în clasa a opta. Altfel spus, românii neşcoliţi, neinformaţi şi aflaţi la ananghie cad pradă rapid aşa-zisei mâini întinse de diverse IFN-uri.
 
În contextul prezentat, pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Senatului României a fost inclusă şi aprobarea procedurii de urgenţă pentru dezbatere şi adoptare a acestei iniţiative legislative. Totodată, aceasta a fost trimisă pentru raport la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, care trebuie definitivat până pe 15 decembrie, între timp, Comisia economică şi cea juridică urmând să o avizeze favorabil sau nu.
 
Menţionăm că Senatul este prima Cameră sesizată, soarta propunerii legislative urmând a fi hotărâtă de membrii Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Ti-a placut articolul?

Comentarii