Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:59 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii PNL, la o dezbatere cu reprezentanţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale. Ce spune deputatul Huţucă despre această întâlnire?

ro

15 Mar, 2018 00:00 1559 Marime text
Preşedintele PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă, a participat, alături de preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, şi de parlamentarii liberali din Comisia pentru Buget, Finanţe din Camera Deputaţilor, la o dezbatere cu reprezentanţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale reprezentative din societatea civilă.
 
La întâlnire au luat parte reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Educaţie, ai Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare, ai Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale şi ai Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
 
„A fost o primă întâlnire dintr-un parteneriat menit să ofere soluţii la problematica extrem de vastă a organizaţiilor non-guvernamentale aflate în zona non-profit, a livrărilor sociale. S-au identificat tendinţele sectorului non-guvernamental, un angajator important în România, care aduce venituri în PIB de peste un miliard de lei şi care este iniţiatorul unor activităţi antreprenoriale în zona serviciilor sociale. Organizaţiile non-guvernamentale împart acest domeniu cu statul român, dar, fiind mult mai eficiente decât acesta în activităţile desfăşurate, îşi ating obiectivele cu costuri financiare mai mici. Mă refer aici la cele peste 100.000 de astfel de organizaţii care se străduiesc să fie un partener al statului român“, a declarat parlamentarul PNL de Constanţa.
 
Potrivit declaraţiilor deputatului Bogdan Huţucă, în cadrul dezbaterii s-a pus accent pe o serie de factori care afectează sectorul serviciilor sociale. „Unul dintre factori este reprezentat de modificările fiscale excesive, mecanismul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit către ONG-uri fiind grav afectat de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Partenerii de dialog insistă pentru implementarea urgentă a majorării acestui procent la 3,5%, ca un mecanism de redresare a pierderii resurselor de finanţare de către ONG-uri, ca urmare a politicii fiscale a Guvernului.
 
De asemenea, ţinând cont că mare parte din plătitorii de impozit pe profit au migrat către zona plătitorilor de impozit pe venitul micro-întreprinderilor (ca urmare a majorării plafonului de încadrare), se doreşte ca mecanismul de redirecţionare către ONG-uri a 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 5 la mie din cifra de afaceri, să se aplice şi pe impozitul veniturilor micro-întreprinderilor“, a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru Buget, Finanţe din Camera Deputaţilor.
 
La dezbatere s-a discutat şi despre prevederile OUG 60/2017 - privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Organizaţiile non-guvernamentale au fost afectate şi de OUG 4/2017 - privind supraimpozitarea persoanelor care angajează în regim part-time, ele având calitatea de angajatori pentru cei care lucrează cu jumătate de normă.
 
Tot în cadrul întâlnirii a fost abordat şi subiectul optimizării fondurilor europene, ONG-urile având probleme cu dosare depuse în anul 2016, câştigate un an mai târziu şi neimplementate nici în prezent, principalul motiv fiind reprezentat de prevederile aberante din ghidurile de implementare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii