Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nemirschi „Este posibil sa se diminueze taxa de prima inmatriculare si sa apara cea de poluare"

ro

30 Dec, 2008 03:31 808 Marime text
La prima conferinţă de presă de la preluarea mandatului de ministru al Mediului şi Dezvoltării Durabile, Nicolae Nemirschi a adus în prim plan eventualitatea apariţiei unei taxe de poluare, în cazul în care taxa de primă înmatriculare a automobilelor va fi micşorată. 

Ministrul a evidenţiat că a emis un ordin prin care s-a prelungit termenul de analiză a dosarelor pentru acreditare pentru programul „Casa Verde" până la data de 12 ianuarie.

Programul presupune finanţarea persoanelor fizice pentru proiecte de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului.

Până la acest moment au fost depuse 1.950 de cereri, 350 de firme arătându-se disponibile să efectueze lucrările. „Programul este unul generos, avem surse, banii sunt suficienţi la Fondul de Mediu, aş vrea să iasă un program de succes. Pe 15 ianuarie va fi postată pe site-ul Ministerului Mediului lista cu cei cărora le-a fost aprobat dosarul", a declarat Nemirschi.

Cât despre taxa de primă înmatriculare, ministrul a evidenţiat că îşi menţine părerea conform căreia doreşte suspendarea, cel puţin parţială, a Ordonanţei 218, în sensul în care taxa a fost triplată. „Aceasta va face subiectul unor discuţii în această după-amiază (n.r. ieri) şi chiar la şedinţa de guvern, pentru că este foarte important răspunsul pe care îl voi primi de la ministrul Finanţelor, dar şi modelul european care se prefigurează", a completat Nemirschi. De asemenea, ministrul Mediului a precizat că intenţionează să suspende temporar, o lună sau două, unele articole din ordinul privind taxa de primă înmatriculare şi să introducă o taxă de poluare.

De asemenea, a fost luată în calcul posibilitatea ca, în perioada următoare, în urma unor discuţii care vor avea loc, să apară şi o taxă de poluare. „Este posibil să se diminueze taxa de primă înmatriculare şi să apară aceasta, de poluare, dar nu una mare. 16 ţări practică asta", a conchis ministrul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii