Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:14 14 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În continuă campanie electorală Senatorul Chițac critică facilitățile acordate de municipalitate pentru chiriașii din Henri Coandă (document)

ro

01 Jun, 2019 00:00 1455 Marime text
În cea mai recentă ședință de Consiliu Local, primarul Decebal Făgădău a propus mai multe facilități pentru chiriașii din campusul social Henri Coandă, susține senatorul de Constanța Vergil Chițac. „La prima vedere, este o măsură socială, dar tare mi-e teamă că, de fapt, este o încercare disperată a primarului de a-și securiza puținele voturi pe care le mai are. PSD a pierdut la scor mare alegerile în municipiul Constanța, dar mai are câteva zone – foarte puține – pe care le mai controlează. Una dintre acestea este campusul social amintit, unde PSD a obținut cel mai mare număr de voturi.
Decebal Făgădău a propus unele măsuri importante pentru chiriași. S-a modificat, așadar, anexa unei hotărâri de consiliu din anul 2011, prin care se stabileau mai multe obligații pentru cei care încheie contracte de comodat sau de închiriere pentru o locuință din acest campus.
 
Una dintre obligații pentru chiriași era să nu aibă datorii la bugetul local. Acum se acceptă și persoane care au astfel de datorii, dacă „își iau angajamentul față de SPIT că vor achita datoriile cu care furnizează în compartimentul fiscal și fac dovada că au respectat angajamentul, vor presta muncă în folosul comunității, ori până la definitivarea procesului civil care are ca obiect contestație la executare, cu obligația ca la finalizarea plății/procesului să prezinte certificat fiscal din care să reiasă cu nu deține datorii la bugetul de stat”. Așadar, chiriașii pot avea acum datorii la buget. Ori le amână pe termen indefinit, ori prestează un fel de muncă în folosul comunității. Cel puțin pe hârtie, să vedem ce va fi în realitate.
 
O altă prevedere, care se aplica până acum pentru chiriași sau pentru comodatari, era să nu dețină autoturisme. Este, desigur, de înțeles. Primarul Decebal Făgădău a cerut, iar consilierii au votat ca această prevedere să fie înlocuită cu sintagma „persoane care nu dețin autoturisme mai vechi de 10 ani”. Așadar, cei cărora constănțenii le plătesc inclusiv chiria, pentru că există astfel de cazuri, pot avea mașini construite în anul 2008, de exemplu, indiferent de marcă sau de valoare. Asta în condițiile în care primarul și viceprimarii fac exerciții de imagine și merg cu autobuzele pentru care plătim rate, cu toții, mulți ani de acum înainte. Așa se explică și de ce Primăria a amenajat zeci de locuri de parcare în campusul social, în condițiile în care orașul suferă de o lipsă acută a acestora.

De asemenea, până acum, cei de aici erau obligați să aducă o adeverință de la medicul de familie prin care acesta să ateste că sunt apți să locuiască în colectivitate. Lucrurile s-au schimbat și acum nu mai trebuie să aducă decât o adeverință prin care dovedesc că sunt înscriși la medicul de familie. Dincolo de toate aceste măsuri cerute de primar, se remarcă faptul că Primăria Constanța nu face altceva decât să „ghetoizeze” această populație. Nu aceasta este soluția. Autoritatea locală ar trebui să găsească soluții pentru integrarea lor și mai ales a copiilor, care nu au nicio vină că s-au născut în familii cu o putere financiară mai scăzută sau într-un oraș condus de PSD de aproape 20 de ani.
 
Din păcate, acești oameni sunt în continuare folosiți ca masă electorală. Conform legii, în compensația ajutoarelor sociale primite ar trebui să execute muncă în folosul comunității. Din motive electorale, nu sunt deloc deranjați. I-ați văzut în oraș strângând gunoaie? O singură dată, când primarul a stat la poză cu ei? I-ați văzut măturând străzi sau făcând orice altceva? Nu, pentru că nu o fac. Îi atrag atenția domnului primar că votatul cu PSD nu se califică drept muncă în folosul comunității”, susține parlamentarul constănțean.
 

Ce uită să spună Chițac

 
Etapa a II-a a programului de construcție de locuințe modulare a venit și cu noi reguli, mult mai stricte pentru viitorii chiriași. Una dintre condițiile de acordare a locuințelor sociale în Campusul Social Henri Coandă va fi obligativitatea frecventării cursurilor școlare de către copiii aflați în îngrijirea persoanelor care doresc obținerea acestor locuințe. Potrivit datelor puse la dispoziție de municipalitate, în acest moment, un număr mic de copii cu vârste cuprinse între 3-18 ani frecventează unitățile școlare, procentul copiilor de vârstă școlară inclus în procesul educațional fiind de 37% din totalul copiilor care locuiesc în campusul social Henri Coandă.
 
Cu toate că reprezentanții Compartimentului Protecția Copilului au colaborat cu Inspectoratul Școlar Județean în vederea creării unor noi locuri în cadrul Școlii Generale nr. 36 pentru integrarea acestora în sistemul de învățământ, acest demers a avut un rezultat sub așteptări și, mai mult de atât, o parte au abandonat școala.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, în evidențele unităților școlare figurează doar 239 de copii incluși în procesul de învățământ și care locuiesc în campusul social. 

Alte obligații ce vor reveni beneficiarilor locuințelor modulare sunt respectarea normelor de conviețuire socială prevăzute de Legea nr. 61/1991, Ia săvârșirea cu intenție a infracțiunilor; obligații cu privire la participarea Ia activitățile prevăzute în HCL nr. 184/2013 privind activități de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța și obligații privind efectuarea analizelor medicale anuale.

 „Noi nu ne dorim ca acești oameni să rămână în acest cartier la infinit. Trebuie să-i integrăm, să îi ajutăm, să-i determinăm să înțeleagă că aceasta este doar o etapă din viața lor. Pe această cale, fac apel și la ONG-uri și la structuri socio-profesionale să ni se alăture în acest demers, să ne dea o mână de ajutor. Majoritatea oamenilor care locuiesc în Henri Coandă sunt de bună-credință. Dar avem și oameni care nu respectă regulile de comuniune, care ne cheamă pe noi să le facem curățenie. Nu vom mai tolera astfel de lucruri. Noile contracte conțin și prevederi scrise și nescrise. Tocmai de aceea, vreau să-i rog pe consilierii locali să ni se alăture în acest demers, să mergem să le explicăm oamenilor din campus ce obligații au. Voi încheia și un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean, astfel încât să urmărim îndeaproape situația copiilor familiilor care se vor muta în noile locuințe. Îi rog să respecte regulile privind curățenia, să meargă să-și facă analize medicale, sunt gratuite cu trimitere de la medicul de familie. Vom organiza întâlniri cu locuitorii din Henri Coandă, la care îi invit să participe și pe locuitorii din cartierul Tomis Nord. Nu putem lăsa să se adâncească prăpastia între cei care locuiesc în campus și cei din cartierele limitrofe.

Vreau însă să spun răspicat că pe cei care adăpostesc hoți, pe cei care își trimit copiii să vândă țigări sau droguri îi vom evacua fără să stăm la discuții. De același tratament se vor „bucura” și scandalagiii. Vreau să înțelegeți cu toții: dacă acest campus social va fi un eșec, va fi eșecul nostru”, a precizat la rândul său, primarul Constanței, Decebal Făgădău.
 
Citeşte şi:
 
Cine nu respectă regulile va fi evacuat Decebal Făgădău - „Dacă acest campus social va fi un eșec, va fi eșecul nostru!“

Cine vrea o locuință în campusul Henri Coandă din Constanța va fi obligat să-și trimită copilul la școală (document)
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii