Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum sunt chiriile în Constanţa. La ce tarife să se aştepte studenţii din toamnă

ro

31 Jul, 2019 00:00 3950 Marime text
Chiar dacă Bucureşti şi Cluj-Napoca se află pe primele locuri în ceea ce priveşte tarifele percepute de proprietari pentru chiriaşi, Constanţa vine puternic din urmă cu tarifele sezoniere. O problemă mare pentru locuitorii din Constanţa care nu deţin proprietate este perioada verii. Mulţi caută o locuinţă, însă preţurile sunt mult peste puterea lor de cumpărare.
 
Dacă în afara sezonului estival, care coincide cu anul universitar, poţi închiria rapid o locuinţă cu aproximativ 200 de euro un apartament cu două camere, pe timp de vară, 200 de euro costă apartamentele pentru un weekend, potrivit site-urilor de specialitate. Iar pe reţelele de socializare, unele persoane închiriază (cu sau fără contract ANAF) şi cu 400 sau 500 de euro un apartament cu două camere în zonele de lux.
 
Conform unui raport lansat săptămâna trecută de către una dintre cele mai mari platforme imobiliare, 280 de euro este preţul mediu pentru un apartament cu două camere, la Constanţa, faţă de 400 de euro la Bucureşti.
 
Comparativ cu perioada similară a anului 2015, interesul pentru închirieri este, în momentul de faţă, cu 64% mai mare, tendinţa ascendentă fiind resimţită în toate centrele regionale analizate. Cele mai semnificative creşteri, de peste 100%, au avut loc în Iaşi şi Cluj-Napoca, unde numărul căutărilor pe acest segment de piaţă s-a majorat cu 165% şi, respectiv, cu 130%. Potrivit Analize Imobiliare, cererea este cu 87% mai mare în Braşov, cu 83% în Constanţa, cu 73% în Timişoara şi cu 45% în Bucureşti.
 
Pe de altă parte, numărul de oferte a scăzut pentru marile oraşe, conform acestor date. Totuşi, foarte mulţi proprietari oferă posibilitatea de închiriere a apartamentelor alături de alţi colegi. Astfel, apartamentele cu trei camere, unde pot fi cazaţi aproximativ 3 studenţi, se găsesc la preţuri de 300 de euro, ceea ce ar însemna 100 de euro de persoană, faţă de o garsonieră al cărei preţ de pornire este de 150-200 de euro.
 
Locuitorii din Constanţa găsesc cu dificultate apartamente care să fie închiriate la preţuri rezonabile pentru perioade lungi, asta pentru că majoritatea proprietarilor preferă să scoată mai mulţi bani închiriind turiştilor, pe timp de vară. Astfel, cei care lucrează în Constanţa, de cele mai multe ori, sunt nevoiţi să se mute pe timp de vară. Preţurile medii pentru un apartament care este închiriat pe o perioadă mai lungă este cu aproximativ 10-20% mai mare faţă de cele închiriate sezonier.
 
O altă problemă ridicată de cei care îşi caută un apartament de închiriat este reprezentată de garanţii. Dacă unii percep o lună şi cu încă o chirie avans la mutare, sunt proprietari care cer şi dublul chiriei drept garanţie, bani care, fără un document la mână, sunt slabe şanse să mai fie recuperaţi la final.
 
De altfel, specialiştii recomandă ca cei care doresc să stea cu chirie să încheie contracte cu proprietarii şi orice tranzacţie să fie făcută cu documentaţia necesară.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii