Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dublu congres in PSD!?

ro

18 Feb, 2010 03:37 1717 Marime text
psd_congres.jpgNemulţumirile generate în teritoriu atât de norma de reprezentare, cât şi de modalitatea de alegere a viitoarei conduceri ar putea duce la „un Congres la Romexpo şi unul afară"

În perioada rămasă până la organizarea Congresului extraordinar al PSD, social-democraţii se aşteaptă la noi evenimente ce vor marca, într-un fel sau altul, viitorul celui mai mare partid de opoziţie, aflat la răscruce de drum.

Superstiţioşii spun că „marţea sunt trei ceasuri rele", iar la PSD se pare că s-a adeverit, mai multe mişcări surprinzătoare petrecându-se în această zi. După ieşirea lui Adrian Năstase din competiţia pentru şefia PSD, a venit anunţul şoc al preşedintelui de onoare Ion Iliescu privind retragerea din toate funcţiile deţinute în partid, anunţ catalogat de majoritatea social-democraţilor drept prevestitor de rău. Tot marţi am putut asista la o schimbare de opinie din partea secretarului general al PSD şi prieten apropiat al echipe Mazăre, Liviu Dragnea. Acesta a făcut un pas înapoi declarând că ideea candidaturilor pe echipe nu poate fi susţinută deoarece apare un risc major pentru partid: divizarea PSD. În fapt, menţinerea votului pe echipe ar aduce PSD în ipostaza unui partid condus de o minoritate. Un preşedinte care-şi alege coechipierii din filiale cu delegaţi numeroşi şi-ar putea asigura victoria, dar asta nu înseamnă că obţinerea mandatului a fost voinţa partidului, PSD nefiind format doar din cele 15 - 17 filiale interesate direct să voteze echipa respectivă.

Între timp, susţinătorii preşedintelui în funcţie, Mircea Geoană, încep să se reorienteze. Intrarea în competiţia pentru şefia PSD a lui Victor Ponta a determinat mai multe filiale să-l părăsească pe Geoană şi să schimbe macazul spre proaspătul candidat.

Dar, un aspect deloc de neglijat şi care tinde să se extindă vizează frământările şi presiunile din teritoriu. Surse PSD de la Centru au afirmat că, în ultima perioadă sunt presiuni din teritoriu, în special, pe tema desemnării delegaţilor atât ca număr, cât şi în privinţa selectării lor. „Sunt şedinţe peste şedinţe şi scrisori peste scrisori care sosesc, zilnic, la sediul central al partidului", au menţionat aceleaşi surse. În acest context, voci din PSD nu exclud posibilitatea ca sâmbătă, social-democraţii să fie protagoniştii a două congrese, în paralel: „un Congres la Romexpo şi unul afară".

Epistolă pentru Iliescu

Informaţia privind umplerea cutiei poştale a PSD cu scrisori cu diverşi expeditori a fost confirmată şi de vicepreşedintele, la nivel naţional, a Organizaţiei de Femei a partidului, fostul deputat constănţean Liana Naum. Se pare că doamnele social-democrate nu văd cu ochi buni retragerea preşedintelui de onoare a PSD, Ion Iliescu, şi nici nu vor sta cu mâinile în sân. „Am discutat cu preşedintele organizaţiei noastre, Rovana Plumb, şi vom redacta o scrisoare din partea noastră prin care îi vom solicita să revină asupra deciziei de a se retrage din toate funcţiile deţinute în partid", ne-a declarat vicepreşedintele doamnelor din PSD, Liana Naum.

Retragerea lui Năstase = docilitate în PSD Năvodari

Preşedintele PSD Năvodari, Nicolae Matei, a preferat să lase de-o parte activitatea de partid şi să se preocupe de afaceri. În loc să participe la Conferinţa Judeţeană extraordinară a PSD Constanţa, desfăşurată ieri, la Mangalia, liderul social-democrat năvodărean a plecat ieri, în jurul prânzului, spre Bucureşti de unde se îmbarca la bordul unei aeronave ce-l ducea în China. Matei a menţionat că filiala PSD Năvodari nu va absenta la Conferinţa Judeţeană şi va fi reprezentată de mai mulţi membri ai filialei. „Eu nu particip pentru că plec în China dar PSD Năvodari va fi reprezentată de nouă persoane, delegaţie din care nu vor lipsi consilierii locali", a adăugat Nicolae Matei. Cât priveşte delegaţii la Congresul PSD, liderul năvodărean a menţionat că l-a delegat pe consilierul local Liviu Stan şi ar putea participa şi colegul său din CL Năvodari, Marius Gherasim.

Ştiut fiind că Matei este un susţinător al lui Adrian Năstase, iar acesta s-a retras din competiţie, delegaţii PSD Năvodari au fost „instruiţi" de şeful filialei. „L-am sfătuit pe Stan să discute cu ceilalţi colegi din delegaţie şi să voteze astfel încât să fie bine pentru PSD Constanţa. În condiţiile actuale (n.r. referire la retragerea lui Năstase), vom fi mai ascultători faţă de cei de la Constanţa", a conchis preşedintele PSD Năvodari, Nicolae Matei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii