Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:52 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chiru şi consilierii ARD au iniţiat proiectul de hotărâre şi modelul buletinului de vot ARD propune alegeri parlamentare şi referendum pentru salvarea Cazinoului

ro

05 Nov, 2012 00:00 2904 Marime text
Chiru_-_Gigi_Chiru_1.jpgPreşedintele PDL Christian Gigi Chiru a anunţat că va solicita Consiliului Local organizarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului local Constanţa pentru adoptarea unei hotărâri în baza căreia să se organizeze un referendum privind soarta Cazinoului din Constanţa. „ARD şi toţi consilierii mei, consilieri locali, propunem municipalităţii şi constănţenilor convocarea, pe 16 noiembrie, a unei şedinţe extraordinare de Consiliu Local pentru convocarea unui referendum în privinţa viitorului clădirii emblematice a Constanţei care a devenit în ultimul timp o minge de ping-pong între instituţii", a declarat Chiru. Liderul PDL a precizat ca toţi consilierii locali vor primi pe adresele email documentul conţinând această propunere de hotărâre de Consiliu Local dar şi un model de buletin de vot pentru referendum. Chiru propune ca pe buletinul de vot să se regăsească o singură întrebare: „Sunteţi de acord cu vânzarea Cazinoului"? Propunerea preşedintelui democrat-liberal este ca referendumul să aibă loc pe 9 decembrie, odată cu alegerile parlamentare. Chiru a precizat că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca acest simbol al Constanţei să nu fie înstrăinat. Mai mult, el a făcut un apel către constănţenii care înţeleg însemnătatea Cazinoului şi a spus că toţi cei care doresc ca acest simbol al oraşului să nu fie vândut să susţină acest demers şi să ceară consilierilor locali să voteze proiectul de hotărâre prin care referendumul să nu rămână la stadiul de simplu proiect. „Funcţie de rezultatul referendumului există două soluţii. Fie va fi vândut dacă constănţenii îşi vor dori acest lucru fie guvernarea care va veni va trebui să găsească soluţii pentru a atrage fonduri pentru reabilitare", a conchis Chiru. Ca să intre în dezbaterea Consiliului Local proiectul are nevoie de o treime din semnăturile consilierilor locali sau potrivit Legii 215/2001 de semnături din partea a 5% din populaţia cu drept de vot a municipiului Constanţa, respectiv 12000 de semnături. Deocamdată propunerea ARD nu este beneficiază decât de susţinerea a patru din cei 27 de aleşi locali.

Mazăre vrea să vândă Cazinoul

În urmă cu aproximativ un an, Radu Mazăre anunţa că intenţionează să vândă clădirea Cazinoului, deoarece primăria pe care o conduce nu are bani pentru a ţine acest obiectiv. „Municipalitatea nu poate să ţină cazinouri. Îl vindem. Nu ştiu cu cât, o să spună evaluatorii", spunea Mazăre la timpul respectiv. În şedinţa de Consiliu Local din luna noiembrie va fi aprobată revenirea clădirii Cazinoului în administrarea domeniului public al municipiului Constanţa. „Aşteptăm documentaţia de la Ministerul Dezvoltării şi cel mai probabil luna viitoare se va face transferul înapoi la Consiliul local", susţine viceprimarul Decebal Făgădău. Cazinoul constănţean revine la administraţia locală, după ce fosta conducere a Ministerului Turismului nu a mai reuşit să aloce fonduri de reabilitarea lui. Ministerului Turismului a decis să transfere Cazinoul înapoi către administraţia locală, la solicitarea primarului Radu Mazăre. Acesta a anunţat că a expirat termenul până la care Ministerul Turismului trebuia să înceapă lucrările de reabilitare şi, ca atare, municipalitatea va prelua din nou administrarea clădirii şi o va scoate la licitaţie internaţională. Până la momentul licitaţiei, cel mai probabil primăvara anului viitor, în prima şedinţă ordinară de Consiliu Local, municipalitatea va aloca o sumă de bani pentru conservarea clădirii emblematice de pe faleza municipiului Constanţa.

Chiru_-_Gigi_Chiru_2.jpg

Banii pentru Cazino transferaţi pentru teleschi

Din cei 1,6 milioane de euro alocaţi pentru prima etapă de renovare a cazinoului va fi construit un teleschi nautic, anunţa în luna septembrie primarul Radu Mazăre. „Banii care fuseseră alocaţi anul acesta pentru repararea Cazinoului, respectiv 1,6 milioane de euro din totalul de 10 milioane necesari pentru reabilitarea Cazinoului, vor reveni tot Constanţei. Am discutat cu ministrul Eduard Hellvig(n.r. ministrul Dezvoltării şi Turismului) şi a fost de acord să construim din ei până în sezonul viitor un teleschi pe lacul Siutghiol. Acesta va avea 750 de metri lungime, două pasarele în capete de unde vor putea fi urmăriţi cei care se vor da cu schiurile, va avea cinci stâlpi şi sunt convins că va atrage mii de turişti pe perioada sezonului estival", a mai spus Mazăre. După telegondolă şi pasarela care ajunge în largul mării, vom avea şi teleschi la Mamaia. Instalaţia va fi construită pe lacul Siutghiol, din banii alocaţi iniţial renovării Cazinoului. Simbolul Constanţei va reveni în administrarea Primăriei, care a decis că este mai important să construiască teleschiul, cu un milion şi jumătate de euro, decât să repare cazinoul. La sfârşitul anilor 70, în acelaşi loc, a fost construită o astfel de instalaţie de teleschi, care se bucura de succes în rândul turiştilor străini. Totuşi, la sfârşitul anilor 80, în urma unui accident nautic tragic, autorităţile comuniste au decis închiderea instalaţiei, apoi dezafectarea acesteia. Dorinţa de vânzarea Cazinoului are o strânsă legătură cu proiectul de transformare după alegerile generale a fâşiei litorale într-un uriaş „dutyfree" : TVA zero, plus o sumedenie de facilităţi fiscale

101 de ani de la construcţia Cazinoului

Cazinoul Constanţa este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România. Clădirea a fost construită din bani publici în perioada 1903-1910, arhitectul lucrării fiind Daniel Renard, arhitect român de origine elveţiană. Inaugurarea oficială a Cazinoului Constanţa a avut loc în 1911. Anul acesta s-au sărbătorit 101 de ani de la construcţia lui. În anul 2004, Cazinoul a fost trecut pe lista clădirilor monument la monumente grupa A, reactualizată de Ministerul Culturii în anul 2010. Potrivit legii 422/2001, el este proprietate privată şi poate fi vândut prin drept de preempţiune numai cu avizul Ministerului Culturii, ceea ce înseamnă că, în mod normal, nişte oameni care înţeleg însemnătatea istorică a unor obiective de o valoare inestimabilă nu s-ar preta să dea un astfel de aviz. Totuşi, ministrul Culturii, Puiu Haşotti, nu a avut o poziţie tranşantă în acest caz, precizând doar că ministerul pe care-l conduce nu are bani pentru reabilitarea clădirii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii