Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bani mulţi, dar necheltuiţi la Flag Dobrogea Sud Carte de bucate cu specific pescăresc de peste 100.000 de lei. 200.000 de lei pentru două seminarii şi un website!

ro

15 Feb, 2014 00:00 2271 Marime text
Asociaţia Grup Local Dobrogea Sud ar fi trebuit să încheie sâmbătă, 15 februarie, cea de-a doua sesiune de primire cereri de finanţare pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală Integrată pentru Pescuit 2007-2013. Perioada dedicată acestei sesiuni a fost însă prelungită, urmând ca sesiunea să rămână deschisă până pe data de 1 martie. Strategia cuprinde cinci măsuri ce fac referire la dezvoltarea zonei pescăreşti Dobrogea Sud.

Ne-au atras atenţia valorile mari alocate pentru aceste măsuri. Pentru Măsura 1 privind adăugarea de valoare produselor pescăreşti este repartizată, dintr-un total disponibil de aproape 15.000.000 de lei, suma de 3.157.875 de lei. În ceea ce priveşte Măsura 2, aceasta propune beneficiarilor realizarea de activităţi de marketing pentru promovarea patrimoniului natural şi cultural şi pentru consolidarea competivităţii de pescuit Dobrogea Sud. În cadrul acestei Măsuri, Operaţiunea 2.3., rămasă până la această dată nesolicitată, propune celor interesaţi publicarea unei cărţi de bucate cu specific pescăresc, având alocată impresionanta sumă de 105.262,50 lei.
Măsura 3 este şi ea cât se poate de generoasă şi priveşte crearea de surse alternative de venit pentru pescari şi familiile lor, având direcţionată suma de 1.263.150 de lei. Măsura 4 îşi propune diversificarea activităţilor prin dezvoltarea eco-turismului în zona pescărească Dobrogea Sud. Pentru acest capitol este alocată suma de 3.368.400 de lei. Măsura 5 prevede protecţia mediului şi regenerarea capitalului social. La Operaţiunea 5.1. ce priveşte organizarea a două seminarii împreună cu custozii ariilor protejate şi crearea unui website cu informaţii relevante referitoare la toate zonele protejate din zona pescărească Dobrogea Sud au fost repartizaţi 210.525 lei.
 
„Nu am primit răspunsul ministerului”
 
Până la ora actuală au fost depuse un număr de şase proiecte cu o valoare totală de 12.446.936,24 lei, din care ajutorul financiar nerambursabil este de 8.493.269,17 lei. Dintre acestea doar trei proiecte au fost propuse spre finanţare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, până acum fără sorţi de izbândă. „Nu avem noutăţi. Aşteptăm în continuare răspunsul ministerului (n.r. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) cu privire la cele trei proiecte”, a declarat Osman Berghin, managerul Asociaţiei Grup Local Dobrogea Sud. Întrebată dacă este mulţumită de maniera în care s-a desfăşurat cea de-a doua sesiune de primire cereri de finanţare, managerul GLDS a răspuns: „Începutul este mai greu. Am spus-o peste tot. Oamenii sunt sceptici în privinţa proiectelor europene. Este termenul de rambursare a cheltuielilor, dar şi faptul că nu se acordă prefinanţări. De asemenea, beneficiarii trebuie să vină cu proprii bani la început. Avem şi beneficiari care întâmpină probleme cu terenurile, cu situaţia litigioasă a terenurilor şi care nu pot încă depune proiectele”.
 
„Au propus nişte valori, având în vedere analizele pe care le-au făcut în teritoriu”
 
Cu privire la valorile mari alocate pe fiecare măsură în parte, managerul GLDS nu a fost în măsură să ofere un răspuns: „Nu pot să vă dau un răspuns complet, pentru că la momentul când a fost scrisă această strategie eu nu eram în cadrul acestui Flag. Cei care au fost la momentul respectiv în Flag au propus nişte valori, având în vedere analizele pe care le-au făcut în teritoriu, şi au fost cu ele la minister, unde s-au purtat o serie de discuţii, şi s-a ajuns la un consens, şi ca atare a fost semnat contractul de finanţare cu aceste valori pe care le vedeţi şi dumneavoastră acum. Nu sunt eu în măsură să decid sau să comentez la ora actuală aceste valori. Pe mine, la acest moment, mă interesează să absorb aceşti bani şi să pot să ajung la Bucureşti cu o altă strategie pentru perioada de programare 2014 - 2020”. Osman Berghin a precizat că valorile măsurilor au fost stabilite în urmă cu 3 ani, iar ea a preluat conducerea GLDS pe 4 decembrie 2012. Trebuie precizat că managerul GLDS este şi consilierul personal al primarului comunei Agigea, Cristian Cârjaliu. Din cele declarate de Osman Berghin, asociaţia a fost înfiinţată la iniţiativa Primăriei Agigea, în urmă cu patru ani, de aceea sediul acesteia se află în incinta Primăriei Agigea şi nu a altei autorităţi locale din zona de sud.
 
Trei proiecte în valoare de 6.387.008,81 de lei, toate în aşteptare
 
Până la această dată nu a fost atras niciun leu în cadrul celei de-a doua sesiuni de primire cereri de finanţare. Trei dintre proiectele depuse la MADR se află încă în evaluare, soarta lor fiind incertă la această dată. Proiectele sunt în valoare totală de 6.387.008,81 de lei, din care valoarea ajutorului financiar nerambursabil este de 5.157.278,22 de lei. Acestea au fost depuse de către ONG-uri din Tuzla şi Mangalia. Este vorba despre un proiect pe Măsura 2 privind organizarea unui festival de artă şi pescuit la Mangalia în valoare totală de 4.168.668,15 lei (valoare nerambursabilă solicitată - 3.368.293,79 de lei). Cel de-al doilea proiect, depus pe Măsura 5, priveşte organizarea unei campanii de informare, fiind în valoare totală de 7.830.125,79 de lei (valoarea nerambursabilă este de 631.553,07 lei). Potrivit managerului Osman Berghin acest proiect îşi propune organizarea de întâlniri cu pescarii, precum şi informarea populaţiei cu privire la pescuit, la consumul de peşte şi la ce fel de peşte se pescuieşte în zona Dobrogea Sud. Cel de-al treilea proiect priveşte realizarea unui sistem de marcare a capturilor, mai precis a unui soft care va cuprinde date esenţiale cu privire la toate pescăriile, la toate bălţile, toţi pescarii din zona Dobrogea Sud şi capturile realizate de către pescarii înregistraţi la ANPA (Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultura).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii