Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vești bune pentru iubitorii spațiilor verzi Judecătorii din Constanța au refuzat să oblige municipalitatea să vândă terenul din Parcul Arheologic, de la Poarta 2

ro

12 Nov, 2020 00:00 2567 Marime text
  • Instanța a decis să admită numai în parte acțiunea Ianachis SRL.
  • Se arată în minuta instanței că aceasta „obligă pârâţii Municipiul Constanţa şi Primarul Municipiului Constanţa să soluţioneze cererea reclamantului înregistrată sub nr.209251/03.12.2018“.
  • În centrul procesului se află grupul sanitar din Parcul Arheologic, din zona Poarta 2, transformat de-a lungul timpului în pizzerie, dar și terenul aferent acestuia.
  • Sentința pronunțată de Tribunalul Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Instanța Tribunalului Constanța a pronunțat o primă soluție în procesul în care Ianachis SRL, care deține pizzeria Il Giardino, din Parcul Arheologic, a cerut ca municipalitatea să fie obligată să îi vândă o parte din terenul de lângă statuia „Victoria Împotriva Fascismului“.
 
Judecătorii din Constanța au refuzat să oblige municipalitatea să le vândă terenul afaceriștilor, astfel cum solicitaseră aceștia în cererea principală.
 

Acțiunea, admisă doar în parte

 
Potrivit minutei Hotărârii nr. 1203/2020, instanța a decis să admită numai în parte acțiunea Ianachis SRL.
 
Astfel, se arată în documentul menționat că instanța „obligă pârâţii Municipiul Constanţa şi Primarul Municipiului Constanţa să soluţioneze cererea reclamantului înregistrată sub nr.209251/03.12.2018. Obligă pe pârâta RAEDPP Constanţa să soluţioneze cererea reclamantului înregistrată sub nr.30/28.02.2018“.
 
În continuare, se arată că instanța Tribunalului „respinge cererea reclamantului de obligare a pârâţilor la vânzarea imobilului situat în Constanţa, str.Mihai Viteazu zona statuia «Victoriei împotriva fascismului», jud.Constanţa, compus din teren şi construcţii, ca neîntemeiată“.
 
Totodată, municipalitatea a fost obligată să îi achite firmei și suma de 743,75 de lei, cheltuieli de judecată, reprezentând „onorariu de avocat, proporţional cu pretenţiile respinse“.
 
Senința Tribunalului Constanța nu este definitivă, ci poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în centrul procesului se află grupul sanitar din Parcul Arheologic, din zona Poarta 2, transformat de-a lungul timpului în pizzerie, dar și terenul aferent acestuia. Societatea Ianachis SRL a dat în judecată municipalitatea pentru a o obliga să îi vândă imobilul.
 

Au cerut, în principal, obligarea municipalității să vândă

 
Mai precis, în hotărârea inițială a  Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, se arată că, în cererea de chemare în judecată, firma a cerut „în principal, obligarea pârâților la vânzarea imobilului situat în Constanța, strada Mihai Viteazu, zona Statuia «Victoriei Împotriva Fascismului», județul Constanța, compus din teren în suprafață de 96 mp și grup sanitar — subsol — grup sanitar, parter și etaj pizzerie“.
 
Societatea solicita ca imobilul să fie vândut „la prețul de vânzare ce urmează a fi stabilit de un evaluator autorizat aflat în relații contractuale cu Municipiul Constanța, în conformitate cu dispozițiile hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 261/31.07.2017“, potrivit www.rolii.ro.
 
Prin decizia din 10 noiembrie 2020 a instanței de judecată, această cerere principală a fost respinsă.
 
În schimb, a fost admisă solicitarea afaeriștilor privind „obligarea pârâților la continuarea procedurii de soluționare a cererii societății noastre nr. 30/28.02.2018, nr. 39/29.11.2018, nr. (...) /03.12.2018 privitoare la cumpărarea imobilului (...), cerere formulată în conformitate cu dispozițiile hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 261/31.07.2017“.
 
 

Totul a pornit de la un grup sanitar

 
În susținerea cererilor, avocații firmei au arătat, printre altele, că în anul 1999 a fost încheiat un contract de asociere pentru grupul sanitar din parc, în baza căruia a fost  și ridicat un spațiu comercial în același loc.
 
În urma contractului respectiv, au fost realizat lucrări de reamenajare a spațiului.
 
 Au mai arătat afaceriștii, prin avocații lor că, „ulterior, la data de 24.01.2012, între Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de vânzător și societatea noastră, în calitate de cumpărător, s-a perfectat Contractul de vânzare — cumpărare (...) având ca obiect transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilului teren în suprafatță de 130 mp, situat în Constanța, strada Mihai Viteazu, zona Statuia Victoriei Împotriva Fascismului, județul Constanța“.
 
„De subliniat este faptul că terenul în suprafață de 130 mp ce a format obiectul Contractului de vânzare — cumpărare anterior arătată se află amplasat în imediata vecinatate a imobilului teren și construcție —grup sanitar și pizzerie cu privire la care am formulat prezenta cerere de cumpărare“, se mai arată în cererea de chemare în judecată, potrivit Jurindex.
 

Acționarii Ianachis SRL

 
Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului, consultat la data de 9 noiembrie 2020, firma Ianachis SRL a fost înființată în 1993 și are sediul social pe strada Ștefan cel Mare, nr. 19, în Constanța.
 
Capitalul social subscris al firmei este de 300 de lei iar, în prezent, firma este deținută în proporție de 70% de Zoița Nacee, din Ceamurlia de Sus, Tulcea și în proporție de 30% de Ionuț Nacee, din Constanța.
 
Societatea este administrată de Ionuț Nacee, numit în aprilie 2019, pe o perioadă nelimitată.
 
Obiectul principal de activitate al firmei este reprezentat de „restaurante“.
 
Conform sursei citate, firma Ianachis SRL deține Pizzeria Il Giardino.
 
În anul 2017, cu doi salariați, firma a înregistrat o pierdere netă de 22.848 de lei și o cifră de afaceri netă de 109.320 de lei.
 
În 2018, cu doi salariați, pierderea netă a fost de 42.137 de lei, iar cifra de afaceri netă a fost 81.184 de lei.
 
În 2019, fără niciun salariat, firma a înregistrat o pierdere netă de 33.748 de lei, având cifra de afaceri 0.
 
Ca o paranteză, în anul 2014, societatea a avut, pe rând, trei administratori, Dimciu Nacee a fost înlocuit atunci cu Narcis Peltecu, iar acesta a fost înlocuit, spre finele anului 2014, cu Nicolae Tașcă.
 
În prezent, așa cum am precizat anterior, firma este administrată de Ionuț Nacee.
 

Hotărârea nu este definitivă

 
Așa cum am afirmat anterior, însă, decizia luată de Tribunalul Constanța, prin care refuza să oblige municipalitatea la vânzarea terenului, este supusă apelului.
 
Aceasta înseamnă că toate părțile în cauză, care se declară nemulțumite de decizia instanței, pot formula apel, urmând ca, în această situație, cazul să ajungă la Curtea de Apel Constanța.
 
În această situație, Curtea de Apel ar putea menține hotărârea Tribunalului, ar putea decide rejudecarea, ori ar putea pronunța o altă soluție.
 
Termenul în care se poate declara apel este de 30 de zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 
Citește și:

Terenul din Parcul Arheologic Constanța, subiect de dispută între afaceriști și administrația locală

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii