Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:17 13 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un teren din Mamaia, preluat abuziv de comuniști, s-ar putea întoarce la adevărații proprietari, după procese care durează de 25 de ani

ro

09 Mar, 2021 00:00 2348 Marime text
  • Oamenii s-au zbătut încă din anii ’90 să își poată recupera proprietatea ce le fusese răpită în timpul regimului comunist.
  • Suprafața în discuție, de 400 mp, este situată în Mamaia, Careul 27, lotul 3 și a fost lăsată prin testament proprietarilor de drept, dar a fost preluată abuziv.
  • La instanță, dosarul a primit indicativul 927/118/2020, iar părți în cauză sunt Vlăduț Theodor Mateescu și Daniel Dragoș Mateescu, în calitate de reclamanți, și, respectiv, Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de pârât.
  • Decizia definitivă prin care Municipiul Constanța prin Primar a fost obligat să soluționeze notificările pentru terenul de 400 mp a fost pronunțată recent de Curtea de Apel Constanța, în completul format din magistrații Laura Smarandi și Daniela Petrovici.
Un teren de 400 mp din Mamaia ar putea fi retrocedat, după ce moștenitorii suprafeței lăsate prin testament au notificat autoritățile încă de acum 20 de ani. În lipsa oricărui răspuns, a fost nevoie de un proces care a durat alți câțiva ani pentru ca autoritățile să fie obligate să soluționeze dosarul de retrocedare.
 
Povestea merge încă mai înapoi în timp, căci oamenii s-au zbătut încă din anii ’90 să își poată recupera proprietatea ce le fusese răpită în timpul regimului comunist. Cu un răspuns negativ primit de la autorități în 1996, a fost nevoie de un proces în instanțele civile pentru a li se recunoaște drepturile.
 
Cu toate acestea, nici sentințele tribunalelor și nici Legea 10 din 2001, menită să redea proprietarilor de drept bunurile preluate abuziv, nu au putut convinge autoritățile locale să restabilească dreptatea știrbită în timpul comuniștilor.
 
În prezent, în anul 2021 (după 25 de ani de la răspunsul negativ dat inițial de autoritpțile locale), Curtea de Apel Constanța a obligat municipalitatea, printr-o hotărâre definitivă, să soluționeze notificările oamenilor în legătură cu terenul ce le fusese lăsat prin testament. Cu toate acestea, nici acesta nu este capătul de drum propriu-zis al luptei pentru teren, căci rămâne de văzut în cât timp se vor soluționa efectiv dosarele interne privind suprafața.
 

Reclamanți și pârâți

 
Decizia definitivă prin care Municipiul Constanța prin Primar a fost obligat să soluționeze notificările pentru terenul de 400 mp a fost pronunțată de Curtea de Apel Constanța, în completul format din magistrații Laura Smarandi și Daniela Petrovici.
 
La instanță, dosarul a primit indicativul 927/118/2020, iar părți în cauză sunt Vlăduț Theodor Mateescu și Daniel Dragoș Mateescu, în calitate de reclamanți, și, respectiv, Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de pârât.
 
Suprafața în discuție, situată în Mamaia, Careul 27, lotul 3, a fost lăsată prin testament proprietarilor de drept, dar a fost preluată abuziv în timpul regimului comunist.
 
Hotărârea inițială în cauză a fost pronunțată de Tribunalul Constanța, la data de 11 noiembrie 2020 și are numărul 2889/2020.
 
În document, citat pe Jurindex, se arată că cei doi reclamanți din cauză au cerut obligarea Municipiului Constanța prin Primar la „emiterea unei dispoziții în urma soluționării Notificării nr. (...)/03.04.2001 formulate în baza Legii 10/2001 (...), a Notificării nr. (...)/30.10.2001 (revenire la prima notificare), (...) și a Notificării nr. (...)/18.04.2008 (...) pentru imobilul teren în suprafață de 400 mp situat în stațiunea Mamaia, Careul 27, lotul 3, județul Constanța“.
 

„Persoane îndreptățite la măsuri compensatorii“

 
Mai exact, oamenii au solicitat emiterea dispoziției „în sensul constatării calității reclamanților de persoane îndreptățite la măsuri reparatorii, conform unei expertize reparatorii , conform unei expertize evaluatorii, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii pronunțate în prezenta cauză“, potrivit www.rolii.ro.
 
Potrivit sursei citate, „în motivare, au arătat că sunt moștenitorii legali ai defunctului M. C. I. decedat la data de 08.11.2015, la rândul sau unic moștenitor al defunctei P. E.“.
 
„Imobilul - teren în suprafață de 400 m.p. situat in stațiunea Mamaia, Careul 27, lotul 3, jud. Constanța, pentru care s-a solicitat restituirea în natură sau acordarea de despăgubiri, a fost trecut în proprietatea Statului abuziv, fără titlu, fiind proprietatea autoarei P. E. în baza Testamentului nr. (...)/10.12.1942 și a procesului verbal de punere în posesie din data de 22.02.1943“, se arată în Hotărârea 2889/2020.
 
Oamenii au încercat de ani de zile să recupereze terenul, în baza legilor existente, formulând diferite acțiuni.
 

Cerere de reconstituire a dreptului de proprietate

 
Astfel, se mai arată în documentul citat că „în temeiul Legii nr. 18/1991, art. 35 alin. 5 și 6 au formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate și de punere în posesie asupra terenului menționat“.
 
„Prin Hotărârea nr. 8/31.01.1996, Consiliul Local Constanța a respins cererea și ulterior și contestația formulată la aceasta. Astfel, au fost puși în situația de a promova o acțiune în instanță prin care să se reconstituie dreptul de proprietate, în acest sens pronunțându-se Sentința Civilă nr. 48/CA din 22.04.1998 de Tribunalul Constanța în dosarul nr. R27/CA/1998, irevocabilă prin Decizia Civilă nr. 71/CA/03.09.1998 pronunțată de Curtea de Apel Constanța - Secția de Contencios Administrativ in Dosarul nr. 1733/CA/1998, învestită cu formulă executorie“, au arătat reclamanții.
 
În continuare, „prin hotărârile menționate, a fost anulată Hotărârea nr. 8/31.01.1996 emisă de Consiliul Local Constanța (hotărâre prin care acesta a respins cererea autoarei pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul în discuție) și a fost obligat pârâtul la întocmirea documentației în vederea atribuirii în proprietate a terenului în suprafață de 400 mp situat in stațiunea Mamaia, jud. Constanța“.
 
„Totodată, instanța a reținut pe baza probelor administrate în cauză, că autoarea a fost proprietara terenului in litigiu, făcând dovada cu acte în acest sens și, în consecință, a dispus obligarea Consiliului Local Constanța să întocmească documentația pentru atribuirea în proprietate a terenului“, se mai arată în Hotărârea nr. 2889/2020.
 

Hotărâre din 1998

 
Cu toate acestea, de la hotărârea instanțelor din 1998, terenul nu a revenit proprietarilor.
 
Între timp, a fost adoptată și Legea 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv, însă notificările formulate de reclamanți în baza acestei legi nu au fost soluționate.
 
În aceste condiții, oamenii s-au adresat din nou instanței de judecată, în 2020.
 
„Până în prezent Primăria Constanța nu a soluționat cererile reclamanților, deși dosarul este completat cu toate actele solicitate și există hotărâri judecătorești cu autoritate de lucru judecat. Au cerut în mod constant informații cu privire la stadiul lucrării, dar pârâtul amână nejustificat de mult rezolvarea cererii“, au arătat relcamanții, potrivit www.rolii.ro.
 
„Prin adresa nr. (...)/25.10.2018 a transmis ca s-a solicitat Direcției Patrimoniu și Cadastru întreprinderea demersurilor necesare în vederea efectuării măsurătorilor cadastrale pentru terenul în discuție, în vederea soluționării notificării în temeiul Legii nr. 10/2001 formulate de autoarea P. E. Ulterior, Direcția Patrimoniu și Cadastru a transmis planul de situație întocmit de Serviciul Cadastru, dosarul urmând a fi înaintat către Comisia de aplicare a Legii nr. 10/2001 in vederea verificării si soluționării. De la acel moment, cu toate ca reclamanții au continuat sa le solicite informații cu privire la stadiul lucrării, aceștia nu le-au mai răspuns, astfel ca singurul lucru pe care il puteau face este acela de a urmări pe site-ul instituției serviciul la care se afla lucrarea“.
 
„Acest lucru nu este suficient având in vedere ca termenul care a trecut de la depunerea notificărilor este de aproximativ 20 de ani, cererea rămânând nesoluționată“, se mai arată în actul citat.
 

Excepția tardivității cererii

 
În replică, avocații Municipiului Constanța prin Primar au ridicat excepția tardivității formulării cererii, iar pe fond au cerut respingerea cererii de chemare în judecată ca neîntemeiată sau ca nefondată.
 
După analizarea tuturor actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului Constanța au admis în parte cererea formulată de proprietarii terenului.
 
Se arată în hotărârea Tribunalului Constanța că instanța „respinge, ca neîntemeiată, excepția tardivității invocată de pârât. Admite în parte cererea, astfel cum a fost modificată. Obligă pârâtul să soluționeze Notificarea nr. 3779/03.04.2001, Notificarea nr. 2936/30.10.2001 (revenire) și Notificarea nr. 58/18.04.2008 (revenire la primele două notificări), prin emiterea unei dispoziţii, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii pronunţate în prezenta cauză“.
 
Hotărârea a fost atacată în apel de reprezentanții Municipiului Constanța prin Primar, iar recent Curtea de Apel Constanța a confirmat prima sentință, magistrații de la Curte respinâng apelul municipalității.
 
Decizia Curții de Apel este definitivă, așa încât primăria va trebui să analizeze notificările formulate încă din anul 2001 pentru terenul din Mamaia.
 
Citește și:

Epopeea retrocedărilor:
Un teren din Mamaia și-ar putea schimba proprietarul. Municipalitatea din Constanța, obligată să soluționeze notificări de acum 20 de ani
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • DODO 09 Mar, 2021 16:19 25 d ani ??? nici procesul de la nurenberg nu a durat atit Totul e simplu : daca actele sint bune atunci retrocedezi neconditionat dar interesele mafiei locale nu permit asa ceva