Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:34 17 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nou termen în procesul intentat Academiei Oamenilor de Știință din România de Ecaterina Andronescu și alți foști rectori – pronunțarea amânată pentru 25 iulie

ro

17 Jul, 2025 12:08 286 Marime text

Tribunalul Constanța a decis, în ședința din data de 17 iulie 2025, să amâne pronunțarea în dosarul cu numărul 271/36/2024, în care reclamante sunt Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, Teodor Frunzeti, fost rector al Universității Naționale de Apărare „Carol I”, Sorin Rugină, fost rector al Universității „Ovidius” din Constanța, și Andra Seceleanu, prorector la Universitatea „Andrei Șaguna”. Instanța a stabilit noul termen de pronunțare pentru data de 25 iulie 2025, ora 13:00.

Procesul, aflat în faza fondului la Secția I civilă a Tribunalului Constanța, are ca obiect anularea mai multor acte administrative emise de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), respectiv: Hotărârea AOSR din 18.04.2024, Decizia nr. 5/11.01.2024 și Procedura PS nr. 5/29.01.2024.

Reclamanții contestă modul în care s-a desfășurat procesul electoral intern din cadrul AOSR, acuzând modificarea regulamentelor și procedurilor în timpul alegerilor, ceea ce ar fi afectat dreptul unor membri de a candida pentru funcții de conducere.

Contactată de cotidianul ZIUA de Constanța, Ecaterina Andronescu a declarat la momentul înregistrării dosarului că: „Este o nedreptate pe care încerc să o corectez în instanță. Au avut loc alegeri în cadrul AOSR, iar prezidiul a modificat actele în timpul procesului electoral. Eu doream să candidez, dar am fost împiedicată. Aș fi acceptat să pierd, dar nu să fiu eliminată din cursă fără dreptul de a concura.”

Procesul a trecut prin mai multe etape, fiind inițial înregistrat la Curtea de Apel Constanța, care, prin hotărârea din 31 octombrie 2024, a declinat competența către Tribunalul Constanța – Secția I Civilă.

De-a lungul ultimelor luni, cauza a fost amânată de mai multe ori, fie din motive procedurale, fie pentru analizarea unor excepții sau documente suplimentare. În data de 6 iunie 2025, instanța a acordat un nou termen pentru ca părțile să ia cunoștință de notele scrise depuse, iar la 17 iulie 2025 s-a decis o nouă amânare a pronunțării.

Următorul termen – 25 iulie 2025 – ar putea aduce o soluție pe fond în acest dosar sensibil, cu implicații în mediul academic și științific din România.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Condamnați la închisoare pentru furtul a 14 telefoane iPhone! Filmul jafului dintr-un mall din Constanța


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii