Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:32 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista „Misiunea“, fondată de universitarul constănţean Valentin Ciorbea, a fost lansată la Vâlcea

ro

04 Jul, 2018 00:00 638 Marime text
La finele lunii iunie, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Arhiepiscopia Râmnicului, prin Centrul de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu“, a organizat la Mănăstirea dintr-un Lemn, din comuna Frânceşti, judeţul Vâlcea, a VII-a ediţie a Simpozionului Naţional „Biserica şi Armata, tradiţiile conlucrării“. Prilej cu care a fost omagiat, la 130 de ani de la naştere, generalul Paul Teodorescu, considerat ctitor al Mănăstirii dintr-un Lemn, deoarece, între anii 1938-1949, a iniţiat şi realizat proiectul de renovare şi modernizare a mănăstirii, pentru cinstirea aviatorilor şi marinarilor.
 
În cadrul amplei manifestări la care au participat peste 140 de oameni, inclusiv 40 de militari de la Regimentul de Gardă, a fost lansată, pentru al cincilea an consecutiv, revista „Misiunea“, al cărei director fondator este prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, iar redactor-şef, comandor dr. Marian Moşneagu.
 
Publicaţie anuală a Centrului de Cercetare cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn, în cuprinsul consistentei reviste, de peste 270 de pagini, se regăsesc nu mai puţin de 30 de semnături ale unor universitari şi doctori în istorie, dar şi ale unor reprezentanţi ai Bisericii Române, precum Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, Emilian Crişanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Maica Stareţă Stavrofora Emanuela Oprea, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Rasofora Tecla Fuiogă, Rasofora Ecaterina Fermăşanu, preot Adrian Lucian Scărlătescu.
 
Universitarul Valentin Ciorbea i-a dedicat generalului Paul Teodorescu un medalion, iar comandorul Marian Moşneagu a scris despre „Contribuţia Armatei Române la Marea Unire“. Lor li s-a alăturat colonelul (r) Remus Macovei (preşedintele filialei Constanţa a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor“) - „Preoţi militari români şi acţiunile lor în Basarabia 1918-1919“.
 
Citeşte şi:
 

#citeșteDobrogea De vorbă cu istoricul Valentin Ciorbea. Legătura dintre generalul Paul Teodorescu, Mănăstirea Dintr-un Lemn și marinari

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Valentin Ciorbea (galerie foto)

Ti-a placut articolul?

Comentarii