Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:51 05 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un constănţean a fost condamnat pentru ucidere din culpă. Are de plătit despăgubiri de 250.000 de euro

ro

10 May, 2019 00:00 1392 Marime text
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, înregistrat pe rolul acestei instanţe la data de 10.12.2018, a fost trimis în judecată inculpatul I.C.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art.192 alin. (1,2) - Cod penal.
 
Prin actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că, la data de 8.12.2017, în jurul orei 22.20, a condus autoturismul marca Seat, dinspre Fabrica de Bere către bulevardul Aurel Vlaicu şi, din cauza neadaptării vitezei de deplasare într-o curbă la stânga, a pierdut controlul maşinii şi a derapat către partea dreaptă a direcţiei de deplasare, unde s-a izbit de un stâlp de beton. În urma accidentării sale, victima D.B.G., care călătorea pe locul din dreapta al autoturismului condus de inculpat, a suferit vătămări corporale în urma cărora a decedat.
 
În timpul urmăririi penale a fost efectuată o expertiză tehnică auto, prin care s-au stabilit următoarele: în data de 8.12.2017, pe fondul unei viteze superioare limitei maxime admise în localitate, inculpatul - conducătorul autoturismului marca Seat nu a păstrat un control ferm al direcţiei autovehiculului. Acesta a căpătat o mişcare necontrolată şi s-a lovit lateral dreapta de primul stâlp de beton, moment în care a avut loc smulgerea uşii spate-dreapta, urmată de proiectarea victimei pe carosabil. În pre-momentul producerii accidentului, viteza de deplasare a autoturismului era de 75,5 km/h, fiind astfel o cauză determinantă a producerii şi urmărilor accidentului.
 
Conform raportului medico-legal de necropsie, moartea numitului D.B.G. a fost violentă, s-a produs din cauza anemiei acute grave, consecutivă unei hemoragii interne grave cu ruptură de aortă toracală. Leziunile de violenţă constatate au putut fi produse prin lovire de corp dur şi hiperextensie a coloanei vertebrale toracale şi au legătură directă cu cauza morţii.
 
În cauză s-au constituit părţi civile numiţii D. S. F. (sora victimei) cu suma de 100.000 euro, D. A. (tatăl victimei) cu suma de 100.000 euro şi D. C. (mama victimei) cu suma de 100.000 euro, cu titlu de daune morale. Părţile civile resimt în continuare consecinţele tragediei, nu mai ies din casă, s-au retras şi sunt schimbate.
 
Cu privire la partea civilă D. C. instanţa reţine că a început să manifeste o grijă exagerată faţă de unicul copil rămas în viaţă, D. S., ca urmare a pierderii fiului său. Martorul V. G. a precizat că partea civilă D. C. a fost la un pas de a comite un gest necugetat. Instanţa apreciază că trauma părinţilor victimei este mai mare decât a părţii civile D. S. - aceasta din urmă are mai multe şanse să îşi revină în timp, are posibilitatea să îşi întemeieze propria familie şi astfel durerea să se diminueze.
 
Instanţa l-a condamnat pe inculpatul I.C.A. pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art.192 alin.(1,2)/Cod penal la pedeapsa de doi ani de închisoare. În baza art.66 alin.(1) lit.i/Cod penal rap.la art.68 alin.(1) lit.b/Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară dreptul de a conduce vehicule cu propulsie mecanică pe o durată de cinci ani.
 
În baza art.65 alin.(1)/Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie drepturile prevăzute de art.66 alin.1 lit.i/Cod penal pe durata prevăzută de art.65 alin.(3)/Cod penal. În baza art.91/Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În baza art.92 alin.(1)/Cod penal, stabileşte un termen de supraveghere de trei ani.
 
Obligă partea responsabilă civilmente la plata daunelor morale astfel:
- suma de 100.000 de euro, echivalent în lei, la data plăţii către D. C. (mama victimei)
- suma de 100.000 de euro, echivalent în lei, cursul BNR, la data plăţii către D.A.(tatăl victimei)
- suma de 50.000 de euro, echivalent în lei, cursul BNR, la data plăţii către D. S. F. (sora victimei).
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii