Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:19 20 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teren revendicat în Portul Constanța Notificarea pe Legea 10 de care nu vrea nimeni să se ocupe. Ce au decis judecătorii

ro

19 Feb, 2021 00:00 2240 Marime text
  • Curtea a admis apelul primăriei și a respins cererea Administrației Porturilor de anulare a dispoziției primarului prin care notificarea cu pricina era transmisă către CN APM Constanța SA.
  • Notificarea formulată de Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu vizează un teren format „din totalul de 660 de loturi în suprafață de aproximativ 90 de hectare (fiecare lot având o suprafață de 1.000 mp sau 2.000 mp)“, suprafața aflându-se în Portul Constanța.
  • Se arată în motivarea Hotărârii nr. 227/2020 a Curții că decizia a fost luată ca urmare a faptului că într-un alt dosar deschis de Cocăneanu în 2018, 6594/118/2018, instanțele au decis în mod definitiv ca notificarea să fie transmisă nu primăriei, nici Administrației Porturilor, ci direct Ministerului Transporturilor.
  • Decizia Curții a fost luată de completul format din magistrații Laura Smarandi și Mihaela Ganea, din cadrul Secției I Civile și este definitivă.
  • În ce privește notificarea pe Legea 10/2001 pentru terenul revendicat în Portul Constanța, aceasta va fi soluționată de Ministerul Transporturilor.

Judecătorii Curții de Apel Constanța au motivat Hotărârea nr. 227/2020, pronunțată în dosarul în care Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța SA și Primăria Constanța își pasează o notificare pe Legea 10 din 2001 formulată de Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, moștenitor al ofițerului Beldiman Cocăneanu.

Amintim, prin această decizie, Curtea a admis apelul primăriei și a respins cererea Administrației Porturilor de anulare a dispoziției primarului prin care notificarea cu pricina era transmisă către CN APM Constanța SA.

De menționat că notificarea formulată de Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu vizează un teren format „din totalul de 660 de loturi în suprafață de aproximativ 90 de hectare (fiecare lot având o suprafață de 1.000 mp sau 2.000 mp)“, suprafața aflându-se în Portul Constanța.
 

Ministerul Transporturilor se ocupă de notificare

După ce Tribunalul Constanța a admis inițial solicitarea CN APM Constanța și a anulat dispoziția primarului prin care notificarea era înaintată Administrației Porturilor, Curtea de Apel a răsturnat această decizie, după ce a admis apelul primăriei, și a respins cererea CN APM Constanța.

Decizia Curții a fost luată de completul format din magistrații Laura Smarandi și Mihaela Ganea, din cadrul Secției I Civile.

În acest sens, se arată în motivarea Hotărârii nr. 227/2020 a Curții că decizia a fost luată ca urmare a faptului că într-un alt dosar deschis de Cocăneanu în 2018, 6594/118/2018, instanțele au decis în mod definitiv ca notificarea să fie transmisă nu primăriei, nici Administrației Porturilor, ci direct Ministerului Transporturilor.

„În condițiile în care dispoziția nr. (...)/25.09.2018 ce face și obiectul prezentei contestații a fost deja anulată în mod definitiv prin hotărâri judecătorești care se bucură de autoritate de lucru judecat, anularea aceleiași dispoziții și vizând aceleași motiv referitor la lipsa calității de unitate deținătoare a C.N. A.P.M. C-ța (contestatoarea de față), în mod corect solicită apelanții a se analiza interesul pe care îl mai are reclamanta intimată de față în demersul său de anulare a aceleași dispoziții și de stabilire a aceluiași aspect referitor la calitatea de unitate deținătoare a Ministerului Transportului (deci nu a C.N. A.P.M. C-ța) pentru imobilul teren în suprafață de aproximativ 19.000 mp aferent loturilor de teren nr. 704-715, nr. 748-751 și nr.754, 758, 759 din lotul mare 30 din Parcelarea (...)“, au explicat judecătorii, în Hotărârea nr. 227/2020, citată pe Jurindex.
 

„Reclamanta își satisfăcuse folosul practic“

Au mai precizat magistrații că, „întrucât prin interes se înțelege folosul practic, material sau moral, urmărit de cel care a pus în mișcare acțiunea civilă, interes care trebuie să se mențină pe parcursul soluționării definitive a cauzei iar nu numai la momentul promovării ei, evident că în situația în care până la pronunțarea sentinței nr. 1464/07.07.2020 deja se dispusese printr-o altă hotărâre definitivă anularea aceleiași dispoziții cu statuarea în mod definitiv a calității de unitate deținătoare a Ministerului Transporturilor, reclamanta de față își satisfăcuse folosul practic ce îl urmărise prin promovarea prezentei acțiuni“, potrivit www.rolii.ro.

Se mai arată în hotărârea Curții de Apel că „prin urmare, chiar dacă la data formulării și înregistrării prezentei acțiuni (17.10.2018) reclamanta C.N. A.P.M. C-ța prezenta un interes în formularea contestației împotriva dispoziției nr. (...)/25.09.2018, cât timp pe parcursul soluționării acesteia, dispoziția fusese anulată deja în cadrul altui demers judiciar, acest interes nu se mai menținea, deci nu mai era actual“.

În acest context, Curtea de Apel Constanța a schimbat sentința din iulie 2020 a Tribunalului Constanța, prin care fusese admisă acțiunea Administrației Porturilor și a decis să respingă cererea CN APM Constanța SA.

Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.

În ce privește notificarea pe Legea 10/2001 formulată de Cocăneanu pentru terenul revendicat în Portul Constanța, aceasta va fi soluționată de Ministerul Transporturilor.


Citește și:

Retrocedările din Constanța, explicate de judecători:
Cazul Cocăneanu. Atribuiri în plus de terenuri în valoare de peste două milioane de dolari

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii