Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regulamentul de acces în Peninsula Constanța, anulat definitiv. Avem motivarea judecătorilor! (document)

ro

13 Jul, 2021 00:00 5988 Marime text


Potrivit Hotărârii nr. 2/2021 a Curții de Apel Constanța, legat de acest regulament nu a fost atestată existența unei evaluări prealabile a impactului noii reglementări.
  • „Toate susținerile recurentului (nr., Consiliul Local Constanța) în referire (...) la existența documentației tehnico-economice a trei proiecte, la respectarea procedurii de transparență decizională, la anunțul prealabil al dezbaterii publice și derularea acesteia sau sesiunea de discuții și dezbateri pe tema mobilității în Municipiul Constanța nu atestă existența unei evaluări prealabile a impactului noii reglementări“, spune Curtea de Apel.
  • Decizia a fost luată de completul format din judecătorii Beatrice Mariș, Roxana Nicoleta Bacu și Ecaterina Grigore.
  • În Secțiunea Document puteți consulta Hotărârea nr. 2/2021 a Curții de Apel Constanța, așa cum apare pe Portalul Jurisprudenței Naționale.
Magistrații Curții de Apel Constanța, în completul format din judecătorii Beatrice Mariș, Roxana Nicoleta Bacu și Ecaterina Grigore, au motivat hotărârea prin care a fost anulat definitiv Regulamentul de acces în Zona Peninsulară a Constanței.
 
Potrivit Hotărârii nr. 2/2021 a Curții de Apel Constanța, legat de acest regulament nu a fost atestată existența unei evaluări prealabile a impactului noii reglementări.
 
Se arată în documentul menționat, citat pe Jurindex, că „această fundamentare a actului normativ nu s-a realizat în cauză, toate susținerile recurentului (nr., Consiliul Local Constanța) în referire la aspectele reținute în preambulul hotărârii atacate, la existența documentației tehnico-economice a trei proiecte, la respectarea procedurii de transparență decizională, la anunțul prealabil al dezbaterii publice și derularea acesteia sau sesiunea de discuții și dezbateri pe tema mobilității în Municipiul Constanța nu atestă existența unei evaluări prealabile a impactului noii reglementări, în sensul dispozițiilor legale redate mai sus“.
 
Cu alte cuvinte, spun judecătorii Curții de Apel, era necesară o evaluare preliminară a impactului noii reglementări.
 
Părțile din dosar
 
Hotărârea nr. 2/2021 a Curții de Apel Constanța a fost pronunțată la data de 5 ianuarie 2021 în dosarul 1658/118/2019, aflat pe rolul Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
În cauză, Asociația Piața Ovidiu are calitatea de intimat reclamant, în timp ce Consiliul Local al Municipiului Constanța este recurent pârât, după ce a atacat hotărârea pronunțată inițial de Tribunalul Constanța, prin care era anulat regulamentul, în primă instanță.
 
La rândul lor, Parohia Sfântul Nicolae Vechi, Parohia Sfântul Anton de Padova, societățile Cin-Cin, 77& Madison ADK, Ouzville, Violeta Mirela Doicescu, Dragoș Nicolae Doicescu, Ana Petruța Popescu, dar și Tudorache, Ștefanovici Societate Civilă de Avocați, Dăscălescu & Co SPRL și Maestro SPRL au calitatea de intimați intervenienți.
 
Din argumentele avocaților CLC
 
În recurs, reprezentanții Consiliului Local Constanța au încercat să convingă judecătorii de la Curte să le admită recursul și să caseze sentința Tribunalului Constanța, respingând cererea de chemare în judecată inițială.
 
Astfel, printre altele, avocații CLC au argumentat că părțile din dosar, inclusiv Asociația Piața Ovidiu, nu ar fi avut calitatea cerută de lege pentru a promova ori a susține această acțiune împotriva Regulamentului de acces în Zona Peninsulară.
 
Curtea de Apel însă a ajuns la concluzia că părțile aveau calitatea de a deschide procesul ori de a interveni pe parcursul acestuia.
 
Nu a existat o evaluarea prealabilă a impactului
 
În continuare, judecătorii Curții de Apel au arătat că că „această fundamentare a actului normativ nu s-a realizat în cauză, toate susținerile recurentului (nr., Consiliul Local Constanța) în referire la aspectele reținute în preambulul hotărârii atacate, la existența documentației tehnico-economice a trei proiecte, la respectarea procedurii de transparență decizională, la anunțul prealabil al dezbaterii publice și derularea acesteia sau sesiunea de discuții și dezbateri pe tema mobilității în Municipiul Constanța nu atestă existența unei evaluări prealabile a impactului noii reglementări, în sensul dispozițiilor legale redate mai sus“.
 
„Nici faptul că proiectele privind reabilitarea și reamenajarea zonei Peninsulare au fost finanțate cu fonduri europene sau implementarea axelor prioritare în concordanță cu politicile comunitare asupra coeziunii economice și sociale promovate de politicile Uniunii Europene în scopul proiectării zonelor, dezideratul asigurării unui spațiu pietonal prietenos nu demonstrează realizarea evaluării prealabile neechivalând cu o analiză a impactului noii reglementări asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, cerință obligatorie prevăzută de art. 7 alin. 31 din legea nr. 24/2000“, au arătat judecătorii în sentința citată pe www.rolii.ro.
 
„De asemenea, intervalul scurs de la momentul inițial al publicării proiectului de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului, perioadă în care recurentul susține că a depus eforturi pentru identificarea eventualelor efecte ale actului emis nu acoperă ipoteza analizată de prima instanță și prevăzută de lege, care se referă la emiterea prealabilă a unei fundamentări a impactului Regulamentului“, conform sursei citate.
 
În întreg acest context, judecătorii Curții de Apel au respins recursul declarat de Consiliul Local Constanța și au reconfirmat, practic, hotărârea prin care a fost anulat Regulamentul de acces în Peninsula Constanței.
 
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Constănțeanul supărat. Locuitorii din zona Peninsulară cer reînființarea trecerilor de pietoni de pe bulevardul Elisabeta și coșuri de gunoi
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Finu 13 Jul, 2021 20:33 Pentru sensuri unice s-au facut evaluari prealabile ? Pentru parcare de 100ron pe zi s-au facut evaluari prealabile ? Pentru a inchide calea de acces in zona turistica in fiecare weekend s-au facut evaluari prealabile ? Pentru jungla din oras si sobolanii si serpii care o populeaza s-au facut evaluari prealabile ?