Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:46 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul deschis de Apele Române pentru taluzul de la Plaja Modern, reluat după vacanța judecătorească

ro

06 Jun, 2024 17:00 820 Marime text
Plaja Modern. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • ANAR-ABADL revendică cei 2.425 mp deținuți în prezent de cetățeanul grec Christos Panopoulos, suprafața aflându-se în zona Casa Căsătoriilor din Constanța, aproape de strada Mihai Eminescu.
Dosarul deschis de Apele Române pentru ca judecătorii să stabilească dacă taluzul Plajei Modern, din zona străzii Mihai Eminescu, este sau nu faleza litoralului românesc va continua în toamnă, a decis instanța.
 
Procesul a fost amânat de către magistrații Secției I Civile a Tribunalului Constanța după vacanța judecătorească.
 
Mai proces, judecata în dosar se va relua în luna octombrie 2024 pentru ca în cauză să poată fi administrate probele admise.
 
Cazul are indicativul 168838/212/2021 și va fi redeschis de judecătorii de la Tribunal la data de 14 octombrie 2024, de la ora 13.30.
 
În proces, ANAR-ABADL revendică cei 2.425 mp deținuți în prezent de cetățeanul grec Christos Panopoulos, suprafața aflându-se în zona Casa Căsătoriilor din Constanța, aproape de strada Mihai Eminescu.
 
Apele Române susțin că suprafața reprezintă faleza litoralului românesc.
 
Pe de altă parte, Christos Panopoulos a obținut în iulie 2020 Avizul de oportunitate pentru elaborarea PUZ-ului în vederea reglementărilor urbanistice pentru terenul identificat cu numărul cadastral 212569, imobilul fiind situat în Constanța, pe strada Mihai Eminescu, FN, zona Casa Căsătoriilor.
 
În 2021, ANAR a deschis acțiunea în revendicare în instanță, iar judecătorii de la Tribunalul Constanța au dispus efectuarea unei expertize geologice, pentru a stabili exact dacă terenul reprezintă sau nu faleza litoralului românesc.
 
Mai precis, obiectivul expertizei este „să se stabilească dacă suprafața de 2.425 mp intabulată în favoarea pârâtului cu CF 212569 Constanța reprezintă faleză a litoralului românesc“.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, dosarul s-a aflat în atenția Judecătoriei Constanța, instanță care, însă, și-a declinat competența de soluționare în favoarea Tribunalului Constanța.
 
Ce vor Apele Române
 
Potrivit hotărârii de declinare a cazului (Hotărârea 13445/2021), ANAR-ABADL a cerut ca instanța să dispună „restituirea imobilului teren - faleza litoralului românesc, în suprafață de 2.425 mp, situată în Orașul Constanța, str. Mihai Eminescu, FN, (...) în patrimoniul public al Statului Român și în administrarea ANAR-ABADL “.
 
De asemenea, ANAR a mai solicitat și „rectificarea corespunzătoare a cărții funciare nr. 212569 aferente Orașului Constanța, în sensul radierii mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate/administrare înscris în favoarea Orașului Constanța asupra terenului în suprafață de 2.425 mp“.
 
În plus, s-a mai cerut și anularea actelor notariale legate de teren, dar și obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată.
Răspunsul instanței cu privire la revendicările ANAR-ABADL depinde de rezultatul expertizei din proces.
 
Hotărârea pe care o va lua în cauză Tribunalul va putea fi ulterior atacată la instanța de control judiciar, respectiv, Curtea de Apel Constanța.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, Primăria Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Plajă evaluată la peste 8 milioane de euro, pierdută în primă instanță de Apele Române! Cum explică judecătorii victoria Primăriei Constanța (MOTIVARE)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii