Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:05 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele unei judecătorii din Dobrogea, proces la Curtea de Apel Constanța cu CSM și Consiliul pentru Combaterea Discriminării

ro

06 Jul, 2023 00:00 1262 Marime text
  • Andra Florina Chișbora, președintele delegat al Judecătoriei Măcin, din județul Tulcea, arondată Curții de Apel Constanța, a chemat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii.
  • Prin HCSM 2614/15.11.2022, contestată în proces de președintele instanței dobrogene, a fost respinsă cererea de transfer de la Judecătoria Măcin la Judecătoria Oradea formulată de magistratul Andra Florina Chișbora.
Magistratul Andra Florina Chișbora, președintele delegat al Judecătoriei Măcin, din județul Tulcea, arondată Curții de Apel Constanța, a chemat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii.
 
Dosarul a fost inițial înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, dar a fost declinat la Curtea de Apel Constanța după ce instanța supremă a admis excepția necompetenței materiale, invocate din oficiu.
 
Practic, președintele Judedcătoriei Măcin contestă în instanță Hotărârea 2614 din 15 noiembrie 2022 a Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
 
Acțiunea în instanță este promovată în contradictoriu cu CSM, dar și cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
 
Potrivit datelor oficiale, prin HCSM 2614/15.11.2022 a fost respinsă cererea de transfer de la Judecătoria Măcin la Judecătoria Oradea formulată de magistratul Andra Florina Chișbora.
 
În motivarea deciziei de respingere, CSM a arătat, printre altele, că „Secția pentru Judecători mai reține, în acord cu punctul de vedere nefavorabil al Tribunalului Tulcea, însușit de Curtea de Apel Constanța, faptul că, în raport de schema redusă a Judecătoriei Măcin, transferul doamnei judecător Chișbora Andra Florina ar influența în mod negativ activitatea de judecată și ar crea o presiune asupra celorlalți doi judecători, cu consecința afectării bunei funcționări a instanței de la care s-a solicitat transferul“.
 
În aceeași motivare, CSM mai preciza că „Secția pentru Judecători apreciază că este prioritară cererea doamnei judecător Poenaru Ramona Ioana, din cadrul Judecătoriei Brad, având în vedere avizul favorabil al Judecătoriei Oradea, argumentele din cuprinsul avizului Judecătoriei Brad, în sensul admiterii cererii doamnei judecător, și punctele de vedere favorabile ale Curților de Apel Alba Iulia și Oradea, motivele familiale invocate de solicitantă, faptul că la Judecătoria Brad schema este completă, iar încărcătura cauzelor / judecător s-a situat sub media națională, precum și distanța mare dintre localitatea de domiciliu și sediul instanței la care doamna judecător își desfășoară activitatea, care implică o navetă zilnică ce durează mai mult de cinci ore pe zi în condiții de trafic normal“.

Ca o paranteză, în luna martie 2023, Secția pentru Judecători a CSM a decis prelungirea delegării în funcția de președinte al Judecătoriei Măcin a magistratului Andra Florina Chișbora.
 
Curtea de Apel Constanța va analiza contestația magistratului împotriva respingerii cererii de transfer în toamnă, după vacanța judecătorească, pe 7 septembrie 2023.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ce a decis CSM pentru președintele Judecătoriei Măcin și un președinte din Tribunalul Tulcea, instanțe arodante CA Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii