Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea unui italian orb ce ar fi fost păcălit la Constanța să cumpere un apartament, în baza unui contract aparent fals!

ro

03 Jun, 2023 16:28 3988 Marime text
  • Italianul, ce s-a constituit parte vătămată în cauză, a precizat că este nevăzător şi că banii au fost trimiși de către sora sa, prin transfer bancar, inculpatului A.A., în decembrie 2009, fiul inculpatei B.B.
  • Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, din luna martie 2009, timp de trei ani şi jumătate, inculpata B.B. a lucrat la persoana vătămată ca îngrijitoare, cu formalități legale, fiind plătită de statul italian deoarece acesta era nevăzător.
  • În acest interval de timp, între cei doi s-a stabilit şi o relație afectivă, împrejurare cu care inculpata l-a dus în vacanţe în România pe cetățeanul italian, prezentându-i familia sa şi pe fiul său, inculpatul A.A..
  • Datorită faptului că atunci când veneau în vacanţe nu aveau unde locui, inculpata i-a sugerat persoanei vătămate să cumpere un apartament, partea vătămată fiind de acord şi datorită faptului că se împrietenise cu inculpatul.


Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au dispus trimiterea în judecată, prin rechizitoriu, a două persoane (mamă și fiu) pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune.

Potrivit datelor aflate la dosarul cauzei, în cuprinsul plângerii, s-a arătat că cei doi inculpați au determinat un cetățean italian, orb, să semneze un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil situat în localitatea Topraisar, județul Constanța, pentru care a plătit suma de 12.000 de euro și 4.000 de euro avans, dar ulterior a constatat că acel contract era fals.

Italianul, ce s-a constituit parte vătămată în cauză, a precizat că este nevăzător şi că banii au fost trimiși de către sora sa, prin transfer bancar, inculpatului A.A., în decembrie 2009, fiul inculpatei B.B..

Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, din luna martie 2009, timp de trei ani şi jumătate, inculpata B.B. a lucrat la persoana vătămată ca îngrijitoare, cu formalități legale, fiind plătită de statul italian deoarece acesta era nevăzător.

În acest interval de timp, între cei doi s-a stabilit şi o relație afectivă, împrejurare cu care inculpata l-a dus în vacanţe în România pe cetățeanul italian, prezentându-i familia sa şi pe fiul său, inculpatul A.A..

Datorită faptului că atunci când veneau în vacanţe nu aveau unde locui, inculpata i-a sugerat persoanei vătămate să cumpere un apartament, partea vătămată fiind de acord şi datorită faptului că se împrietenise cu inculpatul.

Astfel, la finele lunii decembrie 2009 persoana vătămată a trimis prin transfer bancar suma de 12.000 euro, sumă menționată de inculpată, în contul deschis de fiul ei la banca BRD.

Din declarația persoanei vătămate rezultă că în toamna anului 2010 a venit în România însoțit de inculpați şi aceștia i-au prezentat apartamentul cu privire la care au declarat că l-au cumpărat pentru el, însă pe numele inculpatului.

Partea vătămată i-a cerut inculpatei să meargă la un notar public pentru a trece apartamentul pe numele său.

Italianul a mai declarat că ,,aceștia mi-au zis că mă duc la un notar, însă m-au dus pe o stradă neasfaltată, eu fiind nevăzător, dar mi-am dat seama după cum pășeam. M-au dus într-o încăpere unde mi-au prezentat o persoană de sex feminin ca fiind notar, ce avea un document în mână, prezenți fiind doar eu, (...) apoi mi-a citit şi tradus în italiană documentul, din care am înțeles că (..., nr. inculpatul), în calitate de proprietar îmi vinde mie şi (...) apartamentul respectiv, lucru cu care am fost de acord, înțelegând că apartamentul a costat echivalentul în lei a 12.000 euro, după care m-au pus să semnez un document, persoana aşa zis notar înmânându-mi documentul”.


Italianul a mai susținut faptul că a cumpărat mobilă, electrocasnice și a renovat apartamentul, cheltuind aproximativ 6.000 de euro, însă în cele trei luni de vacanță nu a putut locui efectiv în acel apartament, întrucât locuia inculpatul împreună cu familia sa.
 

Încetarea procesului penal

Prezentul dosar a fost soluționat în primă instanță de magistrații de la Judecătoria Mangalia, în sensul încetării procesului penal față de cei doi inculpați, pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune.

Totuși, magistrații au admis acțiunea civilă formulată de partea civilă și i-a obligat în solidar pe inculpați la plata despăgubirilor civile către partea civilă, în cuantum de 22.000 euro.

Magistrați au luat prezenta decizie în baza disp. art. 396 alin. 8 Cod procedură penală, rap. la art. 18 Cod procedură penală - (8) Dacă inculpatul a cerut continuarea procesului penal potrivit art. 18 şi se constată că nu sunt incidente cazurile prevăzute la art. 16 lit. a) -c), instanţa de judecată pronunţă încetarea procesului penal.

Decizia Judecătoriei Mangalia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă!

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Sursa: portal instante de judecată și rejust.ro


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Individul acuzat că a înșelat mai mulți fermieri din Constanța a scăpat de acuzații! Judecătorii au încetat procesul penal - a intervenit prescripția
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii