Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:54 18 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O bancă din Constanţa, îngenuncheată în instanţă! Ce măsuri au luat judecătorii

ro

18 May, 2018 00:00 9646 Marime text
Magistraţii Judecătoriei Constanţa au soluţionat, în primă instanţă, un nou dosar în care un cetăţean a chemat în instanţă unitatea bancară de la care luase un credit de consum.
 
Potrivit datelor oficiale, judecătorii au admis acţiunea şi, pe cale de consecinţă, au constatat caracterul abuziv al următoarelor clauze din contractul de credit de consum nr. (…).2007: „a) ipoteza conform căreia «Formula de calcul al dobânzii este: produsul dintre soldul creditului, rata dobânzii procentuale şi numărul de zile scurs de la data la care a fost datorată rata anterioară împărţit la 360 de zile», b) clauza (…) din contractul de credit de consum nr. (…) 2007, prima ipoteză, conform căreia «Pe parcursul derulării contractului, banca îşi rezervă dreptul de a modifica dobânzile, comisioanele şi taxele bancare», c) clauza (…) din contractul de credit de consum nr. (…) 2007, ipoteza conform căreia «Clientul se obligă să plătească următoarele comisioane: comision de acordare credit de 2,50% din valoarea creditului şi comision de administrare lunară a creditului de 0,40% aplicat la valoarea soldului creditului», precum şi clauza (…) din contractul de credit de consum nr. (…) 2007, ipoteza conform căreia «Pentru rambursarea anticipată, banca va percepe împrumutatului comisionul de rambursare anticipată prevăzut în lista de comisioane a băncii, valabil la data rambursării anticipate, în prezent nivelul acestuia fiind de 5% aplicat la valoarea creditului rambursat anticipat»“.
 
Mai departe, instanţa a constatat nulitatea absolută a clauzelor contractuale din contractul de credit de consum nr. (…) 2007, actul adiţional nr.(…) 2010 şi actul adiţional nr. (…) 2010 indicate anterior.
 
Judecătoria Constanţa a dispus obligarea unităţii bancare să restituie clienţilor sumele încasate cu titlu de comision de acordare, comisionul de administrare şi diferenţa dintre dobânda variabilă de 7,95% pe an de la data semnării contractului de credit de consum nr. (…) 2007 şi dobânda percepută ulterior, în temeiul contractului de credit nr. (…) 2007.
 
Nemulţumiţi de decizia Judecătoriei Constanţa, reprezentanţii unităţii bancare au formulat o contestaţie, aceasta fiind trimisă spre soluţionare Tribunalului Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Victorie importantă! Ce a obţinut un constănţean în instanţă!

Veşti bune din sala de judecată! Constanţa. Procese câştigate împotriva băncilor. Clarificări importante

Bănci învinse în instanţă! Ce clauze şi comisioane au fost declarate abuzive

Aveţi credite? Un bărbat din Medgidia, victorie importantă împotriva băncii de la care împrumutase bani

Important pentru cei care au credite Două comisioane bancare declarate nule. Este vizat și dreptul unilateral al băncii de a modifica dobânda
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Silviu 19 May, 2018 16:20 Oameni buni , 6 banci din Romania a folosit acest gen de formula....despre ce vb. dar modul de rezolvare nu este acesta....Banca cu buna stiinta a folosit aceasta formula ceea ce inseamna furt in forma continuata, inselatorie...stiti ce spune art 6 si 7 din legea 193/2000 legea clauzelor abuzive....anularea contractului.